Bindweefsel zorgt voor ondersteuning en soepelheid van het lichaam. Bij bindweefselzwakte biedt het bindweefsel niet genoeg ondersteuning aan het lichaam en is er niet genoeg beweeglijkheid. Hierdoor heb je vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Symptomen. Klachten zijn plaatselijke spierpijn in het lichaam, veel in de rug of schouders. Soms is er een afgeleide pijn, dus in de buurt van de zere plek. En soms kun je zelfs 'spierknopen' voelen, veel in de bovenrug.
Zorg bij bindweefselontsteking voor voldoende balans in beweging en ontspanning om het lichaam soepel te houden. Soms helpen pijnstillers of ontstekingsremmers. Bij langdurige klachten kun je een fysiotherapeut inschakelen.
Bindweefsel (fascia) bestaat uit het zachte deel in on hele lichaam en vormt een aaneengesloten netwerk. Bindweefsel bevind zich om spieren, maar ook in spieren en in de spiervezels. Maar ook om organen, botten en zenuwen en onder onze huid.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
De meeste mensen weten dat ze calcium en vitamine D nodig hebben voor sterke botten, maar twee andere essentiële mineralen voor goed bindweefsel: koper en mangaan. Deze mineralen helpen de conditie van het bindweefsel goed te houden en houden zo de huid soepel.
Neem voeding die rijk is aan collageen, zoals vlees, vleesbouillon en vis. Neem voor het verstevigen van het bindweefsel siliciumrijke voeding, zoals brandnetel, heermoes, bamboe en gierst. Zorg dat je voldoende groenten en water binnenkrijgt. Dit helpt het vormen van gezond bindweefsel.
Het bindweefsel bestaat in verhouding uit weinig cellen, met ertussen een extracellulaire (buiten de cel) substantie van niet-levende, draadachtige vezels. De bindweefselvezels kunnen worden ingedeeld in drie typen: Collagene vezels bestaan uit het eiwit collageen.
Bij MCTD richt het afweersysteem zich tegen het bindweefsel van diverse organen. De oorzaak is niet bekend. Er zijn aanwijzingen dat een bepaalde erfelijke gevoeligheid of aanleg tesamen met omgevingsfactoren zou bijdragen tot het ontstaan van de aandoening.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
Bindweefsel heeft voldoende vocht nodig, net zoals je de ketting van je fiets soepeler beweegt als je deze regelmatig met olie smeert. Denk ook goed na over wat je eet en drinkt na sporten om je bindweefsel weer een boost te geven. De belangrijke drie zijn: koolhydraten, eiwitten en vocht.
Verklevingen kunnen ontstaan door een operatie, door littekenweefsel, maar ook door een infectie (darminfectie, longontsteking) of endometriose. Soms ontstaan verklevingen door oude trauma's die we al lang zijn vergeten, bijvoorbeeld als je als kind met de fiets gevallen bent en een fietsstuur in je buik hebt gekregen.
Het ziekteproces is onomkeerbaar: waar eenmaal bindweefsel gevormd is, gaat dit niet meer weg. Na een aantal jaren kan systemische sclerose helemaal tot rust komen. Is er sprake van een ernstig verloop, dan neemt de verharding van je huid en de toename van bindweefsel in je inwendige organen in enkele maanden tijd toe.
Bij bindweefsel- of systeemziekten treden gewrichtsontstekingen op. Maar ook ogen, bloedvaten, huid en interne organen kunnen ontstoken raken. Voorbeelden van systeemziekten zijn reumatoïde artritis, ziekte van Sjögren en sclerodermie.
Sclerodermie is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel in het lichaam ontsteekt en daardoor stugger wordt. De naam sclerodermie komt van het Griekse woord Skleros (= hard) en derma (= huid), dus: 'harde huid'.
Een bindweefselmassage is een massagetechniek waarbij de dieper gelegen huidlagen bereikt wordt. Deze techniek zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en kan onderhuidse verklevingen en cellulite verminderen. Dankzij de massage kan de huid extra collageen aanmaken en steviger worden.
Vooral na de eerste behandeling kunt u 2 dagen napijn (beurs gevoel) ervaren wat volkomen normaal is. Vezels in het bindweefsel worden verbroken, wat pijnlijk is. U kunt wel gewoon normaal bewegen, deze pijn is vooral bij aanraking van het behandelde gebied aanwezig.
'Je kunt jezelf ook prima een bindweefselmassage geven. Hiermee weet je zeker dat je alles echt even vergeet en doordat deze massage zo stevig is, voel je je daarna honderd procent weer als herboren.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.