Schroeven gemaakt van RVS (roestvast staal, vaak onterecht roestvrij staal genoemd) zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer.
RVS schroeven zijn bestand tegen roest en corrosie, waardoor de rvs schroeven geschikt zijn voor gebruik buiten en in omgevingen met hoge luchtvochtigheid. of in een agressieve omgeving met b.v. veel ammoniak zoals stallen.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS. De hogere (maar betaalbare) prijzen zijn daar een voorbeeld van.
Verschil tussen RVS en verzinkt? Er zijn eigenlijk twee grote verschillen tussen RVS en verzinkte schroeven: de sterkte en bestendigheid tegen roest. Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken.
Het staal van de Spax schroeven is het sterkst, gevolgd door Gamma Huismerk, Action Fischer en Brico Sencys.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Verzinkt staal, aluminium en roestvast staal
Het is geen enkel probleem om zink toe te passen in combinatie met verzinkt staal, aluminium (geanodiseerd of gemoffeld) en roestvast staal (RVS).
In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan.
RVS schroeven zijn sterker dan aluminium schroeven en daardoor minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld krassen door zand. Doordat het metaal sterker is kunnen er ook dunnere bladen worden gebruikt wat de efficientie van de propeller ten goede komt.
In algemeen is RVS (540 - 750 N/mm²) sterker dan S355 (510 - 680 N/mm²) en S235 (360 - 510 N/mm²). Wordt echter een hoogsterkte staal ingezet dan zal deze sterker zijn dan RVS. RVS is vaak een taaier materiaal dan staal. Dit is ook de reden waarom het over het algemeen minder goed te verspanen is.
Staal is eigenlijk nog sterker en zwaarder dan RVS, maar is daardoor wel minder flexibel om te vervormen of verbuigen. Vanwege de sterkte wordt staal dan ook vooral ingezet voor toepassingen zoals bijvoorbeeld machines, schepen, landbouwwerktuigen, kraanonderdelen, trailers en graafmachines en voor constructies.
Roestvast staal is duurzaam.Het materiaal is sterk, stevig en bestand tegen verschillende weers- en menselijke invloeden.Daarnaast is roestvast staal ook slijtvast. Dit alles zorgt ervoor dat producten vervaardigd uit roestvast staal duurzaam zijn omdat ze een zeer lange levensduur hebben.
Voor veel constructies gebruikt men verzinkte schroeven omdat deze sterker zijn dan RVS schroeven. Aan de andere kant roesten verzinkte schroeven wel sneller en zijn ze dus minder geschikt voor buiten.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
zure regen, staaldeeltjes, zeelucht en andere omgevingsfactoren tasten het oppervlak van RVS aan. Ze leiden tot corrosie en maken het oppervlak dof en vuil. Roestvast staal is een gelegeerde staalsoort die o.a. bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en molybdeen.
Daarom gebruikt een zendamateur vaak ook rvs (roestvaststaal) en aluminium. Maar wanneer je die twee in één constructie combineert, dan moet je jezelf achter de oren krabbelen. Rvs doet namelijk een hele vervelende truc met aluminium.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
De hardheid van het rvs neemt toe tot wel 1100 micro-Vickers, waardoor de slijtvastheid sterk verbetert.
RVS is over het algemeen duurzamer dan kunststof. Het is bestand tegen corrosie en kan beter tegen hoge temperaturen.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw.
Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.