De Iguanodon is een dinosaurus die ook in België is gevonden. Het was een planteneter die in kuddes leefde. Om zich te verdedigen had hij een grote stekel op elke voorpoot.
Iguanodons van Bernissart
De fossielen bleken ongeveer 125 miljoen jaar oud te zijn. In natuurmusea wereldwijd vind je wel een Iguanodon van Bernissart, in België kan je ze bekijken in het Brussels museum voor Natuurwetenschappen.
Alle echt grote dino's (zoals Seismosaurus en Argentinosaurus) waren tot nu toe uit Afrika of Amerika afkomstig. Nu zijn ook in Europa de restanten van een reuzendino gevonden. Niet toevallig in de Spaanse provincie Teruel, want daar waren al eerder dinoresten gevonden.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij. Hieronder beschrijven we er een paar.
Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden.Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.
In de Bijbel wordt niet over dino's gesproken, maar volgens het instituut komt in het bijbelboek Job wel de 'Behemoth' voor - een dier waarvan de beschrijving doet denken aan een dino met een lange nek doet denken, een sauropode.
In de Krijtzee-afzettingen bij Maastricht zijn enkele botten gevonden van een hadrosaurusachtige dinosauriër. Deze leek waarschijnlijk veel op andere hadrosauriërs uit onder andere Noord-Amerika. Deze dinosauriërs worden vanwege hun brede bek ook wel eendensnaveldino's genoemd. Onze hadrosauriër was een herbivoor.
De T-rex is een van de bekendste dinosoorten. Maar ondanks de grote bekendheid, bestond deze dinosoort relatief kort. 'Slechts' vijf miljoen jaar voor het uitsterven van alle dinosaurussen, ontwikkelde de Tyrannosaurus rex zich. De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen.
De grootste vleesetende dinosaurus van Europa
Spinosaurus was de grootste theropode in Afrika, Tyrannosaurus rex, die zo'n 13 meter benaderde, was de 'koning' van Noord-Amerika, terwijl de zowat even grote Giganotosaurus de grootste was in Zuid-Amerika en de iets kleinere Tarbosaurus in Azië.
Kippen zijn nauw verwant aan de dinosaurus; ze hebben over het algemeen weinig genetische veranderingen ondergaan ten opzichte van de dinosaurussen. Het patroon in het dna van kippen lijkt van alle vogels het meest op het dna van de vliegende dinosaurussen.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Triceratops is een geslacht van uitgestorven plantenetende ornithischische dinosauriërs uit de groep van de Ceratopia, dat tijdens het Laat-Krijt, in het Maastrichtien, leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika.
De overblijfselen werden voor het eerst in 2018 door wetenschappers gevonden in een natuurreservaat in de regio Patagonië, in het zuiden van Argentinië. In die regio leefden meer van 's werelds grootste herbivoren, waaronder de Patagotitan mayorum, de grootste dinosaurus die ooit is ontdekt.
Het Jura is het tijdperk van de Stegosaurus, de Apatosaurus en de Allosaurus. Dat is 208 tot 146 miljoen jaar geleden. Het Krijt is het tijdperk van de Tyrannosaurus Rex, de Velociraptor en de Troodon. Dat is 146 tot 65 miljoen jaar geleden.
Spinosaurus is een geslacht van uitgestorven vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de Spinosauroidea, dat tijdens het midden van het Krijt leefde in het gebied van het huidige Noord-Afrika. Fossiele resten werden in 1912 ontdekt en in 1915 benoemd met de naam Spinosaurus aegyptiacus.
Llukalkan aliocranianus verschilt ook in twee andere opzichten van zijn beroemde familielid. Anders dan T. rex, die een grote, langgerekte kop had, had hij een korte schedel met allemaal hoorns, knobbels en kammen. En aan zijn kleine voorpoten had Llukalkan reusachtige klauwen die een prooi konden doorboren.
Sue is het grootste en meest complete tentoongestelde echte tyrannosaurusskelet ter wereld.
Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus Rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota.
Verschrikkelijke hagedis. De eerste resten van een dinosauriër zijn voor zover bekend gevonden door May Ann Mantell uit Engeland. Ze deed de ontdekking in 1822 in het zuiden van Engeland. Ze vond een stuk van een dijbeen en een paar tanden.
Het skelet van Mbiresaurus raathi, zoals de nieuwe soort genoemd is, is vreemd genoeg bijna volledig en het is het oudste skelet van een dinosaurus dat ooit in Afrika gevonden is. Hij leefde zo'n 230 miljoen jaar geleden.
Fossielen. Wetenschappers kijken eerst in welke gesteentelaag een dinobot is gevonden. En welke andere fossielen er eventueel in dezelfde laag zitten. Daar kunnen fossiele soorten bij zijn waarvan al bekend is uit welk tijdperk ze komen.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Deze traditie begon toen de Britse wetenschapper Richard Owen in 1842 de groep zelf Dinosaurus noemde. Deze term vormde hij met de Griekse woorden deinos en sauros, 'verschrikkelijk' en 'hagedis'. Het verschrikkelijke aan de pas ontdekte reptielen was hun grootte.