Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Paars – Het Slaapmutsje
Het zenuwstelsel en de ogen worden in verband gebracht met deze secundaire kleur. In tegenstelling tot rood licht zorgt paars voor een vermindering van seksuele verlangens.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie.
Mensen met migraineaanvallen die erger worden door licht, kunnen baat hebben bij groen licht. De pijn lijkt erger te worden door wit, blauw, rood en oranje licht. Maar een zwak, groen schijnsel zou een aanval juist kunnen verminderen. Groen licht kan migraine verminderen.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Om te achterhalen hoeveel licht een lamp geeft, wordt er gebruikgemaakt van termen als lux, lumen en kelvin. Fel daglicht is vastgesteld op 15.000 lux terwijl een bewolkte dag ongeveer 1.000 lux oplevert. Volgens experts is 700 lux al voldoende om goed bij te kunnen lezen.
Koud wit licht of daglicht wit heeft een Kelvin waarde van 6400. Deze kleurtemperatuur wordt gebruikt in ruimtes waar opperste concentratie belangrijk is en/of in ruimtes waar prestaties verbeterd moeten worden. Kortom, ruimtes waar specifieke activiteiten plaatsvinden waar de lichtkleur van wezenlijk belang is.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Het belangrijkste voordeel dat groen geeft is; rust en stilte. Deze kleur repliceert de natuur die onze geest oppikt als ontspannend. Groen is perfect voor slaapkamers omdat het een rustgevende kleur heeft. De beste kleuren om groen mee te combineren zijn een andere tint groen, wit, blauw en vele andere kleuren.
Grijs. Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.
Het is vooral blauw-violet licht met golflengtes tussen de 380 en 440 nm die als mogelijk gevaarlijk worden beschouwd. Zo zou het kunnen zijn dat het blauw-violet licht de oorzaak is van photoretinitis: schade aan het netvlies door hoogenergetisch licht.
Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Warm wit licht (lage Kelvin-waarde, tot ±3500 K):
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Wil je graag een extra warme (bijna oranje) kleur, kies dan voor bijv. 2200K. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met kaarslicht en dient vaak als sfeerverlichting.
Je wilt er met name een ontspannen en gezellige sfeer. Met een lichtkleur van van 2700 tot 3000 Kelvin zit je zeker goed. Omdat een woonkamer multifunctioneel is, is een instelbare kleurtemperatuur hier erg handig. Zo pas je het licht zelf aan voor alle verschillende activiteiten.
Rood is de meest intense kleur voor het menselijke oog en brein. Van rood licht versnelt bijvoorbeeld de ademhaling en gaat de bloeddruk omhoog, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Rood staat voor energie en kan ook zwoele, erotische gevoelens oproepen. Rood is ook de meest zichtbare kleur die er is voor de mens.
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.
Rood licht komt wat dieper in de huid en werkt huid verbeterend. Deze golflengte stimuleert de productie van de fibroblasten (is de belangrijkste cel van het bindweefsel) bij de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid strakker en voller wordt. De huidstructuur en de spankracht van de huid verbeteren.