Niet iedereen die besmet is met het virus, krijgt een koortslip - waarom is niet bekend. Een koortslip ontstaat maar bij 10-20 procent van de mensen die het virus bij zich dragen. De andere 80-90 procent krijgt geen koortslip, maar kan wel anderen besmetten.
Eens overwonnen, ben je voor die vorm wel immuun. Bij een minderheid van de mensen kan het zich op latere leeftijd wel opnieuw manifesteren als zona, ook bekend als herpes zoster of gordelroos, een bandvormige uitslag op je lichaam. “Waarom die vorm van herpes niet meer terugkomt, is een vraagteken.
Ongeveer 1 van de 3 mensen krijgt in zijn leven wel eens een koortslip. En veel mensen krijgen vaker een koortslip, meestal op dezelfde plek.
Ongeveer 20 tot 40% van de bevolking heeft waarschijnlijk ooit een koortslip gehad. Een derde van de patiënten krijgt recidieven, vaak verscheidene per jaar. Zo'n 50 tot 70% van de bevolking is drager van het virus.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
Het herpesvirus blijft altijd in je lichaam
Het virus kan telkens weer geactiveerd worden door zonlicht, verminderde weerstand, koorts, menstruatie of stress. Een beginnende koortslip heeft als eerste tekenen een jeukend of branderig gevoel. Ook komt het altijd terug op een bepaalde plek op de lip.
Heb je een verminderde weerstand en daardoor een koortslip? Zorg dan voor je immuunsysteem en werk aan je weerstand; gebruik extra vitamine C voor een goede weerstand; vermijd felle zon, want veel zonlicht kan een koortslip uitlokken.
Een koortslip is een vorm van koortsuitslag die ook wel herpes labialis wordt genoemd. De blaasjes op of rond je lippen worden veroorzaakt door het herpesvirus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Het vervelende aan een koortslip is dat je er niet meer vanaf kunt komen als je eenmaal besmet bent met het virus.
Het is een soa, je krijgt het door seks. Het komt door een virus: het herpesvirus. Dit virus is niet gevaarlijk, maar de plekjes kunnen wel pijn doen. Je kunt herpes ook bij je mond hebben.
Vaak voel je de koortslip opkomen als je lippen gaan tintelen, jeuken of branden. Er ontstaat een rood blaasje met vocht op de huid die enkele dagen later indroogt tot een korst. Het virus van een koortslip blijft aanwezig in je lichaam. Vaak komt een koortslip meerdere keren per jaar terug.
Bij koortsuitslag ontstaan met vocht gevulde blaasjes op het gezicht, meestal rond de lippen. Als de uitslag op de lippen zit, wordt het ook wel een koortslip genoemd. Een veelvoorkomende oorzaak van koortsluitslag is een infectie met het herpes simplex virus. Koortsblaasjes ontstaan vaak bij een verlaagde weerstand.
Vermoeidheid en stress zijn veel voorkomende oorzaken van een koortslip, maar ook ziekte, infectie of koorts kunnen ervoor zorgen dat een koortslip opspeelt.
U draagt het virus zelf bij u, en onder bepaalde omstandigheden komt het weer tevoorschijn. Hoe vaak dit gebeurt verschilt per persoon. Sommige personen die besmet zijn met het virus krijgen nooit een koortslip, sommigen 1 of 2 keer per jaar, en pechvogels elke maand.
Besmetting vindt voornamelijk plaats door direct contact met het virus. Besmetting is mogelijk via huid- of slijmvliescontact (zoenen, seksueel contact), maar soms ook via bepaalde gebruiksvoorwerpen. Ook door aanraking met de vingers van de herpesuitslag kan het virus worden overgebracht.
Een koortslip is besmettelijk vanaf de eerste symptomen totdat het korstje verdwenen is. Voor gezonde personen is het herpes simplex virus, dat vooral toeslaat als het immuunsysteem verzwakt is, onschuldig.
Gemiddeld is een koortslip niet meer besmettelijk wanneer alle korstjes op de lippen volledig zijn ingedroogd. Dit kan tussen 4 en 12 dagen duren.
Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen. Het herpesvirus blijft uw leven lang in uw lichaam aanwezig zonder dat u er iets van merkt.
Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. De meeste granen hebben een (licht) arginine-overschot. Voedingsmiddelen die meer lysine bevatten zijn vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado.
Alcohol. Een glas wijn, biertje of shot sterke drank doet wonderen!
Oma's weten wel raad met een koortslip. IJsblokjes erop, likje honing, tandpasta, azijn, plakjes knoflook of elke dag een boterham met appelstroop eten. Anderen zweren bij antivirale crèmes van de drogist of pillen met lysine erin (aminozuur).
De koortslip wordt door het herpessimplexvirus overgedragen. De blaasjes die ontstaan op de lippen komen regelmatig terug omdat het virus in het lichaam blijft. Koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een virus.
Lysine draagt, zoals al eerder aangegeven, bij aan de aanmaak van eiwitten, maar ook aan de aanmaak van antilichamen, enzymen en hormonen. Verder heeft lysine een antivirale werking en gaat deze het herpesvirus tegen. Het herpesvirus kan ook tot uiting komen als een koortslip.
Lysine komt vooral voor in bladgroenten, peulvruchten, vlees en gevogelte, melk en melkproducten en rijp fruit. Naast de hoeveelheid lysine is ook de hoeveelheid arginine van belang. Arginine komt in grote hoeveelheden voor in chocolade, noten, kokos, tarwemeel (zowel in volkoren- als in witmeel), haver en soja.
Wanneer je weerstand wat minder is door vermoeidheid, stress of ziekte kan het virus opnieuw actief worden en koortsblaasjes veroorzaken.
De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.