Vernedering is een situatie waarbij men zich door een daad van een ander of door de omstandigheden klein en minderwaardig voelt. Het vernederingsgevoel dat deze persoon hierdoor krijgt bevat ook een sterk element van schaamte. In het extreemste geval kan men de druk niet meer aan en pleegt men zelfmoord.
zorgen dat iemand minder waard lijkt dan hij of zij is
1) Als minderwaardig behandelen 2) Declineren 3) Denigreren 4) Geringschatten 5) Minachten 6) Minderwaardig bejegenen 7) Minimaliseren 8) Miskennen 9) Ontgroenen 10) Verk...
De onderzoekers stelden vast dat het gevoel van vernedering een veel snellere en intensere hersenactiviteit veroorzaakte dan vreugde. Het was ook negatiever dan woede. Bovendien werden de gebieden die met pijn verbonden zijn, geactiveerd. Vernedering activeert de hersengebieden die verbonden zijn met pijn.
Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.
beledigen, grieven, humiliëren, kleineren, krenken, onteren, verlagen. als synoniem van een ander trefwoord: kleineren (ww) : bagatelliseren, beledigen, deemoedigen, fnuiken, geringschatten, humiliëren, krenken, omlaaghalen, vernederen, verootmoedigen.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
De narcist start de relatie met een overdaad aan liefde. Iedere twijfel wordt in de kiem gesmoord. Hij of zij speelt zo goed in op je behoefte, dat je denkt de liefde van je leven te hebben gevonden.
Narcisten hebben continu de behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning nodig: ze zijn eraan verslaafd. Je merkt het ook bij narcisten – ze kunnen niet zonder de aandacht.
Een narcist drijft de mensen om zich heen tot wanhoop, noemt hen gestoord , en veel slachtoffers gaan dit geloven. De mensen die er heelhuids uitkomen, hebben moeite om nog mensen te vertrouwen.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
Onderliggende redenen kunnen zijn: jaloezie, controleverlies, de angst om zelf afgewezen te worden, de angst om niet goed genoeg gevonden te worden, enzovoorts. Iemand kan alleen voor zichzelf uitzoeken wat hem of haar op dat moment bewogen heeft.
Je kunt ook reageren zonder grapjes te maken. Bijvoorbeeld door te reageren vanuit kalmte en liefde. Het is vooral belangrijk dat je oefent om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Dat je inziet dat mensen anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren.
In situaties waarin de persoon die jou kwetst dit niet bewust heeft gedaan, kan dit perspectief een ruzie voorkomen. Wat je kunt doen, is – met deze kennis – toch even het gesprek aangaan. Door, zonder beschuldigingen, aan te kaarten dat je iets niet fijn vindt, kan dit het vervelende gevoel bij jou wegnemen.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.