Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan. Exploitantnummer: Het exploitantnummer is 1 jaar geldig.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
U mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als u een vliegbewijs heeft. Voor sommige vluchten heeft u een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.
Het exploitantnummer is 1 jaar geldig.
Sinds 2021 is de nieuwe EU regelgeving ingevoerd. Dit betekent dat wij ons als drone hobbyisten moeten opleiden. Nadat je een cursus hebt gevolgd en het bijbehorende vliegbewijs hebt gehaald, ontvang je een certificaat.
De minimumleeftijd om met een drone, zwaarder dan 250 gram, te mogen vliegen is 16 jaar in Nederland. Leeftijd mag per EU lidstaat nog worden verlaagd tot 14 jaar (specifieke categorie) en 12 jaar (open categorie). Het kan dus zijn dat je in een ander EU lidstaat wel mag vliegen als je jonger bent dan 16 jaar.
De kosten van het registreren van je drone zijn laag, maar moet je wel elk jaar doen. Het exploitantnummer is namelijk maar voor 1 jaar geldig. In Nederland betaal je voor de eerste keer 23 euro. De kosten van verlenging zullen lager zijn, namelijk 13 euro.
Als gebruikers hun drones niet registreren, worden het vliegplafond en de actieradius ingeperkt en is de live videofeed niet meer te gebruiken. Gebruikers die hun drone hebben geactiveerd en geregistreerd, moeten eenmalig inloggen op hun DJI-account bij het updaten naar de nieuwste versie van de DJI Go- en Go 4-app.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
U mag met een drone vliegen boven bebouwing wanneer de drone tussen de 500 gram en 2 kilo weegt en de piloot in bezit is van het A2 certificaat. U mag met een drone vliegen boven een woonwijk, iemands huis of tuin wanneer u niet boven niet-betrokken personen vliegt en geen privacy verstoort.
Als je alleen voor de hobby vliegt, dan val je onder de regeling modelvliegen en heb je geen vergunning nodig als de drone niet meer dan 25 kilo weegt.
Als u met uw toestel (500 gram tot 2 kilo) wilt vliegen in bebouwde omgeving, dan heeft u het Aanvullend certificaat A2 nodig. Hiermee kunt u vliegen in subcategorie A2.
Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Maar de piloot: hoeft zich alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft; hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.
U bent ongeveer 6 tot 10 uur bezig met het basiscertificaat A1-A3. Dit hangt onder andere af van uw voorkennis en leertempo. U bent voor het aanvullend certificaat A2 ongeveer evenveel tijd kwijt.
Over het algemeen kan een drone niet tegen regen. Ze zijn niet waterbestendig of waterdicht.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
De DJI Mini 2 is bestand tegen windkracht 5 en vliegt tot hoogte van 4.000 meter boven zeeniveau. De drone is heel goed in staat om verstoringen in het signaal te voorkomen, waardoor je geniet van een stabiele HD video-overdracht terwijl de drone op 6km (CE-certificaat)/10km (FCC) afstand zit.
Voor recreatieve drones is er geen BA-verzekering nodig, voor drones uit klasse 2, klasse 1b en 1a is een BA-verzekering wel verplicht. Zo'n verzekering dekt de schade die jouw drone veroorzaakt aan derden als hij bijvoorbeeld ergens tegenaan vliegt.
U vraagt een exploitantnummer aan bij de RDW. Dit exploitantnummer brengt u zichtbaar aan op uw drone(s). Dit mag een plaatje of een sticker zijn. Als het kan, zet u dit ook digitaal in de software van uw drone.
DJI Mini 2: de Mini 2 is veruit de beste drone onder de 250 gram op dit moment. Hij is slechts 249 gram en valt dus in de categorie van drones onder de 250 gram. Ingeklapt is de drone ongeveer net zo groot als je telefoon. Het is één van de enige drones onder de 250 gram waarmee je aardige luchtbeelden kunt maken.
Een drone wordt als speelgoed beschouwd als deze bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar en ontworpen is volgens de veiligheidsvereisten voor speelgoed (richtlijn 2009/48/EG ).
Het uitgangspunt is dat alle dronepiloten over enige basiskennis moeten beschikken om te kunnen vliegen met drones. Je krijgt vragen over van vliegveiligheid, luchtruimbeperkingen, luchtvaartregelgeving en veel vragen over meteorologie.