Waarom stoppen netbeheerders met het uitzenden van het TF-signaal? De techniek waarmee het TF-signaal wordt verstuurd, is kostbaar en verouderd. We hebben dit signaal tegenwoordig niet meer nodig om te kunnen voldoen aan onze wettelijke netbeheerderstaken; daarvoor hebben we de slimme meter.
Het TF-signaal waarop de boiler aan- en uitschakelt, wordt tussen 1 juli 2021 en 31 december 2022 door de netbeheerders gefaseerd uitgezet. Dit heeft mogelijk effect op de werking van je boiler waardoor je vanaf dat moment geen warm water meer hebt. dan nemen wij tijdig contact met je op.
Wat is het Toonfrequent-signaal (TF-signaal)?
Met Toonfrequent-signaal bedoelen we de elektrische pulsen die we uitsturen over de elektriciteitskabels. Deze pulsen zijn een soort 'seintje' dat we uitsturen. De pulsen worden ontvangen door TF-ontvangers, die daardoor aan- en uit schakelen.
TF-signaal alternatief op 1 juli 2021
In elektrische installaties, waarop een meestal wat grotere elektrische boiler is aangesloten, is vaak een zogenoemd TF-relais opgenomen. Het TF-relais schakelt de boiler in of uit op een tijdstip waarop het dag- en nachttarief van de energieleverancier wisselt.
blijft mijn boiler werken als het TF-signaal uit gaat? Warmt uw elektrische boiler 's nachts automatisch op? Dan wordt uw boiler waarschijnlijk automatisch aangezet door het toonfrequent-signaal (TF-signaal). Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt dit signaal in steeds meer gebieden.
Een tekort aan warm water kan verschillende oorzaken hebben: Lekkage in warmwaterleiding of thermostatische kraan. Defect of slecht werkend onderdeel. Te hoog verbruik van warm water t.o.v. de capaciteit van de boiler.
Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
Piektarief: werkdagen 7.00 - 23.00 uur. Daltarief: werkdagen 23.00 - 7.00 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag.
BOILER – RELAIS
Boilers worden tijdens de laagtarief-uren automatisch met behulp van een boiler-relais bediend. Bij een boiler-relais wordt tijdens de laagtarief- de spoel door het energiebedrijf op afstand bekrachtigd(ingeschakeld) en weer uitgeschakeld,als de laagtarief-uren voorbij zijn.
Op de volgende officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.
Het daltarief voor stroom gaat om 21.00 uur of 23.00 uur in
In de rest van Nederland begint het om 23.00 uur. Het daltarief loopt altijd tot 7.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Het kan geen kwaad om je boiler uit te schakelen zolang deze in een vorstvrije ruimte staat. Schakel je de boiler uit, dan moet je er wel rekening mee houden dat in stilstaand (lauw) water bacteriegroei kan ontstaan.
Het nachttarief is in de regel goedkoper. Een dag-en-nachtteller zal voortdurend tellen hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt opgewekt. Gedurende de dag, zal de dagteller het verbruik registreren. Tijdens de nacht treedt de nachtteller in werking.
Nee, het dag/nachttarief blijft hetzelfde.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden én in de ochtend dat de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.
Het kan geen kwaad om je boiler uit te schakelen zolang deze in een vorstvrije ruimte staat. Schakel je de boiler uit, dan moet je er wel rekening mee houden dat in stilstaand (lauw) water bacteriegroei kan ontstaan.
De opwarmtijd van een boiler is afhankelijk van de temperatuurinstelling voor het water en van het vermogen van de boiler. Een grove vuistregel is 1,2 minuten per liter inhoud.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
Waarom bestond het exclusief nachttarief en waarom verdwijnt het nu? Jaren geleden riepen de Vlaamse overheden en energieregulatoren het voordelige exclusief nachttarief in het leven, om het energieverbruik beter af te stemmen op de kerncentrales. Die produceerden immers continu – ook 's nachts – elektriciteit.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Gebruik je 's nachts meer energie dan overdag? Dan is het verstandig om dubbel tarief te hebben. Dit kan alleen als je een slimme meter hebt. Verbruik je overdag meer dan 's nachts, dan kun je bij veel energieleveranciers toch kiezen voor een enkel tarief.