" Dat kan maar hou er rekening mee dat de typische smaak van de kokosmelk toch zeer belangrijk is bij Aziatische gerechten. Vaak zorgt de kokosmelk er ook voor dat de pittigheid van de Aziatische keuken wat verzacht wordt. Dat effect heb je zeker iets minder met gewone room.
Gewone kokosmelk (soms 'klappermelk' genoemd) bevat ongeveer 17-24% vet en is geschikt voor het maken van sauzen, soepen en curry's. Kokosroom ('coconut cream') is dikker en bevat ongeveer 60% vet – dit wordt vaak gebruikt in desserts en gebak. Soms zie je in de supermarkt ook kokoscrème liggen, oftewel 'blok santen'.
Kun je kokosroom vervangen door kokosmelk? Het goede nieuws over kokosroom en kokosmelk is dat ze, hoewel ze misschien een andere consistentie hebben, erg op elkaar lijken. Je kunt kokosroom gebruiken in plaats van melk als je het verdunt met extra water . Verschillende merken kokosroom variëren in vetgehalte.
Je moet gewoon voorzichtiger zijn met de hitte. Crème fraîche kan schiften, kokosmelk niet.
,,De kokoscrème, het vet van van de kokosmelk, kun je opkloppen tot slagroom. Het smaakt natuurlijk naar kokos, maar het heeft dezelfde luchtige textuur als slagroom'', legt patissier Rudolph van Veen uit.
Houd alles koud. Laat de kokosroom niet opwarmen, anders wordt het niet goed opgeklopt. Als je kokosmelk goed gekoeld is en het nog steeds niet dik wordt, voeg dan een beetje tapiocazetmeel toe om het te helpen – klop er 1 eetlepel tapiocameel door, controleer de consistentie en herhaal het indien nodig.
Kokosmelk in curry toevoegen is vooral in Azië gebruikelijk, maar kokosmelk kun je ook heel mooi aan soepen toevoegen als vervanging van kookroom. Of als vervanging van melk. De kokosmelk is iets voller van structuur dan een andere plantaardige melk of kokosdrank.
Kokosroom is een uitstekende vervanger voor crème fraîche in recepten die een romige, pittige smaak vereisen . Het heeft een lichtzoete smaak, maar is niet overheersend. Kokosroom bevat ook veel gezonde vetten, waardoor het een goede keuze is voor recepten die een hoog vetgehalte vereisen.
Eet je vegan? Dan kun je crème fraîche ook vervangen door een plantaardige variant van dit product of een veganistische kookroom. Kokoscrème of sojayoghurt met een beetje citroen zijn ook goede vervangers voor crème fraîche.
Om 250 ml te maken, hoeft u alleen maar 50 g Creamed Coconut toe te voegen aan 200 ml heet water . Als u een lichtere melk wilt, brengt u het gewoon terug naar 25 g. Et voilà - klaar om te gebruiken in uw ontbijtgranola, of wat u maar wilt!
Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand. Je verhelpt dit door het geheel goed door te roeren of de kokosmelk au bain-marie te verwarmen. En als je het hele blik in één keer toevoegt aan een warm gerecht, lost het zich letterlijk zelf op.
Kokosroom is misschien lekker, maar onderzoek heeft geen gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht. Kokosroom is een calorierijk voedingsmiddel, met 1.060 calorieën per kopje . Kokosroom gebruiken als alternatief voor zuivelroom kan leiden tot gewichtstoename, vooral als u gezoete kokosroom gebruikt.
Het is dikker, heeft een hoger vetgehalte en is schepbaar. Kokosmelk en room zijn meestal uitwisselbaar in recepten zoals curry's en soepen . Als u een rijkere smaak en textuur prefereert, probeer dan kokosroom of andersom. Wees echter voorzichtig bij het vervangen van kokosmelk en room in gebakken goederen.
'Kokosmelk heeft best een hoog gehalte aan verzadigde vetten, waarvan we weten dat het je LDL-cholesterol kan verhogen', zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Een te hoog LDL-cholesterol kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Santen is Indonesisch of Maleis voor kokoscrème, kokosroom of creamed coconut. Het is voor 100% gemaakt van het vruchtvlees van kokos en ziet eruit als een blok of dikke pasta.
Zure room (die minder vet bevat) is de beste en makkelijkste vervanger, maar is niet zo rijk of pittig als crème fraîche. Volle Griekse yoghurt is een andere vervanger, maar heeft niet dezelfde gladde textuur of milde smaak.
Laat de soep niet te hard koken, roer zoveel mogelijk dezelfde kant op en voeg het limoensap echt pas toe, nadat je de pan van de warmtebron hebt gehaald. Dit alles vermindert de kans aanzienlijk dat je kokosmelk gaat schiften.
Havermelk is een andere uitstekende vervanger voor kokosmelk , vooral als je op zoek bent naar plantaardige melk met een romige textuur en neutrale smaak. Het is vooral goed in koffie, bakken en lichte sauzen waarbij je niet wilt dat de melk andere smaken overheerst.
Kokosroom is dikker dan kokosmelk en heeft een hogere hoeveelheid vet. Kokosroom is kokosmelk gemengd met suiker, waardoor het de zoetste is van alle kokosmelkproducten.
Gebruik magere groentebouillon in plaats van room om je saus aan te lengen. Kies eens voor ricotta in plaats van room. Deze slanke kaas is heerlijk romig en dus perfect wanneer je een smeuïg sausje wilt maken dat niet te zwaar op de maag ligt. Sojaroom bevat minder calorieën en vetten dan gewone room en kokosroom.
Kokosslagroom is een zuivelvrije vervanger voor traditionele slagroom. Met dit blikje kokosroom hoef je zelfs niet hannesen met half gestolde, half vloeibare kokosmelk in de koelkast. Het hele blikje is gewoon slagroom, speciaal gemaakt om op te kloppen.
Het vruchtvlees van een verse kokosnoot wordt hiervoor geraspt en geweekt in warm water. Dan wordt de rasp uitgeknepen en vervolgens gaat het goedje door een zeef. Voilà: daar heb je kokosroom. Herhaal je dit proces nogmaals, dan creëer je kokosmelk.
Het is heel eenvoudig. Je mengt gewoon de kokosmelkpoeder met heet water en roert goed . Hoe meer water je toevoegt, hoe meer 'melk'-achtig de consistentie zal zijn. Gebruik minder water en je krijgt een dikkere crème.
Mits je niet op zoek bent naar een plantaardig alternatief kun je kokosmelk vaak vervangen door gewone melk of slagroom. Gebruik je het als plantaardig alternatief, maar vind je de smaak van kokos te overheersend? Kijk dan eens naar sojamelk of amandelmelk als alternatief.