Als iemand koekwaus tegen je zegt, kun je dat maar beter als belediging opvatten. Het betekent zoiets als idioot.
In den Bosch bakken ze namelijk al sinds 1883 de 'Bossche Koekwaus'. Deze ronde koekjes zijn te herkennen aan het kleine gat wat ze aan de rand hebben. Om het nog een beetje ingewikkelder te maken: het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal, keurt beide schrijfwijzen goed.
Waus of “helemaal waus” is straattaal voor “gek” of “de weg kwijt”.
2) Waus of “helemaal waus” is straattaal voor “gek” of “de weg kwijt”.
'Haffel' is een verbastering van 'handvol'. Dat er toch wel een dialectrand aan 'haffel' zit, blijkt uit het feit dat Van Dale het werkwoord 'haffelen' niet kent. De betekenis van dat woord is: vasthouden, steeds weer oppakken, maar ook: knuffelen en vrijen.
Dit ietwat oubollige woord voor 'nadenken' of 'piekeren' is een wat slordige uitspraak van praktiseren, dat vroeger niet alleen 'in praktijk brengen' betekende, maar ook 'uitdenken'. En omdat de i in een onbeklemtoonde lettergreep vaak de kleur van de e van de aanneemt, is ook prakkeseren goedgekeurd.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
d.w.z. dikke vrienden zijn, het geheel met elkander eens zijn; pot en God zijn (De Bo, 888 b); ééne gort in éénen pot zijn (Halma II, 661 cGa naar voetnoot1)).
Eén van de voornaamste argumenten: een significant verschil tussen cake en koek is dat cake uitdroogt, terwijl een koekje integendeel week wordt. Verder is het deeg van cake slap, van koekjes stevig.
roze koeken: een Amsterdamse klassieker
De koek zou uitgevonden zijn in Amsterdam, waar er bij De Bruin's Banketfabriek vele werden geproduceerd. Toen dat bedrijf in 1988 werd overgenomen door koekjesfabrikant Lotus Bakeries, verhuisden de roze koeken mee.
Karmijn is een kleurstof die veel producten hun rode kleur geeft. Het is bijvoorbeeld de stof die roze koeken fel roze maakt. Karmijn wordt gemaakt van vrouwelijke cochenilleluizen die op cactussen leven. Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept.
De ontbijtkoek is officieel, wat je niet zou verwachten, een koeksoort! Andere namen voor de ontbijtkoek zijn ook wel zoete koek, peperkoek, lekkerkoek, honingkoek, oudewijvenkoek (hier is anijs aan toegevoegd) of kruidkoek.
Ki en welloe betekenen allebei nee, geen of niet. Je kunt ze ook in combinatie met elkaar gebruiken ki welloe. Dus als je dochter straks voor de derde keer om een koekje vraagt en jij het wel genoeg vindt, dan zeg je gewoon 'ki welloe.
Terwijl de hele wereld met man en macht probeert om de verspreiding van het COVID-virus te bedwingen, zijn in West-Vlaanderen twee andere – gelukkig minder schadelijke – fenomenen subtiel aan een opmars bezig: de taalvarianten wuk ('wat') en etwuk ('iets').
Weeuw betekent weduwe. Dus eigenlijk kun je zeggen weduwenteelt.
d.w.z. niets zeggen ter verdediging, geen woord kunnen uitbrengen, beteuterd zijn; syn.
Geen blad voor de mond nemen betekent 'vrijuit zeggen wat je vindt', 'je eerlijke mening geven, of de ander dat nu leuk vindt of niet' en ook wel 'iemand zonder omwegen vertellen wat hij allemaal fout heeft gedaan'.
Het woord koek komt (waarschijnlijk) van cocaigne, Frans voor overvloed → Pays de Cocaigne → Land van Cocanje of het Luilekkerland. Het verkleinwoord koekje wordt gebruikt voor allerlei klein "gebak" voor bij de koffie.