Bij hydrofuge wordt er een waterafstotend middel over uw gevel verneveld. In principe wordt er een beschermende coating over de stenen en het voegwerk heen gelegd die vochtbestendig is. Zo kan vocht niet langer diep in de materialen dringen. Een zeer groot voordeel van hydrofuge is dat het damp-open is.
Hydrofuge is een manier om uw gevel te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf, die op termijn schadelijk kunnen worden. Niet alleen voor uw gevel, maar ook voor de binnenkant van uw woning. Waarom? Omdat met name vocht langdurig in het gesteente van uw gevel aanwezig kan blijven.
Impregneren betekent het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. Dat is niet alleen van toepassing op gevels, maar ook op kleding, schoenen, etc. Meestal gaat het dan om beschermingsmiddelen. Als we spreken over hydrofoberen, dan gaat het specifiek over iets waterafstotend maken.
In dat geval zet je het best een hydrofuge op je gevel: dat is een kleurloze, transparante en dampopen isolerende laag. Je kan je gevel uiteraard schilderen, en ook zo los je je vochtproblemen op.
Hydrofuge gevel prijs
Voor het hydrofoberen van de gevel kan je je verwachten aan gemiddelde prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat andere werkzaamheden gelinkt aan gevelreiniging of herstellingen aan de gevel extra kosten met zich zullen meebrengen.
Hydrofuge
Een hydrofuge houdt in dat je een bestaande of nieuwe laag crepi impregneert met een vochtwerend middel. Hierdoor zullen mossen, vuil, algen, … zich minder makkelijk aan je gevel hechten en blijft deze langer schoon. De beschermingslaag heeft een gemiddelde levensduur van zo'n 5 – 8 jaar.
Hydrofuge staat ook wel bekend als gevelimpregnatie. Dankzij hydrofuge wordt uw gevel voorzien van een speciale waterafstotende laag die uw buitenmuren langer in goede conditie houdt en beschermt tegen vocht van buitenaf.
Versnel het drogen door ramen en deuren te openen.
Gebruik ventilatoren om lucht rond de vochtige muren te verplaatsen. Ontvochtigers (vochtvreters) kunnen helpen bij het verwijderen van vocht uit de lucht, waardoor het indirect ook van de muren wordt verwijderd.
Het simpel overschilderen van muren of plafonds die besmet zijn met schimmel lost het probleem niet op. Als je de schimmel met verf bedekt kan het de groei van de schimmel zelfs versnellen. Dit komt omdat schimmel zich kan hechten aan de verf en daar verder groeien.
Je kunt kiezen voor muurverf tegen vocht. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Alabastine kelderverf of een Alabastine vochtwerende verf. Een goed voorbeeld hiervan is deze Alabastine Vochtige Muren en Kelders 2-in-1 Muurverf. Dit product is geschikt voor vochtige ruimtes, is vochtwerend en het isoleert vlekken.
Het impregneren van een muur is een echte doe-het-zelfklus die je zelf kunt doen. Door een muur te impregneren, zorg je ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Op- of intrekkend vocht is op de lange termijn zeer schadelijk voor je fundering en betonnen en bakstenen muren.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
Het impregneren van gevels heeft veel voordelen. Het heeft een positieve invloed op de isolatie; doordat er geen water meer in de gevel kan dringen, blijft deze droger en hierdoor stijgt de warmte-isolerende werking. Een vochtige woning is moeilijker warm te stoken en vraagt daardoor meer energie.
Meestal zal hydrofuge door middel van verneveling het beste werken. Maar u kunt het middel ook aanbrengen met een kwast of roller. Daarna moet de behandelde muur enkele uren goed uitdrogen om een goede (in)werking te garanderen.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Kleine zwarte stipjes → zelf zwarte schimmel verwijderen
Met soda: maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram op 1 liter water) en schrob hiermee de zwarte schimmel van de muur. Met bleekwater: haalt soda weinig uit? Dan kan je ook bleekwater gebruiken (25 ml javel op 1 liter water).
Schimmel gaat niet vanzelf weg en moet je daarom goed schoonmaken.
Vochtplekken op de muur overschilderen of vochtplekken op een plafond overschilderen heeft alleen nut als de bron van het probleem is aangepakt. Pas hierna kun je over vochtplekken schilderen, mits ze eerst droog zijn. Schimmel kun je het beste eerst verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met deze Südwest Schimmelreiniger.
Wanneer kan ik vochtige muren impregneren? Het advies is altijd om de muren te behandelen wanneer deze droog is na een aantal dagen zon of warme temperaturen. Behandel vochtige muren dus nooit wanneer deze nog vochtig of nat zijn. Wacht tot ze droog zijn.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Elke gevel, ongeacht het materiaal waaruit deze is opgebouwd, is geschikt voor gevelimpregnatie. Een gevel impregneren heeft dus altijd zin. Hoe gevoeliger het materiaal is voor veroudering of schade, des te belangrijk is de bescherming.
1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.