Zaai je veldslazaden 2 cm uit elkaar en 5mm tot 1 cm diep. De afstand tussen de rijtjes is vrij klein, namelijk 15 cm. Na het kiemen moet je de plantjes die je in de volle grond zaaide uitdunnen. Als je de plantjes om de 2 cm laat staan, dan gaan ze elkaar verstikken en klein blijven.
Onze veldsla heeft langer en groter blad dan de kort-bladige soort die je meestal in de supermarkt ziet. Kiemtijd: tussen 10 en 20°C in 14 tot 21 dagen.
Zaaien en planten
Je zaait veldsla met een rijafstand van 10 tot 15 cm. Zorg ervoor dat je ongeveer een zaadje om de 0,5 tot 1 centimeter zaait.
De grond moet gelijkmatig vochtig zijn, zodat de veldsla goed kan groeien. Water geven gebeurt bij voorkeur in de ochtenduren, zodat de bladeren snel kunnen opdrogen. Onkruid moet regelmatig worden verwijderd, en sla die te dicht op elkaar staat, moet worden verplaatst.
Veldsla wordt onder glas gekweekt in daarvoor bestemde zaaibakjes.De zaden worden gelijkmatig verdeeld over de zaaigrond en gezeefd met zandgrond. Op een lichte plaats bij 15 tot 18°C duurt het slechts enkele dagen voor de kiemblaadjes verschijnen.
Ze is oogstbaar, afhankelijk van tijd en plaats van zaaien, van ongeveer september tot maart. Ze bevat ook nog eens veel gezonde stoffen, vooral vitamine C en ijzer. Veldsla is éénjarig.
Zaai je veldslazaden 2 cm uit elkaar en 5mm tot 1 cm diep. De afstand tussen de rijtjes is vrij klein, namelijk 15 cm. Na het kiemen moet je de plantjes die je in de volle grond zaaide uitdunnen. Als je de plantjes om de 2 cm laat staan, dan gaan ze elkaar verstikken en klein blijven.
Sla is een 'lichtkiemer'; de zaden hebben licht nodig om te kiemen. En dus bedek je de gezaaide zaden slechts heel dun, een laagje van 2 millimeter zand is voldoende. Je moet er dan wel extra goed op letten dat je de bovenlaag goed vochtig houdt, met zo weinig bedekking kunnen zaden wat makkelijker uitdrogen.
Veldsla zit boordevol vitamine A en C, omega 3 en caroteen.Ook bevat het haast geen calorieën.Dat maakt dat veldsla goed is voor jouw bloedvaten en het risico op een hartaanval vermindert. Ook heeft de veldsla een gunstige invloed op de werking van jouw ogen.
Na 3 tot 5 dagen kiemen de zaadjes. Zorg voor voldoende licht. In de maanden april tot oktober is dat geen probleem maar zaai je in de wintermaanden sla voor, gebruik dan extra groeilampen.
De meeste slasoorten kunnen gezaaid worden vanaf de maand mei tot in juli of augustus. Bekijk de verschillende soorten sla en wanneer deze gezaaid en geoogst kunnen worden, zo weet je precies hoe lang het duurt om sla te kweken.
In een geul van 1 cm diep zaai je de sla zaden. Ook hier houd je een afstand van 25 cm tussen de rijen. Ga daarna lichtjes met een hark erover. Na een zes à zevental weken kan je normaal al je slaplanten oogsten.
Kervel (maar ook spinazie en veldsla) kan heel goed koude en zelfs vorst verdragen op voorwaarde dat ze in een voldoende vochtige bodem staan. Het water in de grond zal bevriezen en een ijs- en isolatielaag vormen rond de wortels en ze zo beschermen tegen vorstschade.
Veldsla is een heerlijke slasoort voor in salades. Je kunt er alle kanten mee op.
Sla: aardbeien, dille, kool, prei, radijs, rode biet, tuinboon, tomaat, wortel.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Bewaren. Veldsla is het lekkerst op de dag van aankoop. Als je de sla wilt bewaren, kan dit 1 tot 2 dagen in een open verpakking in de koelkast.
Het gaat hier om een lichtkiemer. Veldsla stelt weinig eisen aan de grondsoort en kan dus op verschillende soorten grond worden gezaaid. Maar het is wel belangrijk om een goed waterdoorlatende grond te gebruiken. Dun de zaailingen eventueel uit op 7 - 10 cm als ze te dicht op elkaar opkomen.
Gekochte veldsla kun je in de koelkast zowat een week bewaren. Maar net geoogste blaadjes kun je het best onmiddellijk opeten.
Reken 25-50 gram veldsla per persoon. Veldsla kan je in een (composteerbaar) plastic zakje 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Je kan veldsla ook direct na aankoop wassen en vervolgens in een vochtige theedoek in de koelkast leggen.
Veldsla kan zowel vers als gestoofd worden gegeten, die smaak heeft iets nootachtigs. Het gewas komt voor in Eurazië en werd vroeger als het tussen het wintergraan groeide als onkruid beschouwd.
Veldsla smaak
Veldsla is smaakvol en nootachtig. Je kunt veldsla zo gebruiken: In soepen en bij vlees, vis of gevogelte. In voorgerechten en salades.