Mensen die korte nachten hebben in de week hebben er alle baat bij om in het weekend wat langer te blijven liggen. Recent Zweeds onderzoek bewijst dat bijslapen wel degelijk een gunstig effect heeft en zelfs gezondheidsrisico's, verbonden aan een slaaptekort, verkleint.
9 – Uitslapen is geen remedie tegen slaapproblemen – Feit
“Uitslapen is geen oplossing. De meeste mensen hebben aan 7 of 8 uur slaap genoeg om aan hun slaapbehoefte te voldoen. Als je langer dan die tijd in bed gaat liggen, ga je vanzelf meer wakker liggen. Met de extra uurtjes ga je je slaap alleen maar verstoren.”
Bijslapen is een fabel. Als je doordeweeks tekort komt, kan je niet weer quitte spelen door in het weekend extra te slapen. Van Someren: “Slaap is geen optelsom. Wat je kwijt bent, krijg je niet meer terug.”
Tijdens je slaap herstelt je lichaam van je dagelijkse activiteiten. Je spieren ontspannen en je produceert nieuwe afweerstoffen. Verder is slaap ook belangrijk voor de ontwikkeling van je brein en geheugen, zelfs als je volwassen bent. Slapen is daarom net zo belangrijk als voeding en beweging om gezond te blijven.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Zo duurde de langste REM-slaap ooit 3 uur en 8 minuten. Dit record staat op naam van de Amerikaan David Powel en werd gemeten in 1994. Tijdens de REM-slaap is je brein bijna net zo actief als wanneer je wakker bent.
Waar de één genoeg heeft aan 6 uurtjes per nacht, heeft de ander meer dan 8 uur nodig. Sommige 'langslapers' hebben nog meer slaap nodig en functioneren het beste bij 10 tot 12 uur slaap per nacht.
Tijdens de REM-slaap is er hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer iemand wakker is. De hersenen tijdens de REM-slaap zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie.
Omdat onze neus tijdens de slaap wat minder goed werkt, ruiken we er niet veel van. Maar als je slaapt ben je niet helemaal buiten bewustzijn. Je houdt dingen onbewust toch in de gaten.
Een nachtrust wordt gekenmerkt door periodes van diepe en minder diepe slaap. Mensen die gemakkelijker inslapen en dieper slapen, hebben daarom minder slaap nodig. Tijdens het slaapproces is ons wakend bewustzijn afwezig en niet actief.
Uit onderzoek blijkt dat tussen 1 en 3 uur 's middags ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Ga je vroeger dan 1 uur 's middags slapen, dan ben je misschien nog niet moe genoeg - en sluit je je ogen na 4 uur, dan kan je 's avonds misschien niet in slaap vallen.
Begin je rond de middag in te kakken en heb je het gevoel dat een powernap dan wonderen doet? Helaas moeten we je tegenspreken. Het blijkt namelijk een slecht teken te zijn als je middagdutjes nodig hebt. Mensen die veel dutten hebben meer kans op een hoge bloeddruk en beroertes, blijkt uit nieuw onderzoek.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker.
' Volgens Smolders is het sowieso beter om eerder te gaan slapen dan langer uit te slapen. 'De eerste slaapuren zijn kwalitatief het beste. Die laatste uren tijdens het uitslapen, bevatten niet veel kwaliteit.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
“Het hangt er natuurlijk van af hoe groot en hoe uitgesproken je slaaptekort is. Wie elke nacht 4 à 5 uur slaapt, zal tot twaalf dagen recuperatieslaap nodig hebben. Als het een kleiner slaaptekort is, haal je dat sneller in. Maar ook niet op één nacht.”
De kans op een slechte adem is groter 's nachts en als u lang niks eet. Uw mond is dan droog en dat is perfect voor bacteriën om gassen te maken. Als u wat eet of drinkt, maken de bacteriën minder gassen. Door roken en alcohol drinken kan uw adem ook vies ruiken.
Droomslaap (REM-slaap)
Dat zorgt ervoor dat je niet beweegt tijdens je slaap. In deze fase kunnen de meest levendige dromen voorkomen, maar ook in de andere fases kun je dromen. Je onthoudt ze meestal niet allemaal. Maar als je wakker wordt tijdens je REM-slaap, weet je je droom wel.
Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem bijvoorbeeld na het eten van knoflook, uien of bepaalde kruiden of specerijen. Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt.
Bij nachtschrik komt u tijdens diepe slaap plotseling overeind.Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
Signalen van geesten
Soms zien ze dan verschijningen in huis, vaak kleurloze schimmen of bewegingen in je ooghoek in de avondschemering. Ook kunnen er andere signalen zijn, zoals dat spullen omvallen, een lamp ineens knippert, of dat je een 'aanwezigheid' of koude lucht voelt.
Bij psychoses kan het slaapritme ernstig verstoord raken.Meestal slapen deze mensen te kort omdat ze moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Ook worden ze tijdens de slaap vaker wakker. Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen.
Hoe komt het dat je soms moe bent terwijl je toch heel lang hebt geslapen? Dat kan komen doordat je door te lang te slapen je bioritme hebt verstoord. Je dag-en-nachtritme is in de war geraakt. Daardoor kun je je midden op de dag ineens slaperig voelen.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.