Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.
De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Mocht je kunstvoeding geven dan kan een eerste menstruatie al na 4-6 weken na de bevalling optreden. Bij borstvoeding is het mogelijk dat je menstruatie een aantal maanden wegblijft.
Na uw bevalling krijgt u bloedingen, die kraamvloed of lochia worden genoemd. Dat bloedverlies is geen menstruatie, maar wijst erop dat uw baarmoeder zich herstelt en afvalstoffen afvoert. De eerste dagen verliest u veel helderrood bloed.
Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Denk daarom al tijdens je zwangerschap na over betrouwbare anticonceptie voor na de bevalling. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden, zorg dan dat je een voorbehoedsmiddel gebruikt als je seks hebt.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.
Moment van eerste menstruatie na de bevalling verschilt
Voor veel vrouwen verschilt het wanneer ze weer ongesteld worden. Dit kan na anderhalve maand al zijn, maar de menstruatie kan ook een paar maanden of zelfs een jaar uitblijven. Gemiddeld worden vrouwen na drie tot zes maanden weer ongesteld.
Dit komt door de wond die de placenta in de baarmoeder achterliet. Als dit bloedverlies is gestopt – meestal na zo'n zes weken – kan de menstruatie snel opgang komen. Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het beter is om 18 maanden te wachten vooraleer opnieuw zwanger te worden na een bevalling.
Het is algemeen bekend dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken tijdens de zwangerschap. Toch? Wat blijkt, het is toch wel mogelijk om zwanger te raken, terwijl je al zwanger bent! Echter is het wel héél erg zeldzaam, dus geen zorgen.
Het herstel van je lichaam na de zwangerschap wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Soms kan het wel 9 maanden (of langer) duren voordat je lichaam weer helemaal hersteld is.
Na je zwangerschap is je menstruatie meestal weer net zoals ervoor. Het kan wel zijn dat je cyclus door hormonale veranderingen is veranderd: langer, korter, regelmatiger of onregelmatiger. Ook kun je meer of minder last van afscheiding hebben. Je hoeft je geen zorgen over kleine veranderingen te maken.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Voorvocht, zaadcellen en zwanger worden
Er kunnen dan spermacellen achterblijven in de penis, die het voorvocht meeneemt. Er bestaat dus wél een kans dat je zwanger raakt door voorvocht. Een erg kleine kans, maar voor het zingen de kerk uit is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode.
Kraamvrouwenkoorts symptomen
Snelle hartslag. Erg veel dorst. Hoofdpijn. Duizeligheid en flauwvallen (lage bloeddruk)
De gynaecoloog beoordeelt hoe de eileiders eruit zien en of ze open of afgesloten zijn. Daarvoor wordt tijdens de laparoscopie via de vagina en de baarmoedermond met een katheter een blauwe vloeistof in de baarmoeder gespoten. Als deze blauwe kleurstof via de eileiders in de buikholte komt, zijn de eileiders open.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Een velamenteuze navelstreng kan een delicatere oorsprong en een risico voor scheuren en breken hebben. Er kunnen wel of geen consequenties voor de foetale groei en voor het Twin Transfusion Syndroom zijn -- volgens sommige niet erg onderbouwde waarnemingen in sommige medische artikelen.