Hoeveel m2 moestuin heb je nodig om jezelf en jouw gezin te voeden? Reken even mee: een volwassene heeft 250 g groente per dag nodig.Maal 365 dagen is dat 91 kg groente per jaar.Er gaat weleens wat verloren tussen grond en mond, dus laten we 100 kg per persoon per jaar rekenen.
Een hanteerbaar gemiddelde van de opbrengst is 2 kilo per vierkante meter. Daarmee heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 vierkante meter tuin nodig. Al kan het ook met iets minder meters: met een koude kas, serre of platte bak produceer je meer kilo's per vierkante meter dan vollegronds.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Saldo's van veel belangrijke akkerbouw-gewassen zijn gestegen, het saldo van suikerbieten het meest. De meeste belangrijke akkerbouwgewassen leveren financieel meer op dan een paar jaar geleden. Vooral wintertarwe, suikerbieten en consumptieaardappelen leveren de akkerbouwers een hoger saldo op.
"Grotendeels zelfvoorzienend leven kan wel, maar geheel zelfvoorzienend is in Nederland onmogelijk", vertelt Bob aan Editie NL. "Het grootste struikelblok is de wet", legt hij uit. "Je kan niet zomaar ergens in het land gaan wonen, je moet op het riool zijn aangesloten."
“Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
Als je jouw planten op een juiste manier water geeft, op een goed plekje zet en goede voeding geeft, dan is het mogelijk om zo'n 150 euro per jaar te verdienen met jouw Makkelijke Moestuin. Als je de kosten van de verdiensten aftrekt, kom je uit op 100 euro per jaar. Dat is dus 200 procent winst.
Ik heb geen geld voor een moestuin
Dan is moestuinieren niet eens zo duur. Bij een volkstuincomplex ben je gemiddeld 100 euro per jaar kwijt. Daar komen de zaadjes, plantjes en gereedschap natuurlijk bij, maar je krijgt er biologische fruit en groenten voor terug.
Veel mensen denken dat een moestuin aanleggen moeilijk is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Kies een goede plek in je tuin en zorg voor geschikte grond. Vervolgens kun je groenten en fruit zaaien of planten en dan is het gewoon wachten tot het groeit. Natuurlijk moet je niet vergeten water te geven.
Zelf groenten kweken biedt tal van voordelen. Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt.
In het Handboek ecologisch tuinieren van Velt lees je per gewas wat het opbrengt. Een gemakkelijk haalbaar gemiddelde van al die cijfers is 2 kg per m2. Dus dan heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 m2 tuin nodig.
Zelf groenten in een moestuin verbouwen is een stuk goedkoper dan deze in de supermarkt kopen. En ook op kruiden en fruit kun je veel besparen. Wist je dat je wel tot 25% aan boodschappen kunt besparen, als je een moestuin hebt? Je kunt dus flink wat geld besparen met een moestuin!
Gezonder en lekkerder:
Met een moestuin heb je altijd verse groenten.Deze groenten zitten nog vol met vitamines en mineralen. Zelfgekweekte groenten en kruiden zijn hierdoor ook veel smaakvoller. Je kunt zelf kiezen voor onbespoten groenten en kruiden.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Enkele factoren die ervoor zorgen dat een salaris hoger is dan gemiddeld: expertise, ervaring, schaarste, leidinggevende, locatie en verantwoordelijkheden. Over het algemeen kunnen ervaren professionals een hoog maandelijks salaris van meer dan €3.500,- bruto verwachten.
In welk land kun je dan het best vertoeven? Uit onderzoek blijkt dat landen als Nieuw Zeeland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Tasmanië of Ierland zich daar het best voor lenen. En zoals je vast ziet hebben ze iets met elkaar gemeen: het zijn eilanden.
We denken vaak wel dat we veel exporteren, maar Nederland heeft twee keer zoveel grond nodig voor zijn huidige voedselconsumptie. Zelfs als we niet zouden exporteren, heeft Nederland dus niet genoeg landbouwgrond. We zijn een dichtbevolkt land en hebben een luxe leefpatroon.
Als langdurige en betrouwbare partner voor landen overal ter wereld zet de EU zich in voor wereldwijde voedselzekerheid en de opbouw van veerkrachtige voedselsystemen. In de EU is momenteel voedsel genoeg, aangezien Europa voor veel landbouwproducten grotendeels zelfvoorzienend is.