Gehakt of andere soorten vlees ontdooien doe je best in de koelkast. Dat duurt natuurlijk het langst, maar is wel de meest juiste/beste manier. Indien je het ontdooien toch wat sneller wil laten gaan, kan je het vlees in een waterdichte verpakking in koud water leggen. Ververs het water wel om het half uur.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid. Haal het gehakt een half uur voor het koken uit de verpakking.
Dompel het stuk vlees in een luchtdichte verpakking, zoals bijvoorbeeld een diepvrieszakje, in een kom met koud (ijs)water en zet het in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking niet lekt omdat er dan bacteriën bij het vlees kunnen komen en kies nóóit voor warm water.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien. Ben je het vlees vergeten uithalen? Dan kan je het vlees in zijn verpakking ongeveer 20 minuten in koud water laten weken. Ook de microgolf is een optie, maar dat beïnvloedt de kwaliteit van het vlees.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Bevroren: 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water.Verhitten ± 6,5 minuten voor 2 ballen. Ontdooid 800W: plaats de ballen op een bord naast een schaal met water. Verhitten ± 5,5 minuut voor 2 ballen.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat. Diepvriesproducten vereisen een iets langere bereidingstijd, maar dit heeft geen invloed op het eindresultaat. Met de temperatuurregeling kunt u de beste instelling voor elk gerecht kiezen.
Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien. Bovendien zal je koelkast een beetje minder stroom verbruiken doordat je er iets kouds in zet.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker.
Wat je dan zeker niet moet doen is het vlees ontdooien buiten te koeling. De reden hiervoor is dat het ontdooide gedeelte aan de buitenzijde van het vlees veel te warm wordt wat zorg voor de groei van bacteriën. Kort gezegd ontdooi vlees nooit buiten de koeling!
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees. Door vers vlees en verse vis kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Een portie soep of een stevige biefstuk na 3 jaar nog uit de diepvriezer halen en opeten… is dat een slim idee? Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig 'veilig' om te eten.