Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Polyurethaan (PUR)Plastic. Polyurethaan is een plastic dat vaak als coating bij regenkleding wordt gebruikt.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen. Een waterdicht materiaal daarentegen biedt een volledige barrière tegen water.
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas doeltreffend te impregneren. De kleding wordt niet alleen waterdicht, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
De polyester stof is waterdicht en daarom is het bijvoorbeeld erg geschikt om er een regenjas van te maken. Aangezien het materiaal daarnaast winddicht is, kan het ook voor winddichte voeringen in kleding worden gebruikt. Ideaal als je bijvoorbeeld een dunne jas hebt en deze eigenlijk ook op winderige dagen wil dragen.
Regenkledij is namelijk vaak te warm, jeans blijft heel de dag klam en veel sandalen kunnen dan weer niet tegen de regen. Dus wat draag je dan wel? Eerst en vooral is het belangrijk om te kiezen voor stoffen die snel opdrogen en toch luchtig aanvoelen. Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen zijn ideaal.
Of nylon stof of polyester waterdicht is, hangt dus af van de manier waarop het verwerkt is. Een folie is van beide materialen 100% waterdicht, maar wanneer het geweven is, zijn er natuurlijk openingen tussen de afzonderlijke vezels waardoor water kan binnendringen.
De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Tenten die van kunststof zijn gemaakt (bijvoorbeeld nylon of polyester) kun je het beste impregneren met Synthproof Waterdicht. Veel Scoutinggroepen gebruiken Ruimtevaarders, gemaakt van Campshield doek. Hiervoor gebruik je Pretentine Waterdicht.
Hoe moet je polyester wassen? In veel delicate kledingstukken zit polyester verwerkt, weer daarom altijd voorzichtig met de temperatuur. Een wasprogramma op 40 kan vaak prima, maar check altijd eerst de waslabels.In combinatie met andere stofsoorten is het soms beter om voor een programma op 30 graden te kiezen.
Polyester/Nylon. De meeste technische jassen en broeken die als buitenlaag dienen zijn gemaakt van polyester of nylon (polyamide). Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Om de jas weer optimaal waterdicht te maken, moet je deze na het wassen opnieuw impregneren. Je hoeft de jas daarvoor niet eerst te drogen; klop hem even losjes uit en stop hem opnieuw in de wasmachine. Stop ook bij het impregneren niet meer dan maximaal twee kledingstukken in de wasmachine.
Olefin is een zachte, lichtgewicht stof dat ontworpen is voor buitengebruik. Het fijne uiterlijk zorgt ervoor dat het een aantrekkeijke stof is voor binnen- en buitenprojecten. Dit prachtige milieuvriendelijke materiaal kan worden gevonden in de GeoBella®-lijn designstoffen van Phifer.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
Met een goede gewatteerde jas kun je zonder zorgen naar buiten als het koud is, hard waait, regent of misschien zelfs alle drie.
Wat zijn de voordelen van polyester? De kleurkwaliteit van polyester is heel goed omdat de stof pas op een hoge temperatuur, bij 225 graden celsius, smelt. De stof is dus goed bestand tegen veel zonlicht en wordt bijvoorbeeld veel voor vitrages gebruikt.
Een kunststof als polypropyleen of polyester is het meest geschikt voor het maken van buitenkleden. Deze synthetische materialen zijn zeer geschikt voor buitengebruik, omdat ze waterbestendig, kleurvast en slijtvast zijn. Bovendien zijn ze licht van gewicht en makkelijk schoon te maken.
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door.Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.