Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt het meest voor in de longen, maar kan ook voorkomen in andere organen, zoals hart, wervels en lymfeklieren.
Tuberculose wordt overgebracht door mensen met open TBC die hoesten of niezen. Hierbij komen de bacteriën uit de longen naar buiten. Mensen die in dezelfde ruimte verblijven, kunnen dan worden besmet. De besmetting kan zich pas na maanden of jaren ontwikkelen tot de ziekte tuberculose.
Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. Een kwart van de wereldbevolking is geïnfecteerd met tbc, maar gelukkig wordt niet iedereen ziek.
Je kan volledig genezen van actieve tuberculose als je goed behandeld wordt met juiste antibiotica. De standaardbehandeling omvat een combinatie van medicijnen (tuberculostatica) in een afbouwschema. Neem je medicatie correct in, om resistentie van de bacterie te voorkomen.
Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in het lichaam. De ziekte komt meestal voor in de longen. Soms worden ook andere organen aangetast, zoals lymfeklieren, gewrichten, botten of de hersenen. Klachten die voor kunnen komen bij tuberculose zijn hoesten, afvallen, koorts of 's nachts zweten.
Tbc is de dodelijkste infectieziekte ter wereld. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de longen of in andere delen van het lichaam. Besmettelijke tbc wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht, vooral door hoesten of niezen. Alleen longtuberculose kan besmettelijk zijn.
De patiënt
Maar je kan ook later in je leven alsnog ziek worden. De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden. Een TBC-patiënt is besmettelijk wanneer er afwijkingen zijn in de longen met een open verbinding naar de luchtwegen.
Eventuele symptomen zijn algemene verschijnselen (koorts, moeheid, vermagering, subfebriele temperatuur en nachtzweten) en/of symptomen veroorzaakt door de lokalisatie van het ziekteproces in de long of in andere organen, zoals in de longvliezen: hoesten, hemoptoë, pijn en kortademigheid.
Men dacht in die tijd dat de ziekte erfelijk was. Het raadsel van de tering werd in 1882 opgelost door de Duitse arts Robert Koch (1843 – 1910). Hij toonde aan dat de ziekte niet erfelijk is, maar veroorzaakt wordt door een bacterie.
De TBC-bacterie kan namelijk tientallen jaren in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en later weer actief worden. Een TBC-patiënt is besmettelijk wanneer er afwijkingen zijn in de longen met een open verbinding naar de luchtwegen. We spreken dan ook wel van 'open tuberculose'.
Hoe wordt tuberculose behandeld? Tuberculose is te behandelen met een combinatie van verschillende medicijnen (antibiotica). De behandeling duurt minimaal zes maanden en kan bijwerkingen geven.
Wanneer de uitslag van de IGRA-test positief is, bent u zeer waarschijnlijk besmet met tuberculose. Er zijn dan 2 mogelijkheden: U bent besmet, maar (nog) niet ziek (latente oftewel verborgen besmetting). U hebt mogelijk de ziekte tuberculose, aanvullend onderzoek is nodig.
Mits het naleven van enkele eenvoudige maatregelen: hoesthygiëne, buiten de dagelijkse contacten of gezinsleden beperkt bezoek, dichtbevolkte ruimten vermijden, contact met baby's en jonge kinderen vermijden en goed verlichten en verluchten van de ruimten.
Voor welke landen wordt de BCG-vaccinatie geadviseerd? De BCG-vaccinatie is in geen enkel land verplicht, maar wordt voor risicolanden wel aanbevolen onder bepaalde omstandigheden. TBC komt hoofdzakelijk in Afrika, Azië en Zuid-Amerika voor.
Iemand die enkel geïnfecteerd is maar niet ziek, is nooit besmettelijk. Er is enkel kans op besmettelijkheid bij actieve ziekte. Het aangetaste longweefsel bevat bacteriën die kunnen opgehoest en verstoven worden. Niet iedereen die actieve tuberculose heeft is echter besmettelijk.
Bij gesloten tuberculose is deze verbinding er niet en kunnen de bacteriën zich niet verspreiden via hoesten of niezen. U bent in dit geval niet besmettelijk voor anderen. Besmetting vindt plaats door het inademen van tuberkelbacteriën.
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die voornamelijk de longen aantast, maar het kan ook via de bloedbaan elders in het lichaam infecties geven. Er bestaan twee vormen: gesloten TBC en open TBC. De gesloten vorm is niet besmettelijk, open tuberculose is dat wel. In Nederland komt het niet zo heel veel meer voor.
Na de vaststelling dat tuberculose minder voorkwam op het platteland, werd het eerste sanatorium opgericht in Duitsland (nu Polen). De therapie in dit herstellingsoord bestond uit een kuur van bedrust, frisse lucht en gezonde voeding. Wereldwijd kwam er een echte sanatoriumbeweging op gang.
De BCG kan vanaf de leeftijd van 6 weken gegeven worden. De BCG-vaccinatie biedt geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van tuberculose. Het geeft wel bescherming tegen de ergste vormen van tuberculose op jonge leeftijd. Ook geeft het bescherming tegen complicaties van tuberculose.
Het is erg belangrijk dat de patiënt de medicijnen dagelijks en steeds op hetzelfde tijdstip inneemt, en de behandeling niet voortijdig afbreekt. De kans is anders groot dat de tuberculose terugkomt en/of eventueel ongevoelig (resistent) wordt voor de medicatie.
Tuberculose(tbc) is een ernstige infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door de tbc-bacterie en begint meestal in de longen. Tbc is vooral een longziekte. De meeste patiënten hebben longtuberculose.
Het aantal mensen met tuberculose ( tbc Tuberculose (Tuberculose)) in Nederland is in 2021 iets toegenomen. In 2021 waren er 680 tbc-patiënten in Nederland. Dit is 9 procent meer dan in 2020 (622 patiënten). Bij 296 patiënten bevond de tuberculose zich buiten de longen.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Tegenwoordig is tuberculose, dankzij de beschikbaarheid van effectieve antibiotica, in Nederland een snel te genezen en zeldzame infectieziekte.