Als eerste is het belangrijk dat je de juiste wijnglazen geselecteerd hebt bij de Barolo. De wijn heeft vrij veel zuurstof nodig om z'n bouquet te openen. Dit is ook de reden dat je deze wijn minimaal 45 minuten moet decanteren.
Voordat een Barolo op de markt gebracht mag worden moet deze minimaal 3 jaar oud (2 jaar op hout, 1 jaar op fles) zijn, voor een Riserva is dit 5 jaar (3 jaar op hout, 2 jaar op fles). Veel merken brengen hun flessen dan ook na 3 of 5 jaar (normaal of riserva) op de markt.
Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Wanneer je een fles rode wijn van 2 tot 3 jaar oud ontkurkt, krijgt de wijn extra zuurstof waardoor hij zijn eigenschappen sneller prijsgeeft. Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf).
RODE WIJN DECANTEREN: ALLEEN DE JONGE, STRAKKE RODE WIJNEN
Jonge strakke rode wijnen hebben die extra zuurstof echt nodig zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Oudere wijnen weer niet. Vooral verfijnde oude wijnen zitten al vol geur en smaken.
Je laat een wijn ademen door hem bloot te stellen aan zuurstof. Er is redelijk wat discussie of dit nu zinvol is of niet, maar men is het erover eens dat het bij een jonge, volle rode wijn helpt om fruit aroma's naar boven te halen en tannines te verzachten.
Wat is de prijs van een Barolo? Barolo is GEEN goedkope wijn, Een echte Barolo kost al gauw minimaal € 20,00 tot € 25,00 - ( En wil je dit bedrag niet uitgeven dan is mijn advies koop dan GEEN Barolo maar een andere mooie Italiaanse wijn, bijv. Een Chianti, of een Barbera of een Langhe Nebbiolo.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
De Riedel Amadeo Mini 0,75 l is volgens ons de beste decanteerkaraf. De beste decanteerkaraf heeft een uniek design en is van het designjaar 2019. Het heeft een volume van 750 cc en een hoogte van 25 cm. De beste decanteerkaraf is handgemaakt en mondgeblazen.
Tijdens de bewaring zal er zich een bezinksel vormen van wijnsteenzuur, tannines, anthocyanen, etc. Ook ongefilterde wijnen bevatten vaak een bezinksel dat kan zorgen voor onaangename ervaring in de mond. Daarom gaat men deze wijnen overgieten in een karaf om het bezinksel te scheiden van de wijn.
Pinot Noirglas
Geschikt voor: rode Bourgogne, Barolo, Barbaresco, Pinot Noir, Beaujolais Cru, de betere Champagne.
DE BAROLO STREEK
Het is niet duidelijk hoe de druif uit het noord-westen van Italië aan zijn naam komt. Mogelijk is hij vernoemd naar de mist (Italiaans: nebbia) die over de regio trekt tijdens de oogst in oktober. Een andere theorie is dat de naam afstamt van het woord 'nobile', wat nobel betekent.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Barolo, Barbaresco en Amarone worden ook wel de 'Bad Boys of Italy' genoemd. Zowel Barolo als Barbaresco worden van de Nebbiolo druif uit Noordwest Italië gemaakt. Barbaresco wijnen zijn wat eleganter met een hart van donker fruit, witte peper en mineralen.
Nebbiolo is een blauwe druif die veel fans heeft en voornamelijk groeit in de Italiaanse streek Piemonte. Dit is de druif van de grote Barolo wijnen. De Nebbiolo wordt gebruikt voor de grote wijnen van Italië.
Ook of de druif met de hand of machinaal geplukt wordt, speelt een rol. "Met de hand plukken is beter voor de kwaliteit van de druiven, maar is - in ieder geval in veel landen in Europa - duurder. Omdat in landen als Chili, Spanje en Portugal de lonen relatief laag zijn, kunnen ze daar goedkopere wijnen produceren.
De druivenrassen die de basis vormen van de Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druivenrassen vindt u ook terug in de Valpolicella en zogenaamde Ripasso wijnen.
De 'Strada del Barolo' route omvat vele lokale producenten/wijnboeren en er zijn ook veel lokale wijn winkels (Botteghe Comunali) met veel keuze en informatie, waaronder die in: Serralunga, Diano d' Alba, Castiglione Falletto, de coöperatieve wijnmakerij van La Morra, de Enoteca Wine shop van Grinzane Cavour (met een ...
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn.
De definitie van chambreren is 'het op kamertemperatuur brengen van wijn'. Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten.