De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Democratisch eten
De chique croquet werd in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog een industriële kroket – met een k – in een grotere cilindervorm. Die kroket uit de fabriek heeft wel een idealistische achtergrond. Na de oorlog wilde de Nederlandse overheid ervoor zorgen dat eten voor iedereen altijd betaalbaar was.
Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', wat knabbelen betekent. Na wereldoorlog II wordt de kroket een echte snack, waarin restjes verwerkt worden. De aardappelkroket vind je in verschillende vormen en maten.
Schotse en Zweedse archeologen melden in het blad Royal Society Open Science dat ze in het steentijddorp Skara Brae op de Orkney Eilanden de oudste snack ter wereld hebben aangetroffen: gebakken Orkney-woelmuis, Microtus arvalis orcadensis.
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Door mosterd te gebruiken bij de vette “hap” verteerd het eten beter, dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten. (Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt).
Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.Het vocht in het deeg wordt weer vloeibaar, waardoor je kroket onder druk wordt gezet in de frietketel en kan barsten. Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast: minstens 12 uur.
De bitterbal werd uitgevonden tijdens de tachtigjarige oorlog, de opstand tegen de Spaanse regering. Een Spaanse kok bedacht hem, met tapas in zijn achterhoofd. Maar dan gemaakt met Hollandse ingrediënten die voorhanden waren.
De basis van een banketbakkerskroket is een ragout. Vaak is dat een blanke ragout met stukjes vlees, vis of kaas. Robèrt laat je zien hoe je een echte klassieker maakt, met een basis van bouillon en roux. Dit recept kun je dus altijd gebruiken als uitgangspunt, waarna je een vulling naar smaak kunt toevoegen.
De helft van de Nederlanders eet wel eens een gezonde snack tijdens het TV kijken, waarbij de appel onbetwist de meest populaire gezonde snack is (48 procent), gevolgd door banaan (40 procent) en komkommer (29 procent).
Zo zijn er vlees-, kaas- en groentekroketten. De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland.
Tijdens de tachtigjarige oorlog is de welbekende bitterbal ontdekt door een Spaanse scheepskok tijdens de oorlog. Ho, wacht even?! Dus de bitterbal is niet bedacht door Nederlanders? Officieel niet nee.
In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66% verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33%. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.
De grote rundvleeskroket-tweedeling zit 'm echter in blokjes- of draadjesvlees.
Albert Heijn heeft huismerk ovenkroketten welke erg goed uit de Airfryer test komen. Die van Jumbo staan ook zeker in de top 5 en van Dobben heeft nu ook een speciale Airfryer kroket. Laatsgenoemde is een kroket met een robuustere vulling voor de echte liefhebber.
Historische Klassieker. In 1969 werd door Hans Van Bemmel de kaassoufflé geïntroduceerd – de snack op basis van vloeibare kaas en bladerdeeg was een hybride van snack en bakkerskunst en werd een instant hit. Sindsdien is de klassieke vegetarische snack niet meer weg te denken uit het Nederlandse snacklandschap.
Ingrediënten: water, TARWEMEEL, rundvlees 29%*, palmolie, rundergelatine, SOJABLOEM, zetmeel (mais), suiker, kruiden, specerijen (bevat: SELDERIJ), uienpoeder, gedroogde peterselie, MELKEIWIT, gekarameliseerde suiker, GERSTEMOUT extract, gist, tafelzout, aroma, smaakversterker (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, ...
Rundvlees kwaliteitskroket
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
kroketten (meerv.) bepaald gefrituurd voedsel. 1) Aardappelcilinder 2) Aardappelgerecht 3) Bijgerecht 4) Etenswaar 5) Frituurproduct 6) Gefriteurd gepaneerde vleespastei 7) Gefrituurd gerecht 8) Gefrituurd voedsel 9) ...