Hoe lang duurt het voor een kersenboom kersen geeft? Antwoord: Een kersenboom zal al na ongeveer één tot twee jaar vruchten geven.
Er zijn kersenrassen welke in meer of mindere mate zelfbestuivend zijn maar er zijn ook rassen die kruisbestuiving met andere ongeveer gelijktijdig bloeiende rassen nodig hebben voor een goede vruchtzetting. Het zou dus best kunnen dat je een kersenboom hebt waarbij kruisbestuiving met een ander ras noodzakelijk is.
Hoogstammen brengen de meeste vruchten op en leven het langst (> 50 jaar), maar de opbrengst komt pas na 5 tot 12 jaar. Bij laagstambomen verschijnt het fruit al 2 à 3 jaar na de aanplant, maar de boom zal minder vruchten voortbrengen en minder lang leven (< 30 jaar).
Een kersenboom (middel/hoog-stam) groeit snel. Tussen de 30 en 60 cm per jaar.Kleinere soorten kunnen 20 tot 25cm per jaar groeien.
Hoelang duurt het voordat er kersen aan de Prunus avium 'Kordia' | Hoogstam | 350 - 400 cm groeien? De kersenboom Kordia is na 4 jaar volwassen. Om de boom stevig te laten groeien, kan je in het eerste en het tweede jaar de boom regelmatig bijmesten. Snoei in deze periode de boom niet of minder dan normaal.
Om de kersenboom goed te kunnen verzorgen, heeft een gemiddelde fruitboom 30/40 liter water per week nodig. Dit klinkt even heel veel, maar in het najaar en voorjaar hoeft u zich in Nederland geen zorgen te maken. De boom absorbeert genoeg vanuit de grond. In de zomer wordt het anders.
Standplaats. Kersenbomen hebben een voorkeur voor een standplaats in volle zon, het liefst op het zuiden. Dat is belangrijk voor de vorming van hun bloesems en vruchten. De hoogte is afhankelijk van de soort.
Op te donkere plaatsen zal de kersenboom slechts zwak bloeien en weinig vruchten dragen. Regio's met een droog zomerklimaat worden als optimaal beschouwd voor de kersenteelt. Winterkou is geen probleem voor een kersenboom, zolang het hout maar beschermd wordt tegen vorstscheuren.
Halfstam fruitbomen kunnen 5 meter hoog worden en leveren maar liefst 50 kg fruit op.Laagstam fruitbomen kunnen 2 tot 4 meter hoog worden en leveren wel 5 tot 20 kg fruit op.
Laxerende werking
Misschien wel iets té, als je te veel kersen eet. Dan kan het namelijk zijn dat je vaker naar het toilet moet. Dit komt door het stofje sorbitol dat van nature in kersen zit en een laxerende werking kan hebben. Geniet dus met mate van kersen: met een schaaltje zit je sowieso goed.
Vijgenbomen. In staat om te gedijen in verschillende klimaten en grondsoorten zijn ook vijgenbomen een makkelijke fruitboom voor in de achtertuin. “Vijgenbomen vereisen minimale snoei, meestal beperkt tot het verwijderen van dode of beschadigde takken.
De fruitbomen die snel vruchten geven zijn appel- en pruimenbomen.
Geef, afhankelijk van het weer, maximaal 1 maal per week water. Laat de grond weer iets droger worden voor de volgende gift, zodat de wortels worden gestimuleerd zelf op zoek te gaan en ook buiten de kluit gaan groeien. Laat de grond echter nooit helemaal uitdrogen. Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water!
Een goede bestuivende Kersenboom met een heerlijke smaak zijn bijvoorbeeld Kordia, Regina en Stella. Voor de kruisbestuivende Kersenbomen kunt u denken aan de Varikse Zwarte en de Dubbele Meikers.
Kersenboom of Kerselaar
Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen. Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Takken die geen kersen produceren kunnen teruggesnoeid worden tot aan de stam.
De kersenboom of kerselaar
Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen.
WADENOIJEN - Er zijn minder kersen dit jaar en daarom is de prijs hoger. Nachtvorst in maart en april heeft ervoor gezorgd dat de oogst op zo'n 80 procent van normaal ligt. Tegelijkertijd is de vraag juist groter, zegt kersenteler Aart Blom.
Let op: Hoewel kersen erg gezond zijn, bevatten ze ook fructose (fruitsuiker). Dit kan het afvallen tegenwerken. Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag.
Je moet zuinig zijn op de korte horizontaal gegroeide scheutjes, dit is bloemhout. Als laatste worden de gesteltakken gesnoeid, deze moeten na de snoei ongeveer evenlang zijn. Als de kersenboom groot genoeg is mag je elk jaar in de zomer alle éénjarige scheuten terugknippen tot 3-4 cm.
De boomspiegel is de ruimte rondom de boomstam die meestal vrij wordt gehouden. Via de boomspiegel krijgen de wortels voldoende lucht en water. Deze ruimte onder de boom kunt u goed beplanten; dubbel plezier van hetzelfde stukje aarde!
De zure kers wil wel graag bemest worden, zowel met stalmest als met kunstmest (ieder voorjaar in april 125 gr patentmest voor ieder jaar dat de boom oud is en begin juni nog eens wat kalksalpeter).
Het klein houden van een Kersenboom vergt enige energie tijdens de snoeiperiode. Het is niet de bedoeling dat u de boom volledig kortwiekt. Want dit heeft invloed op de oogst die daarna in de zomer volgt. Snoei daarom altijd pas na de oogst, hierbij kunt u dode, beschadigde en kruisende takken wegsnoeien.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Fruitbomen kunnen best breed worden, zowel bovengronds als ondergronds. De wortels van de boom kunnen ongeveer net zo ver uitspreiden als de takken. Zorg dan ook dat de boom genoeg ruimte heeft om te groeien en plaats deze bijvoorbeeld niet te dicht naast een gebouw of oprit.