Aangezien chloor slecht werkt bij een te hoge pH-waarde zullen de bacteriën en algen in het zwembad toenemen. Voor uw gezondheid is het belangrijk om de pH-waarde te verlagen.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Onthoudt het volgende: hoe zuurder het water en hoe lager de pH: Dan heeft u bijna 100 % actief chloor in uw water. En bij een hoge pH van bijvoorbeeld 9 heeft u bijna geen actief chloor in uw water. Het is wel in uw water aanwezig, maar het kan niet functioneren door de hoge pH score!
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Het regenwater kan er ook voor zorgen dat de chemische stoffen in het zwembadwater verdund worden, waardoor de pH-waarde uit balans raakt. Hierdoor kan het gebeuren dat het zwembadwater er na een regenbui troebel en melkachtig (wit) uitziet.
Regelmatig gebruik van bleekmiddelen met chloor kan geïrriteerde luchtwegen veroorzaken. Dit kan de kans op luchtweginfecties en astmatische verschijnselen vergroten, zowel bij kinderen als volwassenen.
De oorzaak daarvan is een veel te hoge alkaliniteit. Dan heeft een zwak zuur zoals 'pH min' weinig invloed op de pH-waarde van je zwembad en dien je het sterkere zuur, zwavelzuur, toe te voegen. Zwavelzuur zal erin slagen de pH-waarde te doen dalen en wordt aangeraden voor grote en snelle pH-aanpassingen.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Is je pH-waarde op orde? Dan kan je de hoeveelheid chloor gemakkelijk berekenen door 0,013 gram chloor per 100 liter water te rekenen (aantal liter van je zwembad / 100 x 0,013). Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 5000 liter water? Voeg dan ongeveer 1 à 2 chloortabletten van 20 gram aan het water toe.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
De juiste chloorwaarde voor een zwembad ligt tussen de 1 à 1,5 mg per liter. Let op, voor je chloor aan het water toevoegt moet de pH-waarde correct zijn, anders zal het chloor niet werken. Om te berekenen hoeveel chloor je juist moet toevoegen, moet je enkel het totale volume van je zwembad weten.
Voeg daarbij het chloorgranulaat toe aan het water, en niet andersom. Het is niet verstandig om na een shockbehandeling direct te gaan zwemmen! Wacht ten minste 12 uur, voordat je weer in het water gaat. We raden daarom aan om de behandeling in de avond te doen.
Bacteriën zitten graag op vervuilde of ruwe oppervlakken. Als je vuil en kalk op tijd verwijdert met een sanitairreiniger, heb je ook in je toilet geen chloor nodig. Chloor maakt niet schoon en ontkalkt niet. Het doodt bacteriën, maar dat is afgezien van medische redenen eigenlijk nooit nodig.
Met zwembadzout houdt u de kwaliteit van het water hoog op twee manieren: Elektrolyse: dit is een goed alternatief voor chloor. Via een zoutelectrolysetoestel wordt zout (NaCl) omgezet in chloor en loog.
De optimale pH-waarde voor een zwembad ligt tussen de 7,2 en de 7,6. Deze is dus niet perfect neutraal, maar enigszins basisch. Een deel van de reden hiervoor is dat chloor het best werkt bij een pH-waarde van 7,4.
Hoe vaak ph- en chloorwaarde meten zwembad
In principe dient er in het seizoen wekelijks gemeten te worden indien je chemicaliën manueel toevoegt, en naar gelang het zwemverkeer.
Onweer zorgt voor een chemische reactie
Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water. Wanneer het zwembadwater niet voldoende (vrije) chloor bevat, heeft alg vrij spel en verandert jouw zwembad in een groene zee.
Irritatie voorkomen door te douchen na het zwemmen
Zo kan het bijvoorbeeld ook huiduitslag veroorzaken. Deze chlooruitslag ontstaat nadat je huid in contact komt met - je raadt het al - chloor.
Om al het water twee keer te filteren moet de pomp dus tenminste 8 uur aanstaan. Over het algemeen raden we u aan om de zwembadpomp in ieder geval minimaal 8 uur aan te laten staan, en aan de hand van uw pomp en uw bad de duur van het gebruik te verkorten of te verlengen.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.