Behandeling smetplekken baby
Na het goed drogen smeer je de smetplek in met een creme die een hoge concentratie zinkoxide bevat. De zinkzalf zorgt voor een beschermende laag over de smetplek waardoor deze kan herstellen. Over het algemeen verdwijnt de smetplek binnen enkele dagen.
Denk aan jeukende rode plekken onder de huidplooien of borsten. Een klein laagje helpt direct bij het verzorgen van smetvlekken. Doorligwonden in de schaamstreek: Door een laag aan te brengen in en rond de schaamstreek wordt het risico op doorligwonden aanzienlijk kleiner.
Wat moet u niet doen? Gebruik geen poeders, pasta's of zinkzalf.Deze kunnen klonteren en zijn moeilijk te verwijderen.
Dan kun je de smetplekken behandelen met een crème tegen gisten en schimmels. Bijvoorbeeld miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. Je kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Smeer de crème 2 keer per dag.
BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
U kunt ook talkpoeder aanbrengen in de huidplooien, zodat de huid minder vochtig wordt. Mocht het toch vochtig blijven in de plooien, dan kunt u er scheurlinnen of gaasjes op doen. Dit kunt u bij de apotheek of drogist kopen.
'Er zijn drie fases van smetten: rode huid, natte huid en geïnfecteerde huid. Het is belangrijk dat je hier als verzorgende alert op bent, en actie onderneemt zodra je dit waarneemt.
Je kunt om verschillende redenen smetten van de huid hebben opgelopen. Smetten ontstaat vooral in huidplooien, omdat het daar warm is. Vrouwen met grotere borsten en mensen met vollere benen lopen meer risico op smetten, omdat dit plekken zijn waar kleding wat strakker op de huid zit.
Zorg dat je huid bij de plekken goed droog is. Je kunt de plekken behandelen met zinkoxide-smeersel. Of een crème tegen gisten en schimmels.
Hoe ziet een smetplek er uit? De aandoening begint als een wazig uitziende nattende roodheid in de plooien. Zo kunnen er dus smetplekken ontstaan onder de oksels , in de lies en onder de borsten. De aandoening kan gepaard gaan met (pijnlijke) kloofjesvorming of wondjes.
Bepanthen werkt inderdaad beter bij echt wondjes en Sudocrem/zinkzalf houdt het droog, om wondjes te voorkomen.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan. Bij liesschimmel treedt een schimmelinfectie op, te herkennen aan ringvormige rode plekken die aan de randen wat uitschilferen.
Daarnaast zijn er meerdere risicofactoren voor het ontstaan van smetten, namelijk vrouw zijn, obesitas, verminderde mobiliteit, verhoogde lichaamstemperatuur, vochtige huid (door transpireren of incontinentie), diabetes, verminderde weerstand en beperkingen in de ADL (Mistiaen & Van Halm-Walters, 2010; Janniger e.a., ...
Zinkoxide smeersel (zinkolie) bevat 60% zink, zinkzalf maar 10%. Het populaire Sudocrem bevat ook maar iets meer dan 15%. Het zal niet verbazen dat de richtlijn Smetten adviseert om zinkoxide smeersel te gebruiken. Wel is het heel belangrijk om zinkoxide smeersel héél dun te smeren.
Smetten ontstaat op plekken waar huid-op-huid contact is, zoals de liezen, oksels, bilnaad, buikplooi en onder de borsten. Smettenontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid.
In het begin is er vaak sprake van milde jeuk waardoor meer wrijving ontstaat. Daarna ontstaan rode jeukende danwel pijnlijke plekken, een felle rode kleur, toename van pijn of vocht en een riekende geur kan een aanwijzing zijn dat er in het eczeem bacteriën ophopen.
Om smetten te voorkomen of in een vroeg stadium (als de huid licht rood en niet kapot is) te behandelen, is het belangrijk om de huid dagelijks goed te inspecteren en verzorgen, de huidplooien goed droog te houden en huidop-huid contact en overmatig zweten te voorkomen.
Vochtige omstandigheden
In de warme en vochtige huidplooien van de lies krijgen natuurlijke schimmelsporen namelijk een uitstekende gelegenheid om zich te vermenigvuldigen, zodat ze uitgroeien tot een schimmelinfectie, bekend als liesschimmel.
De Zinkolie heeft dezelfde werking als de E.J. Swaab Zinkzalf, maar is geconcentreerder van samenstelling en dus extra effectief. - Zeer geschikt voor babybilletjes.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
' legt huidexpert Jetske Ultee uit aan Linda.nl. Je kan het dus op een enkel plekje smeren om roodheid weg te halen of om je huid uit te drogen (bijvoorbeeld bij een puistje), maar je kan Sudocrème ook als masker inzetten. Vooral bij vette of acnegevoelige huidtypes kan dit de huid kalmeren en de roodheid wegnemen.
Probeer Sudocrem eens om acne tegen te gaan
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt.