Rucola staat wel het liefst in de zon, maar daar heeft ze 1 nadeel; de planten schieten snel door op een zonnige en droge plaats. Om die reden zet je haar toch liever in de halfschaduw en laat je de plant nooit uitdrogen.
Rucola is een makkelijke plant en groeit op vrijwel iedere bodem. Wat biologische lichte bemesting of en het verwennen van de grond met wat verse biologische grond voor het zaaien, vormt een perfecte start voor de pittige blaadjes. Je kunt ook een kant en klare mix van voeding en grond gebruiken voor in je moestuinbak.
Als je direct zaait in de volle grond of een pot die groot genoeg is (+/- 30 cm) hoef je niet te verplanten. Voor een mooi resultaat zorg je dat de plantjes genoeg ruimte hebben (5 tot10 cm tussenruimte) om te groeien.
Voor de snelle teelt zaai je vanaf maart de rucolazaden vrij dicht bij elkaar in een ondiepe, brede schaal. Even afdekken met grond, water geven en twee weken later komt alles enthousiast tevoorschijn. Twee weken na het zaaien van de rucola kun je er al volop fris jong blad van knippen.
Rucola heeft eigenlijk nauwelijks verzorging nodig. Het enige wat je moet doen is genoeg water geven tijdens droge periodes. Als de bodem te vaak droog staat, schiet de plant in bloei en wordt de smaak van de rucola wat bitter. De bloemetjes zijn trouwens wel eetbaar.
U plukt de bladeren of, als u meer nodig hebt, knipt u ze af met een schaar. Ze worden bij de grond afgesneden. De meerjarige rucola verhout aan de basis. Als u te diep snijdt of het hart eraf snijdt, is het klaar met deze plant.
Hoe en wanneer oogst je rucola? Rucola is een snelgroeiende plant, die je in de zomer al na drie tot vier weken kunt oogsten. Je kunt rucola ook als wintergroente kweken, maar dan groeit de plant wat langzamer. Oogst rucola wanneer het blad acht tot tien centimeter lang is.
Het is een meerjarig, gemakkelijk te kweken en zeer gezond plantje. Wilde Rucola bevat o.a. vitamine A, C, D, E, K en diverse B vitamines. Ook bevat het mineralen zoals: calcium, ijzer, fosfor, magnesium, koper en zink. Hiernaast bevat Wilde Rucola ook nog aminozuren.
Slasoorten zoals rucola, mibuna en mizuna kunnen ook goed tegen de kou. Staat er andijvie in je bakken? Die van ons kan goed tegen kou en kun je nog lang laten staan. Let wel op bij regenachtig weer.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
De planten zijn eenjarig, als het echt streng gaat vriezen begeven de planten het en kun je ze op de composthoop gooien (maar in een zachte winter kun je dus soms nog wel tot in het nieuwe jaar nog wat blaadjes oogsten).
Medische eigenschappen: Rucola werkt vochtafdrijvend en maagversterkend. Volgens kruidenkenners uit vroegere tijden verlicht rucola pijn.
Wilde rucola wordt gebruikt meestal gebruikt om salade mee te maken. In de salade wordt de het vooral gebruikt als smaakversterker, een salade bestaat nooit volledig uit wilde rucola. Dat is maar goed ook, omdat het van nature een hoog nitraatgehalte heeft.
Net als de radijs heeft rucola een voorkeur voor koele temperaturen, regelmatig wat vocht en rijke vochthoudende grond. Bij stress, te warm, te droog, te arme grond of te dicht zaaien, zullen de planten snel doorschieten en bloemen, een stug blad en een scherpe smaak ontwikkelen.
Zwaardherik, rucola of raketsla (Eruca vesicaria, syn. Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). In het Middellandse Zeegebied wordt rucola al sinds de middeleeuwen geteeld.
Geef koolrabi een plekje in de zon of halfschaduw. Zaai ze in potjes of persblokjes voor in maart om ze vanaf eind april, begin mei te kunnen planten. Of zaai ze direct in de vollegrond, dit kan meestal vanaf juni. Plant koolrabi op een onderlinge afstand van ongeveer 25 centimeter.
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken.
Niet geschikt om in te vriezen.
In de moestuin zijn Slazaden gekende lichtkiemers, ook Rucolazaden en bonenkruid. Deze zaden hoef je niet te bedekken met dekgrond. Wat je wel doet is de de zaden gewoon aandrukken zodat ze rondom een beetje aarde voelen, zo spoelen ze ook minder snel weg.
Hoe bewaar ik rucola? Rucola is (goed afgesloten) 3-4 dagen te bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15C) is rucola 1-2 dagen houdbaar.
Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is. In een kas kun je al eerder beginnen met planten, omdat de kans op nachtvorst dan wat kleiner is. Zowel in een kas als buiten plant je komkommers op 150 x 40 cm.
Ga je kropsla zaaien, dan kun je tussentijds oogsten door de buitenste bladeren af te snijden. De plant groeit vervolgens door waardoor je lang sla kunt oogsten. Heb je kropsla of botersla in je moestuin staan, snijd dan de krop aan de voet af wanneer je gaat oogsten.