Nadat je de witlof onder koud stromend water hebt gewassen, moet je de witlof in twee helften snijden. Snijdt hierbij langs de lange zijde. Let erop dat je de stronk aan de onderzijde van de witlof er nog niet af snijdt.
De meeste mensen zijn niet zo kien op witlof, vooral kinderen. Om de bittere smaak weg te halen gebruik ik een appelboor en haal het hele hart uit de witlof zodat de bittere smaak weg is. Vooral handig als je de stronkjes heel gebruikt in ovenschotel.
Witlof bereiden
Witlof is fris én bitter. Het is een groentesoort die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt witlof rauw eten, bijvoorbeeld in een witlofsalade, maar je kunt ook geglaceerde witlof maken.
Wanneer de stronkjes witlof enigszins zijn afgekoeld kun je het hart uit de stronkjes snijden in een soort V-vorm, zonder dat de stronkjes uit elkaar zullen vallen. Verdeel het handje paneermeel en een paar klontjes boter over de witlof met ham en kaas voor een heerlijk krokant korstje.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Witlof is rijk aan vitamine C. Wist je dat vitamine C er ook voor zorgt er dat je lichaam het ijzer uit de voeding beter opneemt? Win-win! Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten.
Verminder de bittere maak
Hoe maak je witlof voor kinderen minder bitter? Om ze laten wennen aan deze smaak kun je de bittere smaak iets verminderen door het kegeltje uit de stronk de snijden.
De harde binnenkant in witlof kun prima eten, maar niet iedereen vindt dit lekker. De buitenkant van de bladeren verwijder je wel voor de bereiding, zeker als de blaadjes wat groen worden. Want dat is juist niet de bedoeling bij witlof. Dit kan echt bitter smaken.
Naam. In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor. In Nederland wordt bijna uitsluitend witlof gezegd. Het bijbehorende lidwoord is in Brabant en Vlaanderen meestal het, soms ook de, in Nederland meestal de, soms ook het.
Dit is belangrijk omdat de stronk heel bitter is en niet zacht wordt bij het koken. Vervolgens kunt u de witlof voorzichtig onder koud stromend water wassen. Snij nu de bladgroente op de grootte, die nodig is voor het gerecht wat u wilt toebereiden.
Wanneer witlof oogsten
Wanneer je een compact en wit kropje hebt kan je deze oogsten. Dit doe je door de plant met wortel en al uit de aarde te trekken. Je snijd de krop van de wortel los. Ook kan je de plant direct bij de grond afsnijden en de wortel laten zitten.
Voor je het witloof gaat invriezen, snijd je de stronken in stukken om ze kort te blancheren, twee minuutjes is voldoende. Als je het witloof zo invriest dan kan je de stukken nadien nog heerlijk stoven, wokken of bakken. De diepgevroren stukken moet je trouwens niet eerst ontdooien. Je kan ze rechtstreeks verwerken.
Witlof kan helpen met afvallen, doordat het vezels bevat en caloriearm is. Hierdoor kan je makkelijk je gerecht meer volume geven met witlof zonder dat je gerecht veel meer calorieën bevat. Daarnaast kunnen de vezels mogelijk zorgen voor een langer en voller gevoel na het eten van een maaltijd.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar. Wel is de wortel eerder bitter van smaak. Deze bittere smaak verdwijnt gedeeltelijk door hem tijdelijk te weken in wat water. Ook door het bakken of stoven wordt de smaak wat zoeter.
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
100 gram rauwe witlof bevat circa 5 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,7 mg ijzer en 25 mg calcium.