Twix is een chocoladekoek, geproduceerd door Mars Incorporated. De naam van het snoepgoed was oorspronkelijk 'Raider'. In 1991 werd in het kader van de wereldwijde marktstrategie van de onderneming de naam Raider gewijzigd in Twix.
De dubbele reepjes van biscuit, karamel en chocolade hebben sinds 1968 de Europese markt als “Raider” veroverd en werd sinds 1979 als “Twix” (een samenvoeging van “Twins” en “Biscuits”) in Amerika ingevoerd. Door globalisering was het voor de hand liggend om voor één merk te gaan en dat werd Twix.
Voor de nostalgici onder u. De krokante chocoladerepen Twix die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen in reclames, had vroeger een hele andere naam: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam Twix, een samentrekking van de Engelse woorden “twin” en “biscuits”.
De comeback van Raider
Twix, de welbekende chocoladereep van Mars Incorporated, had oorspronkelijk de naam Raider. Voor velen een merknaam die gepaard gaat met een stukje nostalgie. Afgelopen maand werd Twix in Nederland opeens weer onder de naam Raider uitgebracht.
De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars, en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder de naam Marathon.
Treets. Tegenwoordig kennen we ze als M&M's (in de afkorting herkennen we de namen van de uitvinders, Mars & Murrie's), maar in de jaren zestig kwamen ze hier op de markt onder de merknamen Treets (met pinda's) en Bonitos (zonder pinda's).
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Hiervan hebben bepaalde lekkernijen een andere naam gekregen. Denk maar eens aan een Twix, die heette eerst Raider. Of M&M's, die heetten tot 1983 Treets. Bepaald snoepgoed uit oude tijden is nu zelfs niet eens meer te koop.
In sommige gebieden was de snoepreep voorheen bekend als Big Cat.
Koetjesrepen, Raak, Matel, Kwatta, Royco, Benbits, Fido Dido, Talpa, BASF, Tjolk, 49R Jeans, Simca, Smarties, Cavello, Oxbow, Kappa, Hoppa, Rang, Popla, Daewoo, Zundapp, Jif, Domo vla, Treets, Skoll, Snor, Pastachoco, La Gear, Australian, Raider, Bonitos, Shandy, Exota, Diadora, Huba-Buba, Popfoto, Mon Chi Chi aapjes, ...
aanvaller; overvaller; wilddief; wildstroper.
Dagelijks wordt er in onze fabriek in Veghel hard gewerkt, om iedereen te voorzien van lekkere TWIX® repen.
Ingrediënten. Ingrediënten: suiker, glucosestroop, TARWEMEEL (17%), palmvet, MAGEREMELKPOEDER, cacaoboter, cacaomassa, botervet (van MELK), LACTOSE, weipermeaat (van MELK), magere cacao, zout, emulgator (SOJALECITHINE), rijsmiddel (E500), vanille-extract. (Kan bevatten: HAZELNOOT, AMANDEL, GERST, HAVER).
Lotus heet vanaf nu Nalys, en Moltonel wordt tot Cosynel herdoopt. Bij Nalys draait alles rond 'schoonheid van de natuur'', terwijl de beeldvorming rond Cosynel eerder zal draaien rond bescherming, veiligheid en comfort.
Nuts is zelden nog te verkrijgen in de supermarkten helaas.
Nuts - Boodschappen — Jumbo Supermarkten.
Als een reviewer door een andere partij is vergoed, staat dit in de review zelf. Vroeger heette dit snoepje, in België , Drie Musketiers. Waarschijnlijk vanwege de drie strengen die in elkaar zijn geweven. Nu heet het Curly Wurly, maar de smaak is nog dezelfde dan ik mij herinner uit mijn jeugdjaren.
Later zijn in reclamecampagnes M&M's gepersonificeerd door twee pratende snoepjes: de slimme, ietwat bijdehante 'Red', een rode ronde variant zonder pinda, en de wat minder snuggere 'Yellow', een gele ovale M&M met pinda. In Amerika werd Red al in 1953 geïntroduceerd.
Oorspronkelijk hadden Mentos een dropsmaak, deze wordt nog steeds in Nederland (en Frankrijk onder de naam Reglisse) verkocht. Andere smaken zijn groene appel, kaneel, aardbei, tropisch fruit, druif, grapefruit, perzik en cola. In Nederland wordt ook een andere versie van de muntsmaak verkocht: Strong Mentos.
De fabrikant maakt het snoepgoed in Europa koosjer en halal. Rode M&M's zijn nu nog verboden voor orthodoxe joden en sommige moslims, omdat ze gekleurd worden met fijngestampte schildluizen. Die kleurstof, E120, wordt op termijn vervangen door bietenrood, E162.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
Dan het gewicht: de normale wegen iets minder dan 1 gram. De mega zijn per stuk zo'n 3,2 gram. Dat is dus méér dan drie keer zo groot.