Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Voor de levering van een nummerplaat betaalt u 30 euro en voor een inschrijvingsbewijs is dat 26 euro. Deze bedragen betaalt u rechtstreeks aan bpost: bij levering op uw thuisadres of op een adres naar keuze moet u het juiste bedrag cash betalen (COD = Cash On Delivery = geen overschrijving mogelijk);
Bij de aankoop is de verkoper alvast verplicht om je een geldige, maximum 2 maand oude groene kaart van de technische keuring te overhandigen, alsook het roze formulier « Aanvraag tot inschrijving van een voertuig ». Mits overeenkomst kan je daar als koper zelf voor zorgen – al moet dat zeker nooit!
Een eenvoudige verandering van kentekenplaat. Opgelet: Indien u nog een kentekenplaat van het oude formaat heeft en die niet gepersonaliseerd is, vraagt u een herinschrijving aan en krijgt u een nieuwe kentekenplaat. Vergeet niet de oude te laten schrappen. Voeg het kentekenbewijs bij het aanvraagformulier.
Wacht 8 dagen. De DIV behandelt een aanvraag voor een inschrijvingsbewijs of nummerplaat in maximaal 8 werkdagen. Wacht dus enkele dagen af en bekijk gerust de wachttijden(dit is een externe link) op de website van de DIV. Het is niet meer mogelijk om uw nummerplaat af te halen aan het loket van de DIV.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft.In principe geldt er geen limiet.
De reservering van een gepersonaliseerde nummerplaat kost 1 000 euro.Daarbij komt nog 30 euro voor de productie en de aflevering van de nummerplaat door bpost. Welke voertuigen?
Het is een eenmalige belasting die u moet betalen als het voertuig op uw naam is ingeschreven.
Neen, u moet niet van nummerplaat veranderen als u voor een andere wagen kiest. Het principe dat “het kenteken de eigenaar volgt en niet de wagen” blijft hetzelfde. U verandert dus niet van kenteken als u van wagen wisselt.
Uw nummerplaat kost 30 euro. Die betaalt u rechtstreeks aan de postbode of in een postkantoor. Samen met uw nummerplaat ontvangt u uw kentekenbewijs en een betalingsbewijs.
De snelste manier is evenwel met het ingevulde document naar uw makelaar of verzekeraar gaan, of alles regelen via uw online verzekeraar. Zij schrijven uw voertuig in via het internet en u ontvangt uw kentekenbewijs en nummerplaat vanaf de volgende werkdag.
Ga naar een Kentekenloket in de buurt en laat de auto overschrijven. Hier zijn kosten aan verbonden. Meestal betaalt de koper, maar je kunt ook afspreken om de kosten te delen of om als verkoper de kosten te betalen.
Een Europese kentekenplaat kan, met instemming van de titularis, worden overgedragen op naam van de echtgeno(o)t(e), de wettelijk samenwonende partner of een kind van de titularis (ouder op kind), op voorwaarde dat het voertuig van de titularis of een ander voertuig tegelijkertijd onder dat kenteken wordt ingeschreven.
De belasting op inverkeerstelling of BIV is een éénmalige belasting die je als fysiek persoon of bedrijf dient te betalen op het moment dat je een nieuwe of tweedehands voertuig hebt ingeschreven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).
Het jaarlijks betalen van de BIV-bijdrage is verplicht voor elk lid van het Instituut, met andere woorden voor elke vastgoedmakelaar.
Behalve oldtimers van veertig jaar of ouder zijn ook volledig elektrische auto's en andere voertuigen zonder directe CO2-uitstoot (zoals elektrische motoren, bussen en vrachtwagens) vrijgesteld van MRB.
Tijdens een door Emirates Auction georganiseerde veiling heeft iemand 55 miljoen Dubai dirham (AED) neergeteld voor een kenteken met helemaal links een P en rechts van het midden het cijfer 7. Omgerekend heeft iemand dus maar liefst 13,6 miljoen euro afgetikt voor dit P7-kenteken.
Kentekens met een rode achtergrond en witte tekens zijn transitplaten of tijdelijke nummerplaten voor korte duur. Ze beginnen met X voor exportvoertuigen en W voor personen die tijdelijk verblijven in België.
De commerciële plaat (ook wel proefrittenplaat, handelaarsplaat of beroepsplaat genoemd) is bedoeld voor professionals in de automobielsector. De commerciële plaat heeft een mosgroene kleur op een retroreflecterende witte achtergrond. De kentekenplaat bestaat uit 3 letters gevolgd door 3 cijfers.
Heb je (op dit moment) geen rijbewijs en wil je de auto verkopen? Het is geen probleem om de auto over te schrijven bij een Kentekenloket, je hebt daar als verkoper (en als koper) geen geldig rijbewijs voor nodig.
Als je bijvoorbeeld een populaire Volkswagen, Peugeot of Opel hebt, zul je relatief weinig afschrijven. Ook de uitvoering maakt uit. Als een auto voorzien is van de juiste opties en niet is uitgevoerd in een gek kleurtje helpt dat ook zeker mee.