De grote boterbloem (Ranunculus lingua), voorheen ook wel egelkolen genoemd, is een plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).
Een plantensoort die in alle opzichten forser is dan de andere soorten uit het geslacht Boterbloem is de Grote boterbloem, Ranunculus lingua.
Ranunculus lingua (grote boterbloem) is een geel bloeiende moerasplant met opvallende grote bloemen. De Ranunculus lingua heeft een lange bloeitijd van juni t/m oktober. De grote boterbloem houdt van een zonnige en vochtige tot natte standplaats.
De Dotterbloem heeft een voorkeur voor natte slootranden maar voelt zich ook thuis in ondiep water of blijvend natte weilanden. De Dotterbloem hoort bij Hollandse sloten als de koeien bij de wei. De dooiergele bloemen geven kleur aan de slootranden.
Dat is een veelvoorkomende fout. Officieel is het 'de persoon' en dan zou het inderdaad 'welke persoon' worden.
Het kenmerk persoon kent drie waarden: eerste persoon: de spreker. tweede persoon: de aangesprokene. derde persoon: noch de spreker, noch de aangesprokene, maar een derde.
de persoon
naamw. (m.) Verbuigingen: personen (meerv.)
Grote boterbloem is een opvallende soort, die zich thuisvoelt in de rand van laagveenmoerassen, moerassige oevers van plassen, turfputten, verlandende sloten, moerassige graslanden en in moerasbos.
De gele bloemen in de bermen en slootkanten die nu zo uitbundig bloeien zijn (in de meeste gevallen) raapzaad. Dit is een plantensoort die het goed doet op voedselrijke grond op plekken die kaal zijn of waar de bodem verstoord is. Daarom doet raapzaad het goed in bermen of slootkanten die geklepeld worden.
Er komen in Nederland vier algemene soorten voor; de scherpe, kruipende, behaarde en grote boterbloem.
De Scherpe boterbloem, Ranunculus acris L., is een meerjarige plantensoort uit de Ranonkelfamilie of Ranunculaceae en komt in België en Nederland zeer algemeen voor in graslanden, hooilanden en langs de weg in bermen.
Boterbloempje: Ranunculus Acris: Symbool voor zelfrespect (rijkdom), kinderlijke onbevangenheid en stralende charme. Als kerkelijk symbool staat de boterbloem voor het celibaat. In het Engels heet hij 'buttercup' een vrouwelijk symbool voor ontvangen.
De Kruipende boterbloem, Ranunculus repens L., is een meerjarige plantensoort uit de Ranonkelfamilie of Ranunculaceae. De plant heeft langgesteelde en meestal behaarde bladeren in rozetvorm.De bladeren zijn in drie lobben verdeeld.De middelste lob is gesteeld.
Ze breidt zich namelijk uit door bebladerde uitlopers die wortelen op knopen waar de bladeren ontstaan. Deze soort maakt niet zo heel veel zaad maar ze maakt heel veel uitlopers, tot 25 stuks. Zo kan ze in één enkel groeiseizoen een kolonie vormen van meer dan 3 m².
SHEARER (1938) heeft aangetoond, dat de planten in de bloeiperiode, d.i. in de maanden mei en juni, het hoogste gehalte aan protoanemonine hebben. Voor de mens is de giftigheid van de boterbloem nauwelijks van belang. De brandende en onaangena- me smaak maakt, dat plantendelen gewoonlijk niet worden ingeslikt.
De meest gemene stekelige plantensoort heet gaspeldoorn. Het is een familielid van de bekende brem, maar bij aanraking voel je het verschil onmiddellijk. De gele bloemen verschijnen al in de winter. Tenzij het erg hard vriest, want daar kan de gaspeldoorn niet tegen.
Dan de populaire app Plantifier. Neem een foto of kies een foto die al op je telefoon staat, upload 'm en voorzie de foto van extra uitleg. Na het opladen krijgen de leden van de Plantifier community een melding. Als zij de bloem of plant herkennen, kunnen zij er een naam op plakken.
Een relatief nieuwe verschijning langs de snelwegen is Venkel. De gele schermen van deze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied afkomstige soort worden de laatste jaren steeds vaker waargenomen. De wilde plant groeit van nature onder andere op klifkusten, dus wat strooizout is geen probleem.
Boterbloem, ook wel Ranunculus Repens genoemd is een moerasplant die veel te zien is in natuurvijvers. De plant is te herkennen aan de gele bloemen.
De bloemen kunnen zelfs een grootte van 5cm aannemen. De plant zelf kan ook groter worden dan zijn boterbloem soortgenoten. De forse planten kunnen tot 120cm hoog worden. De plant bloeit van juni tot augustus op rechtopstaande stengels.
Als eerste zal voorkomen moeten worden, vooral in gazons, dat de kruipende boterbloem (Ranunculus repens) gaan bloeien en zaad gaan vormen. Gazons regelmatig maaien dus.Daarnaast kunnen de rozetten uitgestoken of uitgegraven worden.
Aanhef drs.
Voor een doctorandus is de officiële titulatuur 'weledelgeleerde' in de aanhef van de brief. In de moderne correspondentie kun je dit echter vervangen door 'Geachte mevrouw …' of 'Geachte heer …'
Groep ontvangers
Geachte dames en heren is mogelijk, maar er zijn meer opties: Geachte directie, Geachte commissie, Geachte klant, Beste collega's. Sommige schrijvers kiezen nog voor verouderde varianten als L.S. of Mijne heren.