Je hebt een transformator nodig wanneer je een lamp niet direct kunt aansluiten op de netstroom (220-240V). In de meeste gevallen gaat het dan om een lamp die op 12 Volt werkt. Om ervoor te zorgen dat de lamp toch kan werken, zet de transformator de netspanning om van 230V naar 12V.
Transformatoren of afgekort trafo's zijn nodig wanneer er lagere werkspanningen gerealiseerd moeten worden. Sommige producten opereren bij lagere spanningen dan netspanning. Het is dus noodzakelijk ervoor te zorgen dat de juiste werkspanning wordt bereikt, dit is mogelijk met transformatoren.
LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om de transformator te (laten) controleren op geschiktheid.
Een led driver, ook wel trafo of transformator genoemd, is een voeding voor de ledverlichting. De driver zorgt ervoor dat er een gelijkmatige, verlaagde stroom kan worden afgeleverd aan de led spots, waardoor deze zuinig en langdurig verlicht kunnen worden.
Gestabiliseerde trafo/LED transformator
LED trafo of ook wel gestabiliseerde trafo genoemd. Deze trafo's zijn uiteraard perfect geschikt voor LED lampen en verlichting. Ze hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is en minstens zo belangrijk: het sluipverbruik is zeer laag.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Gestabiliseerde trafo's of 'LED trafo's' zijn doorgaans geschikt omdat de spanning stabiel is (bijvoorbeeld 12 Volt) en omdat ze vaak ook werkzaam zijn wanneer je energiezuinige LED lampen aansluit.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Wanneer u een 12V halogeenlamp gaat vervangen voor LED is dat een verstandige keuze. U verbetert op deze manier het licht en u reduceert het verbruik. LED kan allerlei soorten tinten wit uitzenden en ook de sfeervolle kleur van halogeen.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Je gebruikt een trafo wanneer je een hoge wisselspanning wil omzetten. Bijvoorbeeld 230 volt stroom bij je thuis omzetten in een lage wisselspanning naar een 12 volt inbouwspot. Deze zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt zodat de lichtbron niet te veel stroom krijgt.
De keuze voor een type transformator hangt af van de capaciteit die nodig is voor het lichtplan. Als vuistregel geldt dat het vermogen van de aangesloten armaturen bij elkaar opgeteld maximaal 80% van het vermogen van de transformator mag zijn. Er zijn transformatoren (HUB) van 50, 100 en (SMARTHUB)150 Watt.
Hoe werken 12 Volt LED spots en LED steeklampen? 12 Volt LED spots en LED steeklampen werken met behulp van een transformator, aangezien deze LED lampen niet direct kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk (230V). Deze transformator zet de 230V om naar 12V zodat de lampen goed werken.
Je kan ze dus gewoon in de zekeringskast hangen. Is een DIN-rail montage niet mogelijk, dan kan je de voeding/transfo op een apart paneel naast de zekeringskast monteren. Indien er bij de lamp extra ruimte is, bijvoorbeeld in een vals plafond of bovenop keukenkastjes, dan kan je de voeding/transfo hier verbergen.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
12 volt verlichting heeft zeer veel voordelen te weten;
Er zijn in het assortiment meerdere lampen beschikbaar om uit te kiezen. Daarnaast zijn deze lampen ook nog eens helderder, witter, efficiënter en duurzamer dan hun 220 volt neven. Enkele 12 volt lampen werken twee keer zo efficiënt als hun 220 volt equivalenten.
1. De ledtransformator De ledtransformator, ook wel gestabiliseerde transformator genoemd, is perfect geschikt voor ledverlichting. Voordelen van een ledtransformator is het ontbreken van een minimale belasting en het lage verbruik.
Een trafo kan beste snel stuk gaan. In onze keuken na een jaar of 3 al.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
E27-lampen en GU10-spotjes werken altijd op 230V en zijn in de meeste gevallen één op één te vervangen.
Deze MR16/GU5. 3 spot werkt altijd op 12V en er wordt altijd gebruik gemaakt van een trafo.