Waarom maken mensen de keuze om niet te smeren met een zonnebrandcrème? De belangrijkste reden dat mensen ervoor kiezen om geen zonnebrand te smeren, is omdat het smeren van zonnebrandcrème schadelijker zou zijn (met grotere kans op het vormen van melanomen) dan dat de zon zou zijn.
"Het risico om je niet in te smeren is veel groter", zegt Wakkee, met eerst verbranding als zichtbaar gevolg.Daarna volgen huidveroudering en op de lange termijn het risico op huidkanker. Ieder jaar krijgen in Nederland 70.000 patiënten de diagnose huidkanker.
"Maar zonnebrandcrème gebruik je om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van zonnestraling. Oók als je huid niet snel rood kleurt of als je makkelijk bruin wordt, is dat nog steeds belangrijk."
“Factor 30 houdt ongeveer 97 procent van de schadelijke uv-stralen tegen, terwijl factor 50 zo'n 98 procent bescherming biedt.” De hogere factor blokkeert of absorbeert dus net iets meer en biedt daardoor een langere bescherming. De keuze lijkt simpel. Lees ook: 'In zonnebrandcrème zit echt iets bijzonders verstopt'
De Eerste Zonnebrand
Vroeger werd er niet gesmeerd tegen de zon, alleen de huid werd bedekt of men ging niet in de zon zitten. Men was zich alleen bewust van de goede en niet de slechte invloed van de zon. In 1948 kwam pas het eerste product op de markt dat echt als zonnebrandcrème kan worden aangemerkt.
Zonnebrand werd ook steeds populairder, want verbranden was voor niemand een pretje. Er werd dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar dit wondermiddel. Het was uiteindelijk apotheker Benjamin Green die het eerste smeermiddel tegen de zon op de markt bracht in 1944: het Red Vet Pet.
Lovea factor is een fijne biologische zonnebrand die geen chemische middelen bevat en bovendien ook vegan is. Lovea BIO is zacht en veilig voor de huid en staat garant voor 100% veilig zonnen. Verder is Lovea niet alleen biologisch maar ook vrij van de 'verboden' ingrediënten.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Het korte antwoord is: ja!Als je de huid goed wilt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, dan moet je dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken. Zonnestralen, dus de uv-A- en uv-B-stralen, zijn er altijd. Of het nu bewolkt of onbewolkt buiten is, 365 dagen per jaar is deze straling aanwezig.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.
De dode huidlaag laat los: een proces dat enkele dagen kan duren. Blijf in elk geval van de velletjes af: als je krabt of ze lostrekt, heb je een grote kans op irritatie, ontstekingen, korstjes en zelfs littekens. De huid laat namelijk niet overal even snel los, waardoor het weefsel van je huid wordt meegetrokken.
Is het dagelijks smeren van een dagcrème nodig? Dat is voor iedereen verschillend. De een heeft van nature een wat vette huid, de andere een droge huid. Iemand met een vette huid heeft waarschijnlijk minder de behoefte om dagelijks iets te smeren.
Zonnebrandproducten bevatten gespecialiseerde ingrediënten, zoals avobenzone en oxybenzone, maar ook de natuurlijke filters zoals titaanoxide en zinkoxide, die bescherming bieden tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. De productie van deze stoffen is complex en dus duur.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Dermatoloog Marjolein Leenarts: “Opvallend is dat veel respondenten denken dat je na het insmeren met factor 50 niet meer kunt verbranden. Dat is helaas niet het geval. Er is geen enkele zonnebrand die 100% UV-bescherming geeft: factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%.
De Zenova Sensitive zonnebrand van de Action is door de Consumentenbond gekroond tot de allerbeste. En het kost geen drol! De Zenova Sensitive SPF 30 zonnemelk is niet alleen verkozen tot 'Beste uit de Test', maar ook tot 'Beste Koop' en 'Groene keuze'.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
La Roche-Posay Anthelios Zonnebrand Spray
Dit is een echte favoriet en stond dan ook vier keer op rij op de eerste plek bij de zonnebrandtest van de Consumentenbond. Deze beste zonnebrandcrème van La Roche-Posay biedt een heel goede bescherming, is waterresistent, plakt niet en is niet vettig.
Beste uit de test: Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30
Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30 komt als beste uit de test met een eindoordeel van een 7,7. Deze duurzamere zonnebrand is tot tien uur lang effectief en waterresistent.