Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Makelaarsvereniging NVM onderzocht hoeveel huizen de makelaars verkochten boven de vraagprijs. Eind 2021 lag dit percentage in vrijwel alle regio's boven de 75 procent en soms zelfs rond de 90 procent. Een jaar later was het aantal overbiedingen in de meeste regio's bijna gehalveerd.
In de eerste helft van 2022 werd nog door 80% van de huizenkopers overboden. In de tweede helft van 2022 was dit al bijna gehalveerd met 44%. Dit percentage is in 2023 nog eens flink gedaald. Over het algemeen is het dus lang niet altijd meer nodig om te overbieden in 2023.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
De hypotheekrente is nog relatief laag, het aanbod aan koophuizen neemt toe en er is sprake van afvlakkende of zelfs dalende huizenprijzen (afhankelijk van de gemeente). Er is dus meer ruimte op de huizenmarkt van 2023 en dat maakt dit een goed moment om een woning te kopen.
Hoeveel biedingen zijn per woning gemiddeld? Niet alleen het aantal bezichtigingen, maar ook het aantal biedingen is in de afgelopen jaren afgenomen. Daar waar er in 2021 gemiddeld nog 6 keer op een woning werd geboden, kun je als verkoper in 2023 nog 'slechts' 3 biedingen verwachten.
Huizenprijzen zullen de komende jaren naar verwachting verder dalen, met 5,1% in 2023 en 3,8% in 2024 (t.o.v. het voorafgaande jaar). De totale verwachte prijsdaling ten opzichte van de piek in de zomer van 2022 bedraagt zo'n 10%.
Huizenprijs stabiliseert
Het verschil tussen de vraagprijs en de woningwaarde moet u met eigen geld betalen of met de overwaarde. Ook nu in juni 2022 moet je nog overbieden. Hoogte van het bod boven de vraagprijs is wel een stuk lager dan in 2021.
Verwachting: lichte daling huizenprijzen in 2023
Vanaf 2017 lag de stijging boven de 7% per jaar, met als uitschieter meer dan 15% in 2021. Onze verwachting is dat we een lichte correctie van een paar procent op de huizenprijzen in 2023 gaan zien.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt bij 1 op de 20 woningen meer dan 10% boven de vraagprijs geboden.
Waar eerst ruim 85 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht, was dat in het 3e kwartaal van 2022 nog zo'n 60%. Ook het bedrag waarmee werd overboden is flink gedaald. Gemiddeld wordt er eind 2022 nog maar een paar duizend euro overboden.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent.
Het is verstandig om niet te veel onder de vraagprijs te bieden. Je wilt wel dat de verkoper je bod serieus neemt, zodat hij een tegenbod uitbrengt. Een aankoopmakelaar kan je helpen met de beslissing hoeveel je onder de vraagprijs moet bieden.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
Boven of onder de vraagprijs bieden
Als je een bod doet onder de vraagprijs, is dat een start van de onderhandelingen. De verkoper kan dan weer een tegenbod doen.
Of overbieden verstandig is bij jouw droomhuis is niet 1-2-3 te zeggen. In principe is overbieden altijd minder verstandig dan onderbieden of de vraagprijs te bieden, echter maak je dan wel minder kans om het huis te bemachtigen, zeker in deze tijd.
In de afgelopen drie maanden ontving een verkoper gemiddeld vier biedingen, in 2021 waren dat er in deze periode nog zes. Ook dalen het aantal biedingen boven de vraagprijs. In juni werd in 71 procent van de gevallen overboden, tegenover 58 procent in juli. Gedurende 2021 was dit respectievelijk 88 en 76 procent.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
In de komende 10 jaar zouden de huizenprijzen weer gaan stijgen en in de laatste jaren zelfs sneller dan verwacht. Die woning van 200.000 euro is in 2022 396.000 euro waard, dat is dus bijna het dubbele van de waarde die de koper ervoor betaald heeft.
Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt, concluderen onderzoekers van kredietbeoordelaar Moody's. Hoewel de huizenprijzen de komende jaren waarschijnlijk nog zullen blijven stijgen, neemt de kans op een serieuze daling van de huizenprijzen steeds verder toe.
In januari 2023 werden de prijzen weer iets hoger, maar van januari tot april daalde de prijzen weer. Sinds april 2023 zijn de huizenprijzen weer licht aan het stijgen. In augustus 2023 was de gemiddelde verkoopprijs van een huis 416.600 euro – wat dus lager is dan het gemiddelde van 2022.
Concurrentie op de woningmarkt
Het gemiddelde aantal aanvragen voor informatie en bezichtigingen per woning nam toe van 11 in het voorgaande kwartaal naar 13 in het tweede kwartaal van 2023. Dit is ook terug te zien in de gepubliceerde transactiecijfers van de NVM.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
De druk is wat van de woningmarkt. Nog maar 30 procent van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs. Een jaar geleden gold dit nog voor 80 procent van de woningen.