Discopathie wordt in de volksmond ook wel een 'versleten rug' genoemd. Hierbij is er sprake van verouderen van de tussenwervelschijven in uw wervelkolom. Deze wervelschijven kunt u zien als een soort 'stootkussentjes' die ervoor zorgen dat u schokken kunt opvangen en uw rug soepel kunt bewegen.
Discopathie is het beste te behandelen met fysiotherapie. Daarmee maakt u de spiergroepen van uw romp en bovenbenen sterker. Ook is het belangrijk om advies te vragen over uw houding bij uw belangrijkste dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan advies over uw houding tijdens het zitten op kantoor.
Discopathie zijn de pijnklachten die optreden door de discusschijf. Deze schijf zit tussen elke wervels in en zorgt ervoor dat deze makkelijk kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. De klachten ontstaan wanneer deze schijven iets uitpuilen en tegen het ruggenmergvlies of de wortelschede aandrukken.
Op welke leeftijd komt discopathie voor? Een discopathie is een veroudering van de tussenwervelschijf. Dit kan al op jongere leeftijd ontstaan. Vanaf 30 jaar is het vloeistof gehalte in de tussenwervelschijf dusdanig hoog dat dit veel druk kan uitoefenen op de buitenste schil van de tussenwervelschijf.
De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 5e en de 6e (C5-6) en tussen de 6e en de 7e halswervel (C6-7), maar ze kunnen ook op andere plaatsen binnen de halswervelkolom optreden (behalve tussen C1 en C2, want daar zit géén tussenwervelschijf).
Een nekhernia gaat meestal vanzelf over. De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de pijn. Het is belangrijk om niet volledig te stoppen met bewegen of werken, dit zorgt dat het later nog lastiger wordt om de draad weer op te pakken.
Vaak zijn stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en armen en/of het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek de eerste symptomen die kunnen duiden op artrose van de nek. Als de uitsteeksel op het bot (de osteofyten) gaan drukken op het ruggenmerg en de zenuwen richting de armen is de artrose ver gevorderd.
Symptomen Discopathie
Klachten worden erger als u langdurig zit of loopt. Soms uitstralende pijn of tintelingen in de benen of armen.
Vaak zal de behandeling bestaan uit rug- en buikspierversterkende oefeningen en het advies om tillen, bukken en zware lichamelijke activiteiten zoveel mogelijk te vermijden. Er is echter ook een aantal goede redenen om een operatie te doen aan uw rug of nek.
Behandeling zonder operatie
Rugpijn door slijtage aan de tussenwervelschijven is het beste te behandelen zonder operatie. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Een operatie (spondylodese) is over het algemeen niet de oplossing voor slijtage. In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig.
Er wordt een MRI-scan gemaakt van de nekwervels. Door de beelden van de MRI cervicale wervelkolom krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.
Als de diagnose 'nekhernia' is gesteld en de pijn aan de nek, schouder, arm of hand binnen 8 weken niet vanzelf verdwijnt en erg hinderlijk blijft, stellen we een behandelplan op en kunt u in aanmerking komen voor een operatie. Als u verlammingsverschijnselen of uitval heeft, behandelen we een nekhernia direct.
Kan een versleten tussenwervelschijf met behulp van BSR zich weer kunnen herstellen? Röntgenfoto's hebben aangetoond dat tussenwervelschijven zich inderdaad weer kunnen herstellen. Een 'versleten tussenwervelschijf' kan verschillende oorzaken hebben.
In de regel geeft een uitpuilende schijf of bulging-disc vaak een week tot twee weken veel klachten om daarna weer langere tijd weg te zijn. Nadeel is dat bij veel bukken of zitten de klacht vaker per jaar terugkeert.
Meestal worden er ziekten onder verstaan die gepaard gaan met een geleidelijk minder worden van een of meer lichaamsfuncties. Meestal, maar niet altijd, noemt men ziekten degeneratief, wanneer de oorzaak niet precies bekend is; al is er dikwijls wel sprake van een erfelijke kwetsbaarheid.
Als je ouder wordt, kunnen allerlei onderdelen van je nekwervel veranderen. Je tussenwervelschijf kan uitpuilen of smaller worden, kleine gewrichtjes kunnen slijten en banden en spieren werken vaak minder goed. Deze ouderdomsveranderingen van de nekwervelkolom heten degeneratieve afwijkingen, ook wel slijtage genoemd.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Een fysiotherapeut kan helpen om de acute symptomen in nek en arm die het gevolg zijn van de aandoening te verminderen en ook om de kracht en het functioneren in het algemeen te verbeteren. De meeste gevallen van cervicale radiculopathie worden door middel van fysiotherapie en zonder operatie verholpen.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Wat verder helpt om de pijn te verlichten, is warmte. Neem een warme douche, of door een warme pittenzak of kruik in uw nek te leggen. Hierdoor ontspannen de spieren, waardoor u ze gemakkelijker kunt bewegen.
Veel gestelde vragen over nek artrose
Net als bij een hernia, kan door spondylose de zenuwwortel beklemd raken. Ook de slagader die voor de bloedtoevoer naar het ruggenmerg zorgt, kan bekneld raken, met serieuze gevolgen voor het functioneren van de zenuwen.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.