Zowel het landgoed als het paleis van Versailles zijn reusachtig groot. Het paleis telt 700 kamers, gangen en zalen. Er zijn 70 trappen en er staan meer dan 5000 meubelstukken in het paleis. In de reusachtige paleistuinen staan o.a. 600 antieke fonteinen en 372 sculpturen.
In het kasteel werken 900 personen van wie 400 in de bewaking. Jaarlijks komen er ongeveer 20 miljoen bezoekers van wie 7 miljoen speciaal voor de tuin. De tuingevel is 670 meter breed. Er zijn 700 kamers, gangen en zalen.
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet.
Bij gebrek aan buitenlandse toeristen zitten de bezoekersaantallen van Versailles in een stevige dip. Met slechts 10.000 bezoekers per dag haalt het paleis een derde van het normale aantal.
Jaren lang zijn het paleis van Versailles en de bijbehorende tuinen het woonverblijf van de Koninklijke familie van Frankrijk geweest. Lodewijk XIV, de Zonnekoning betrad het paleis als eerste. Op het moment dat hij interesse toonde in het paleis was het nog niet zo groot als het nu is.
Veel gevangen werden blootgesteld aan vernederingen en mishandelingen. In het kasteel verbleven op een gegeven moment ruim 450 NSB'ers en zo'n 50 Rijksduitsers 'die bij de mijnen iets op de kerfstok hadden'. Dit ging uiteraard gepaard met de nodige overlast voor de zusters en de kinderen van het tehuis.
Hoeveel kost het om Versailles te bezoeken? Het bezoek aan het kasteel kost 18 euro. Met het ticket kun je het kasteel en de tuinen bezoeken buiten de dagen van de Musical Fountains en Musical Gardens.
Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.
Het park en de tuinen zijn elke dag open. De toegang is gratis, behalve tijdens de Muzikale Fonteinenshows en de Muzikale Tuinen. Er zijn drie treinstations in Versailles, het dichtstbijzijnde van het paleis is Versailles Château Rive Gauche.
Je kan je auto vlakbij het kasteel van Versailles parkeren, maar weet wel dat parking in Versailles heel duur is. Per kwartier betaal je tussen €0,50 en €1… Neem je de trein van Parijs naar Versailles? Stap dan snel op, want anders moet je de gehele rit rechtstaan!
Het oorspronkelijke ontwerp van het paleis stamt uit 1624. Versailles werd toen gebouwd als een jachtslot voor Lodewijk XIII. Zijn zoon Lodewijk XIV heeft het jachtslot verbouwd en uitgebreid tot het reusachtige landgoed zoals we dit hedendaags kennen.
Er werkten ruim 35.000 mensen op de bouwwerf van het kasteel en zijn tuinen. Aan de kapel werd langer dan een kwarteeuw gebouwd (van 1682 tot 1710). De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 livres; ongeveer 2 miljard euro.
Het Werelderfgoed van de UNESCO omvat de met spiegels en kroonluchters sprankelende Spiegelzaal, het uitbundig gedecoreerde Grand Appartement du Roi en maar liefst 55 fonteinen, waarvan de waterstralen de hemel in schieten en weer neerregenen in vijvers te midden van een uitgestrekt parklandschap.
Het station dat het dichtst bij het Paleis ligt en de beste verbinding met Parijs heeft, is het treinstation Versailles Château - Rive Gauche. Wij raden je aan lijn C van de RER van Parijs naar het treinstation Versailles Château Rive Gauche te nemen. De treinen rijden regelmatig met tussenpozen van 15 minuten.
We beginnen met het Istana Nural Iman Palace, de officiële residentie van Brunei's ultrarijke sultan Hassanal Bolkiah. Het gebouw is met zijn 200.000 m2 en 1788 kamers dan wel het grootste paleis ter wereld dat gebruikt wordt als onderkomen, het is zeker niet de duurste.
Op het voorplein van het kasteel is er een parkeerplaats maar die is wel snel vol en moet je dus vroeg bij zijn, of na 16.00 uur wanneer er veel mensen weer vertrekken. In Versailles zelf is een parkeergarage op een kwartier lopen.
De duizenden bewoners van het paleis van Versailles leefden tussen de ratten en verveelden zich stierlijk. De Zonnekoning zat er warmpjes bij, maar de leden van zijn hofhouding verbleven in smerige kamertjes. Ze moesten voor het minste en geringste komen opdraven.