Uiteindelijk werd ontdekt dat er 3.24 sterftegevallen waren per 1.000 persoonsjaren onder de deelnemers zonder psoriasis. Bij patiënten die daarentegen een hevige vorm van de ziekte hadden, waren er 6.39 sterftegevallen per 1.000 persoonsjaren te zien. Het risico op een vroegtijdige dood was dus haast verdubbeld.
Psoriasis is niet besmettelijk. Iemand aanraken met psoriasis kan dus geen kwaad. U kunt het op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij volwassenen. Van de 1000 mensen hebben er ongeveer 8 psoriasis.
Soms zitten in die plekken puskopjes. Naast huidproblemen heeft u koorts, (gewrichts)pijn en voelt u zich ziek. Psoriasis pustulosa is heel gevaarlijk. Vooral omdat er ook uitdroging, eiwittekort, infecties, longontsteking en nierfalen erbij kunnen komen.
Hét Psoriasis-dieet
Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.
Als u psoriasis heeft, is er een versnelde celdeling in uw opperhuid en heeft u ontstekingsverschijnselen in de huidlaag daaronder (de lederhuid). Veel mensen met psoriasis hebben last van jeuk. Ook vermoeidheid en pijn komen regelmatig voor.
Bijvoorbeeld in je handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in je rug zitten, in je bekken, of op de plek waar je ribben aan je borstkas vastzitten. Soms komen ontstekingen in je vingers of tenen voor in de vorm van zwellingen.
Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid.
Wat je beter kan vermijden zijn fastfood producten, rood vlees, gluten, chocola en genotsmiddelen zoals koffie, zwarte thee en melkproducten. Indien nodig moet je afvallen en meer bewegen.
Je moet wel mondig zijn, want het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat er een link is tussen psoriasis en voeding. Het kan zijn dat de therapeut daarom niet direct wil helpen. Een natuurarts is soms een beter idee. Stop in elk geval nooit zomaar met gluten, tarwe, lactose en suiker.
Vitamine D3-analogen worden aanbevolen als lokale therapie voor chronische plaque psoriasis. De combinatie van vitamine D-analogen met lokale corticosteroïden is superieur ten opzichte van beide monotherapieën wat betreft werkzaamheid en tolerantie.
'Psoriasis is geen dodelijke ziekte, maar je gaat er wel aan kapot'
Psoriasis is een chronische huidziekte die we (nog) niet kunnen genezen. Er zijn verschillende vormen, die verschillende klachten geven. De meest voorkomende zijn rode schilferige plekken die vaak jeuken en pijnlijk zijn. Omdat psoriasis overal op het lichaam kan ontstaan is het vaak goed zichtbaar.
Het goede nieuws is dat voor de overgrote meerderheid van de mensen met psoriasis, het uiterlijk van de letsels verbetert met zonlicht. UV-stralen verminderen huidontsteking en verminderen de plekken. Voorwaarde is wel dat de blootstelling aan de zon geleidelijk en met mate gebeurt.
Bij psoriasis is de huid vaak droog. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Psoriasis verergert wanneer er iets de kop opsteekt; stress, ziekte, het weer en medicijngebruik kunnen allemaal factoren zijn. Bovendien kunnen de onaangenaamheden die de aandoening met zich mee brengt – net als bij eczeem – weer tot meer stress leiden…
Een erfelijke factor speelt een grote rol bij het krijgen van psoriasis, vandaar ook dat psoriasis meestal vaker in de familie voorkomt. Daarnaast zijn er prikkels die de schilferende plekken uitlokken, zoals beschadiging van de huid, infecties, het gebruik van geneesmiddelen of stress.
Als je psoriasis hebt, heb je er baat bij om veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen te gebruiken zoals groenten, fruit en gezonde oliën. Je kan ook ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen vermijden, zoals rood vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen.
Er is geen genezing voor psoriasis, maar je kunt wel de symptomen beheersen. Levensstijlmaatregelen, zoals meer drinken, stoppen met roken en het beheersen van stress, kunnen helpen.
Het onderzoek laat zien dat bij consumptie van meer dan vijf glazen bier per week de kans op het krijgen van psoriasis verdubbelt ten opzichte van geheelonthouders. Light bier, rode of witte wijn en sterke drank hebben dat effect niet.
Zeewater kan namelijk een positieve werking hebben voor mensen met een huidaandoening, zoals psoriasis. Door de concentratie van mineralen in bijvoorbeeld de dode zee, kan dit zeewater een positieve werking op deze huidaandoening hebben.
Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. In knoflook zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Het wrijven van knoflookolie op het gebied met psoriasis kan de problemen verminderen.
De periode tot genezing kan jaren tot tientallen jaren duren en de meeste mensen houden hun psoriasis - soms wat minder, soms wat erger - hun hele leven lang. De vooruitzichten na behandeling zijn ook niet heel gunstig.
Langdurige blootstelling op de heetste uren van de dag kan psoriasis doen verergeren, maar ook leiden tot verbranding en de huid zelfs vroegtijdig doen verouderen.
Alle middelen die voor psoriasis worden gebruikt onderdrukken de ontstekingsreactie, maar nemen niet de oorzaak weg. Hierdoor kan psoriasis wel (tijdelijk) onderdrukt worden maar nooit helemaal en permanent verdwijnen. Bij voorkeur wordt psoriasis behandeld met één of meer uitwendige middelen alleen.
Psoriasis is een veel voorkomende auto-immuunziekte die gepaard gaat met schilferige, rode, jeukende plekken op de huid. Ongeveer 20 procent van de patiënten met psoriasis ontwikkelt ook een reumatische aandoening die arthritis psoriatica wordt genoemd.