Het wereldrecord voor de diepste freedive is in handen van de Oostenrijker Herbert Nitsch die naar 214 meter dook.
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
'Gemiddeld kunnen mensen zowat één minuut de adem inhouden, een apneu doen in vaktaal. Maar sommigen gaan vlot naar vijf minuten. ' Je adem lang kunnen inhouden is voor een deel een kwestie van lichamelijke aanleg.
De meeste mensen houden dat niet langer dan een minuut vol. Maar een man in Kroatië kan dat veel en veel langer. Hij hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in, een record! De man heeft jaren getraind voor de record-poging.
Een professor van de universiteit van Florida heeft een opmerkelijk record gevestigd: hij woont al 74 dagen onder water. En hij is er nog lang niet klaar mee.
Zuchten op commando zorgt niet voor hetzelfde gevoel van opluchting.” Ons lichaam heeft een voortdurende aanvoer van zuurstof nodig. “De gemiddelde mens kan slechts 3 tot 5 minuten overleven zonder zuurstof”, zegt professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois (UGent). "Daarna is er hersenschade en ga je dood."
De meeste mensen kunnen hun adem niet langer dan een minuut inhouden. Maar freedivers kunnen soms wel minutenlang onder water blijven.
Wetenschappers hebben ontdekt hoe zeezoogdieren zo lang onder water kunnen blijven zonder zuurstof: ze hebben elektrisch geladen proteïnen in hun bloed. De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen.
Onder water kan je niet ademen. Daarom houd je onder water je adem in. Tot je opnieuw inademt gebruikt je lichaam het zuurstof dat in je longen en je bloed zit. Vrijduikers willen zo lang mogelijk hun adem in kunnen houden zodat ze lang onder water kunnen blijven.
Potvissen kunnen 2 uur onder water blijven zonder adem te halen omdat ze veel eiwitten in hun spieren hebben. Deze eiwitten houden zuurstof vast totdat de spier zuurstof nodig heeft. Bij andere dieren klontert die eiwit maar bij potvissen niet. Potvissen komen niet voor in de Noordzee.
Zonder zuurstof duiken tot dieptes van 70 meter - Nieuws - Universiteit Utrecht.
Vrijduikers houden wedstrijden in verschillende disciplines, met en zonder hulpmiddelen. 11 minuten en 35 seconden Langste tijd rustig liggend onder water. Recordhouder: Stéphane Mifsud, Frankrijk. 281 meter Langste horizontale afstand onder water met zwemvliezen.
De zuiger is via een dubbel koord verbonden met de flippers van de duiker. Wanneer de duiker tijdens het zwemmen de benen strekt, trekt het koord de flexibele zuiger naar beneden en vult de zwemblaas zich met lucht. Als de benen weer buigen, duwt de waterdruk de zuiger naar binnen en stroomt de lucht naar het mondstuk.
Budimir Buda Sobat heeft zijn eigen wereldrecord adem inhouden verbeterd. De 54-jarige Kroaat bleef 24 minuten en 33 seconden onder water zonder zuurstof. Sobat deed daarmee 22 seconden beter dan zijn vorige wereldrecord.
Voordelen van zwemmen in koud water
Het is bewezen goed voor voor het hart en het stimuleert de bloedsomloop. Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
Water haalt trouwens ook zuurstof uit de lucht. De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen.
De DO (Dissolved oxygen, oftewel opgeloste zuurstof) is een indicator voor hoeveel zuurstof er is opgelost in water. De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als produkt van optredende fotosynthese in het water.
Naast de dagelijks aangeraden vochtinname van 2-3 liter ademen we dagelijks circa 12.000 liter lucht in, afhankelijk van de luchtvochtigheid verliezen we door uit te ademen al 800 milliliter van deze hoeveelheid. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 40% neemt deze hoeveelheid snel toe.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken.Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter.
Dat vroeg de Egyptische duikinstructeur Ahmed Gabr zich ook af en dus deed hij in 2014, na vier jaar voorbereiding, een recordpoging. Die slaagde en sindsdien staat het wereldrecord voor diepste duik ooit op zijn naam. Gabr dook tot een diepte van 332,25 meter in de Rode Zee bij Egypte.
Wanneer je gaat duiken is het belangrijk om langzaam te dalen en te stijgen. Wanneer je dit te snel doet kan de verhouding tussen stikstof en zuurstof veranderen in je lichaam. Hoe dieper je gaat, hoe hoger de druk op je lichaam. Door deze druk ontstaan er meer opgeloste gasbellen dan gewoonlijk.