Met GPRS kunt u de hele dag online zijn zonder extra kosten. Na één keer inloggen heeft u, waar en wanneer u maar wilt, toegang tot een scala aan informatie- en communicatiediensten en eventueel het eigen bedrijfsnetwerk.
Met GPRS ben je altijd online, je bent in constante verbinding met het internet. Je hoeft maar een keer in te bellen daarna ben je de hele dag online. Je hoeft bij GPRS niet te betalen voor elke seconde dat je online bent, maar je betaalt voor elke hoeveelheid data die je verstuurd of download.
Een GPS tracker hoeft alleen voor het versturen van data verbonden te zijn met het mobiele netwerk. Hiervoor heeft u alleen een pre-paid simkaart nodig met een tegoed erop. U bepaalt dan zelf hoeveel tegoed u erop zet. Alleen als u via de mobiele App gegevens opvraagt, gaat dat ten kosten van het tegoed.
Simyo biedt in het algemeen de goedkoopste simkaart aan met de laagste kosten voor bellen, sms en data verbruik dus deze zou bij elke GPS tracker en GPRS kunnen. Ook deze kost 0,02 cent per MB en 0,10 voor sms en bellen als dat nodig is.
GPRS staat voor General Packet Radio Service en is de methode voor gegevensoverdracht op 2G mobiele telefoonnetwerken. GPRS werd in 2001 geïntroduceerd door het Global System for Mobile Communications-netwerk (GSM) om internettoegang te bieden aan mobiele gebruikers.
Met GPRS kunt u de hele dag online zijn zonder extra kosten. Na één keer inloggen heeft u, waar en wanneer u maar wilt, toegang tot een scala aan informatie- en communicatiediensten en eventueel het eigen bedrijfsnetwerk.
Deze twee telecom providers hebben aangekondigd om de ondersteuning van het 2G netwerk uiterlijk te beëindigen per 1-1-2021 (KPN) en 1-1-2022 (Vodafone). Een deel van de meters kunnen met een software update op afstand worden overgezet naar GPRS, dit blijft beschikbaar tot 2025.
Gemiddeld over een maand zal de GPS tracker ongeveer tussen de 4-5MB aan data verbruiken.
Bij gps worden er geen gegevens via internet verstuurd. Het gebruik van gps kost op zichzelf dus niets. Maar navigatie-apps die gps gebruiken, kunnen wel extra's aanbieden die via het internet op de telefoon binnenkomen. Denk aan file-informatie.
In de meeste gevallen worden locatiegegevens van de GPS-tracker naar een apparaat met internetverbinding verstuurd via het mobiele netwerk (GSM/LTE), radiogolven of een satellietmodem. Als een GPS-tracker locatiegegevens via een mobiel netwerk verstuurt, dan vereist deze mobiele dekking en een simkaart.
Voor iedereen met een Android-smartphone is er de app 'Zoek mijn vrienden'. Deze app werkt vrijwel hetzelfde als Life360.
U kunt de tracker ergens neerleggen of op, onder of tegen metalen oppervlakken plaatsen. De GPS tracker met magneet is zeer krachtig. U hoeft niet bang te zijn dat de tracker loslaat bij drempels of wild rijgedrag.
De producten van Spotter maken gebruik van GPS (satellieten) voor het bepalen van locatiegegevens en GPRS (mobiele netwerk) voor het versturen hiervan.
De M2M simkaart werkt goed in onze gps- tracker.
M2M (Machine-to-Machine) communicatie maakt monitoring en beheer van installaties, apparatuur, en sensoren op afstand mogelijk. Om te kunnen communiceren worden deze devices voorzien van een M2M simkaart of ook wel IoT simkaart genoemd. De data wordt vervolgens via 4/3/2G uitgelezen en gerouteerd naar de cloud.
Google Maps verbruikt ongeveer 10 MB per half uur. Hoeveel data Google Maps precies verbruikt, hangt sterk af van hoeveel wegen en steden er download moeten worden om de route te bepalen.
Met Google Maps hoef jij je geen zorgen te maken: een uur lang rijden kost gemiddeld 35 MB. Dit is een ruime schatting. Het hangt namelijk af van waar je bent.
Wie alleen GPS gebruikt, gebruikt geen data. Het GPS-systeem op je smartphone werkt dan net als dat van bijvoorbeeld een navigatiesysteem in de auto. Die systemen beschikken niet over 3G, 4G of Wi-Fi en kunnen toch de positie bepalen.
Gps aan- of uitzetten (Android-telefoon)
Veeg van rechts naar links over het snelmenu op meer opties in beeld te krijgen. Als de locatievoorziening aanstaat is het pictogram boven 'Locatie' blauw. Tik op het pictogram om de optie aan of uit te zetten.
Dankzij de GPS-ondersteuning van de smartphone kun je de telefoon gebruiken voor gratis navigatie. Zo biedt Android bijvoorbeeld standaard Google Maps. Voor de Apple iPhone wordt Apple Maps aangeboden, maar dat werkt niet altijd even goed.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Zo kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige mobiele telefoon blijven bellen.
Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.