Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Staal is een legering bestaand uit ijzer en koolstof.Gietijzer kenmerkt zich door een hoger koolstofgehalte, van 2,5 – 6%. Roestvrij staal (rvs of inox) is een legering met een relatief hoog percentage chroom (11-12%) en max. 1,2% koolstof.
IJzer en legeringen met meer dan circa 50% ijzer zijn magnetisch en worden ferrometalen genoemd. Non-ferrometalen bevatten geen of minder dan 50% ijzer en zijn niet magnetisch. Non-ferrometalen zijn bijvoorbeeld aluminium, koper, lood, zink en goud.
Gietijzer komt voor als wit-, zwart-, grijs-, gemêleerd, ferritisch, perlitisch, austenitisch of martensitisch gietijzer. De soort wordt afgeleid van de samenstelling van de kristalstructuur en de mate van afkoeling van het gesmolten gietijzer of warmtebehandelingen.
Metalen kun je herkennen aan de gemeenschappelijke eigenschappen. - Alle metalen zijn goede warmte geleiders en ze geleiden elektriciteit goed. - Alle metalen hebben een glanzend oppervlak. Dit kun je niet altijd zien omdat het oppervlak van veel metalen aangetast wordt door zuurstof uit de lucht.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
Magneten trekken slechts bepaalde voorwerpen aan. Dingen die zijn gemaakt zijn van bepaalde metalen (nikkel, ijzer, kobalt c.q. legeringen van deze metalen), trekken met hun aantrekkings- kracht dingen aan. Dingen die zijn gemaakt van hout, stof of plastic, trekken geen magneten aan.
Ze waren geliefd vanwege de duurzaamheid van het materiaal. Aan dat materiaal kun je een gietijzeren pan overigens goed herkennen. Wanneer je een pan van gietijzer in je handen hebt, zul je merken dat deze flink zwaarder is.Ook is het materiaal een stuk ruwer in vergelijking met een gewoon aluminium koekenpannetje.
Je kunt gietijzer in principe op alle warmtebronnen gebruiken. ja, óók op inductie. Gebruik dus je gietijzeren pan op elektrische, keramische en halogeen-kookplaten.
Erg belangrijk is dat je een gietijzeren pan nooit in een afwasmachine afwast. Het beste kun je de pan afwassen met alleen heet water en een afwasborstel. Zijn er dan nog vlekken dan kun je het beste baking soda (zuiveringszout) gebruiken om het te reinigen.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Messing is daarentegen een samensmelting van koper en zink. Hierdoor is messing een stuk goedkoper dan koper. Koper is van zichzelf roodkleurig en door de hoeveelheid zink in messing wordt de kleur van het materiaal messing bepaald.
Gietijzeren pannen worden geroemd om hun handige eigenschappen. Ze zijn duurzaam, houden de warmte goed vast en hebben geen chemische aanbaklaag. Ideaal, maar hierdoor zijn deze pannen wel gevoeliger voor roest. Dit is echter goed te behandelen, na de juiste behandeling kun je de pan gewoon blijven gebruiken!
Gietijzer lassen met laselektroden
Hierbij laten we de verschillende stappen zien. Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel-ijzer laselektroden. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid waardoor een stevige lasverbinding ontstaat.
Doorslijpschijven zijn een veelzijdig stuk gereedschap in de werkplaats dat kan worden gebruikt voor het doorslijpen van metaal, kunststoffen en gietijzer. Voor verschillende soorten materialen zijn verschillende typen doorslijpschijven beschikbaar.
Gietijzer reageert namelijk niet goed op zuren, maak er bijvoorbeeld geen tomatensaus in en blus ook niet af met wijn of azijn. Dit tast de buitenste laag van de pan aan, en je eten kan er ook een ijzerachtige smaak door krijgen. Denk er ook aan dat de pan alle smaken opneemt van het eten dat je er in maakt.
Gietijzer is het meest gebruikte gegoten metaal. Echter is het grote probleem bij gietijzer dat het gemakkelijk scheurt. Dit komt door de brosse structuur, vanwege het hoge koolstofgehalte in gietijzer. Door gietijzer lassend te repareren kun je de originele eigenschappen terug krijgen.
Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is. Kies er dus altijd voor om het eten op te warmen op een juiste warmtebron, zoals inductie of het gasfornuis.
Gietijzer geschikt voor alle warmtebronnen
Of het nu elektrisch, halogeen, keramisch, gas, inductie, barbecue, de oven of open vuur is, het kan allemaal.
Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
Een gietijzeren pan kan je beter niet droog weg zetten.Hierdoor kan deze gaan roesten. Het beste kun je na elke wasbeurt een druppel olie in de pan doen en deze goed uitsmeren over het gehele oppervlak.
U zet Magnetisch onderzoek in om verstoringen en scheurtjes aan de oppervlakte van ferromagnetisch materiaal (ijzer en staal) te detecteren. Magnetisch onderzoek is alleen toepasbaar op ferromagnetisch materiaal. Met behulp van een Yoke wordt een magneetveld gecreëerd.
Een draad waar stroom doorheen gaat heeft een magnetisch veld. De richting van dit magnetisch veld kun je bepalen met de rechterhand regel: wijs met je duim in de richting van de stroom en krul je vingers.Je vingers wijzen dan in de richting van het magnetisch veld.
Normale neodymium magneten zijn erg gevoelig voor roest, waardoor we ze niet voor toepassingen buiten aanraden. Uitstekend geschikt zijn echter waterdichte neodymium magneten en ferriet magneten. Ook magneetband en -folie kan met bepaalde beperkingen in een buitenomgeving worden gebruikt.