Verwarm de frituurpan op 140 graden. Droog de frieten af met keukenpapier en meng er een schep maizena doorheen. Frituur de friet in kleine porties 5-8 minuten, tot ze goudgeel zijn en er droog uitzien. Laat de friet goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm de frituur vervolgens tot 190 ºC. Bak de frieten 4 minuten tot ze mooi bruin zien. Laat de frieten nogmaals uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de frieten met zout en geniet van de aller lekkerste frieten die je ooit zult eten.
Verhit de frituurpan tot 150 graden. Bak de frieten (afhankelijk van het formaat frituurpan in porties), 5 minuten tot ze gaar zijn, maar nog niet gekleurd. Leg de voorgebakken frieten uitgespreid op een paar vellen keukenpapier. Laat de frieten in een uurtje afkoelen naar kamertemperatuur.
Afhankelijk van de temperatuur waarop de frieten voorbakken duurt dit ongeveer 5 à 8 minuten. Het voorbakken van frieten doe je totdat de frietjes glazig kleuren. Ze mogen echter nog niet veranderen van kleur. We kunnen ook zeggen dat je de frieten er uit moet halen wanneer ze beginnen te “zingen”.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Je bakt friet/patat goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de frituur te doen en de friet op tijd eruit te halen.
Antwoord van Jeroen Meus
Voor friet gebruik je een bloemige aardappel. Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten.
Bak diepvriesfrieten in kleinere hoeveelheden af dan verse (ongeveer de helft). Bak de frieten voor op een temperatuur tussen 140 en 160°C: zo zullen ze bij de tweede bakbeurt minder vet opslorpen.Bak de frieten af op 175°C.
Je kunt de snacks eerst ontdooien in de koelkast. Dan is de frituurtijd voor de meeste snacks drie tot vier minuten. Bevroren heeft een snack rond de vijf minuten baktijd nodig.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Twee dingen zijn belangrijk: dat je oven echt goed heet is (met 200° C zou het moeten lukken), en dat je de frietjes uitspreidt in een enkele laag op een bakplaat. Zo krijg je na 5-10 minuutjes, met op de helft van de baktijd een voorzichtige omschud, weer knapperige gouden frites.
Is de friet goed droog?Dan kan je ze opnieuw frituren of in de pan bakken. Wanneer je friet in de pan bakt, moet je er wel voor zorgen dat de olie goed heet is en dat je niet te veel in een keer bakt.
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen.
Frituur in kleine porties want anders koelt de olie of het frituurvet heel snel af. Een goede verhouding is 1:10. In een frituurpan van twee liter kunt u dus 200 gram frites of snacks tegelijk frituren.
Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en friet en bak ze in kleine porties. Doe ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituur.Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd kan er onnodig veel acrylamide ontstaan. Frituur op 175 °C en niet langer dan nodig.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan.Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Vloeibaar frituurvet of frituurolie is gemaakt van plantaardige oliën en heeft daardoor ook dezelfde positieve eigenschappen. Daarnaast is het makkelijk en veilig in gebruik. Vetten bestaan altijd uit verzadigde en onverzadigde vetten. In verhouding hebben vloeibare vetten meer onverzadigde vetten.