Stap 1 - Voorbereiding van het plaatsen van de broedeieren Wanneer je de broedeieren hebt laten bezorgen of hebt opgehaald. Moeten de broedeieren eerst nog 24 uur met de punt naar beneden tot rust komen. Dit moet omdat de luchtkamer (air cell op de afbeelding) eerst weer een beetje tot rust moet komen.
U kunt broedeieren 14 dagen bewaren voordat u er mee gaat broeden, mits ze koel bewaard worden en iedere dag gekeerd worden. Zo blijft de dooier in het ei zweven en kan het kuiken goed groeien wanneer deze bebroed wordt. Tip: bewaar de broedeieren koel maar niet koud. De koelkast is dus geen geschikte plek.
Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit! Ze hebben hierbij geen hulp nodig en kunnen dit helemaal zelf. Wacht tot de kuikens zijn opgedroogd voordat ze de broedmachine verlaten. Zet ze daarna in een speciaal hok met voldoende warmte.
Heeft jouw hen dan toch de broedsheid te pakken? Zet dan je kip 2 tot 3 dagen apart in een klein kooitje met weinig strooisel.
Bewaar je eieren in de koelkast rond de 4 graden Celsius. Dan krijgen ziektemakers, zoals Salmonella minder snel de kans. Koude temperaturen remmen namelijk de groei van de meeste bacteriën. Wanneer je je eieren in de koelkast bewaard, dan zijn ze niet meer geschikt om te gebruiken als broedei.
Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk. Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan. Maar bewaard bij kamer temperatuur dan lukt het wel.
De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. 3. In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden. Sommige machines hebben een keerautomaat, dan wordt dit voor je gedaan.
Er bestaan verschillende kruidenmixen en marinades, máár je kunt er ook voor kiezen om je kip te marineren met verse ingrediënten zoals knoflook, tijm, oregano, zout en peper. Vergeten voor te bereiden? Laat het gemarineerde vlees dan een halfuur tot een uur in de koelkast rusten voordat je de kip verder bereidt.
Als uw kippen op hun nest blijven zitten broeden, moet u kip verplaatsen naar een andere locatie die ze kent. Een stuk kippengaas in een cirkel zetten met wat voer en water is voldoende. U kunt ook een plank op de draad leggen om ze af te schermen tegen sterke zon of regen.
Of gebruik een zaklamp, zet daar een leeg wc rolletje op, ga in een hele donkere ruime staan en hou je eitje er boven. Dan kun je zien of er leven in het eitje zit. Je kunt in een later stadium, na dag 6 als het embryo begint te bewegen, de eieren ook in een bak met (lauwwarm) water leggen.
Pas na 16 weken mogen kuikens bij de andere kippen worden geplaatst.
We raden aan de eieren wel weg te halen uit het nest, vanwege hygiëne. Broeds worden van een kip heeft niets te maken met hoeveel eieren er in haar nest liggen: de hoeveelheid eieren triggert geen broedsheid. Of een kip broeds wordt of niet ligt aan haar hormonen.
Dat het ei niet bevrucht is kan meerdere oorzaken hebben. De haan heeft het ei bijvoorbeeld niet goed bevrucht maar het kan ook andere oorzaken hebben.Zoals eieren die te lang bewaard zijn gebleven of verkeerd zijn bewaard. Het is mogelijk om broedeieren een paar dagen te bewaren.
Je kunt kuikens die moeite hebben met het uit het ei komen beter niet helpen. Als ze wel geholpen worden blijven het altijd zwakke kuikens / kippen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Spoedig zal het kuiken door de schaal heen pikken, zodat het lucht van buiten af kan krijgen.
De broedtijd van een kip duurt over het algemeen 21 dagen. Grote eieren doen er soms net wat langer over dan kleine eieren. Krielkippen doen er daarom vaak ook maar 20 dagen over.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Kuikens verzorgen
Als je je aan deze voorwaarde houdt is het niet moeilijk, afhankelijk van het soort dat je grootbrengt. Bij een kwartel, kip, eend of gans duurt de periode van grootbrengen ongeveer 6 tot 12 weken.
Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.
Laat de kipfilet minimaal 1 uur, maar het liefst langer in de marinade. De gemarineerde kipfilet kan je op deze manier maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. BEREIDEN: Haal het vershoudbakje uit de koelkast en zet op tafel.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Je kunt kip natuurlijk op veel manieren bereiden, maar wist je dat kip bakken in bloem zorgt dat je kip lekker mals blijft.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Maar overhaast u niet en draai de eieren zonder ze te schudden. Als u het deksel van de broedmachine haalt daalt de temperatuur maar deze zal zich snel weer herstellen. Een leuk feitje: een onbevrucht ei zal sneller warmte verliezen dan een bevrucht ei. Hierdoor kan een hen voelen welk ei ze uit haar nest kan gooien.
Het broedproces van hoeders duurt ongeveer 21 dagen. Bij andere soorten vogels kan dit wel verschillen en is ook de temperatuur weer anders. Ook bij een nog geheel gesloten ei kun je de kuikens al horen piepen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken.