Eieren eten tijdens je zwangerschapRauwe eieren kunnen namelijk Salmonella-bacteriën bevatten. Bij het verhitten van eieren worden deze salmonellabacteriën gedood.
De salmonellabacterie gaat dood bij verhitting boven de 70 graden Celsius. Dat betekent dat rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een niet gestolde dooier nog salmonella kunnen bevatten. Eet ze daarom liever niet.
Eieren zijn heel gezond en goed om te eten als je zwanger bent. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, waaronder choline en calcium.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Als je een ei minimaal acht minuten kookt, is het goed verhit. Een hardgekookt ei kan je daarom veilig eten. Ook bij een omelet of gebakken ei is het belangrijk dat het eiwit en eigeel helemaal gestold zijn.
Je eet dus best geen producten waar rauwe eieren in verwerkt zitten (zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, ...). In een thuissituatie kan je niet weten of de eieren die je gebruikt vrij zijn van micro- organismen. Daarom wordt er geadviseerd om rauwe eieren te vermijden wanneer je zelf gerechten klaarmaakt.
Feta, witte en Mediterrane kaas
Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker. Gebruik geen suiker in koffie en thee en drink geen gewone limonade en vruchtensappen. Ook in versgeperste vruchtensappen zitten veel suikers. Zorg voor een goed lichaamsgewicht.
Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.
Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!
De salmonellabacterie gaat dood bij verhitting boven de 70 graden Celsius. Dat betekent dat rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een niet gestolde dooier nog salmonella kunnen bevatten. Eet ze daarom liever niet.
Rauwe eieren kunnen namelijk Salmonella-bacteriën bevatten. Bij het verhitten van eieren worden deze salmonellabacteriën gedood. Wanneer je eieren onvoldoende verhit , kan de salmonellabacterie ervoor zorgen dat je problemen krijgt in je maag en darmstreek, met misselijkheid, braken en diarree tot gevolg.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten, zoals zachte schimmelkazen en gekookte en gesneden vleeswaren. Maar ook rauwe producten zoals groente, fruit, vlees, vis en ei vormen een risico.
Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens. In zoethout en drop zit de stof glycyrrhizine die effect heeft op de werking van de nieren.
Het Nederlandse Voedingscentrum schrijft voor dat je maximaal 3 kopjes echte thee per dag mag drinken tijdens de zwangerschap. Hieronder vallen zwarte, groene en witte thee. Zwarte thee bevat de meeste theïne. Je kunt dus beter voor andere thee kiezen.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Vegetarische pasta met romige spinazie
Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.
Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn. Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd. Hierdoor worden bacteriën, zoals de listeriabacterie, onschadelijk gemaakt.
Verse kaas: Mag je zachte verse kaas zoals Feta, Mozzarella, Halloumi, Mascarpone of Burrata eten? Ook bij deze varianten geldt het volgende: Als het gemaakt is van gepasteuriseerde melk, mag je deze verse kazen eten.