De Duitse bezetter had sinds 1940 de joden in Nederland steeds verder geïsoleerd. Vanaf zondag 3 mei 1942 moesten alle joden een gele ster van katoen, met daarop het woord 'Jood', op hun kleding dragen. Wie gepakt werd zonder Jodenster, kreeg een boete van duizend gulden opgelegd of een gevangenisstraf van zes maanden.
Op 29 april 1942 kondigen de nazi's een nieuwe vernedering voor de Joodse Nederlanders aan. Vanaf 3 mei moeten zij een herkenningsteken dragen: een zespuntige gele Davidster met in het midden het woord 'Jood'. Door de ster zijn mensen als Jood op straat te herkennen.
In 1942 werden de grote dilemma's van de bezettingstijd voor veel Nederlanders onontkoombaar. De bezetter ging steeds meer over tot brute intimidatie, met een intensieve jacht op het verzet en een meedogenloze vervolging van de Joden.
In januari 1942 valt het Japanse leger het eiland Tarakan voor de kust van Borneo (het huidige Kalimantan) binnen. De eerste gevechten op zee vinden al snel hierna plaats. Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) capituleert op 9 maart 1942.
Op 1 maart landen de Japanners op Java en op 5 en 7 maart worden Batavia en Soerabaja bezet. Op zondag 8 maart 1942 capituleert het KNIL onvoorwaardelijk. Het wordt een dag later bekend gemaakt en hiermee eindigt na 350 jaar de Nederlandse overheersing van Indonesië.
De Slag bij Midway, die tussen 3 en 7 juni 1942 uitgevochten werd door Amerikaanse en Japanse gevechtsvliegtuigen vanaf vliegdekschepen, was één van de belangrijkste zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Meewerken of onderduiken? De oproep op 5 juli 1942 aan de eerste duizend Joden om zich voor 'werkverruiming in Duitsland' te melden, markeerde het begin van de derde fase van de Jodenvervolging in Nederland: na identificatie en isolatie ging de bezetter nu over tot deportatie.
Op 8 maart 1942 tekent de commandant van de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië de overgave aan Japan. De volgende dag wordt de capitulatie met een radioboodschap afgekondigd. Twee weken eerder heeft Japan de Nederlandse vloot vernietigd tijdens de Slag in de Javazee.
Op 29 december 1942 was een banale keukenbrand het begin van een inferno die het grootste gedeelte van de abdijgebouwen in as legde. De brand duurde amper twee uur maar was zo hevig dat de vertrekken waar de Norbertijnen woonden en werkten maar ook de bibliotheek volledig werden vernield.
In juli 1942 werden zo'n 4000 Joden opgeroepen zich te melden voor 'werkverruiming onder politietoezicht'. Veel mensen vertrouwden het niet en gaven aan de oproep geen gehoor. De Duitse politie reageerde hierop met razzia's in Amsterdam Zuid en het Centrum op 14 juli 1942.
3 mei herdenking in Appèlbergen
Ieder jaar worden de 34 oorlogsslachtoffers op 3 mei in de Appèlbergen herdacht. Deze 34 personen zijn in de April-meistaking van 1943 vermoord en hun lichamen zijn naar een onbekende plaats gebracht.
3 mei. De Russische overheid beschuldigt Oekraïne van het beramen van een moordaanslag op president Poetin. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien zou zijn hoe bij het Kremlin twee drones ontploffen.
1945 - In de Lübecker Bocht bombarderen de geallieerden drie schepen met gevangenen uit concentratiekamp Neuengamme. 8000 gevangenen komen om het leven.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Bij de geallieerden zaten de landen onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de asmogendheden zaten onder andere nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Officieel heette nazi-Duitsland 'het Duitse Rijk', de naam die het land al sinds 1871 had, en in hun eigen propaganda spraken de nazi's ook vaak van 'het Duizendjarig Rijk'.
Adolf Hitler pleegde op 30 april 1945, komende donderdag 75 jaar geleden, zelfmoord in zijn Führerbunker in Berlijn. De hoofdstad van zijn 'Reich' stond op het punt zich over te geven aan het Rode Leger. Hoe een Duitse aanval in 1941 in feite al het lot van de 'Führer' en miljoenen anderen bezegelde.
Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment (de Novemberrevolutie), stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Van 28 juli 1914 tot 11 november 1918 vond een grote oorlog plaats waaraan veel landen meededen, de Eerste Wereldoorlog (ook wel de WOI). Omdat de oorlog op meerdere fronten op verschillende continenten werd uitgevochten, wordt het een wereldoorlog genoemd.
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main.
Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
Karl Jozef Silberbauer kwam op 4 augustus 1944 met drie Nederlandse helpers het Achterhuis binnen om de familie Frank te arresteren, nadat ze waren verraden. Silberbauer was gevreesd, vooral vanwege zijn brute verhoormethodes.