Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen intensief en synchroon bewegen (dansen), ze beter tegen pijn kunnen en zich meer verbonden voelen met hun mededansers (Goldman, 2016). Zoals eerder gezegd helpt beweging de rest van de hersenen te activeren, zo ook de hippocampus.
Dansen verbetert daarnaast de doorbloeding van de hersenen, maakt ze alert en activeert hersengebieden die betrokken zijn bij zaken zoals lichaamshouding en coördinatie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat alleen al het visualiseren van een dans leidt tot breinactivatie van deze gebieden.
Dansen maakt gelukkig
Door ritmisch te bewegen en creatief bezig te zijn, wordt je hoofd leeg en kan je je beter ontspannen. Bovendien komt het stofje endorfine vrij; dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje is onder andere betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen.
Dansen is een goede workout
Helemaal goed! Dansen is namelijk een goede workout. Volgens de World Health Organisation is het zelfs effectiever dan andere sporten wanneer je kijkt naar gewichtsverlies. Mede omdat dansen het lichaamsbewustzijn verbetert en bijdraagt aan het fysieke zelfvertrouwen.
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen. Voorkom veel stilzitten.
Sporten: Wanneer je sport, ervaart je lichaam dat ook als pijnprikkel. Om die prikkel te dempen gaat je lichaam automatisch endorfine aanmaken. Hardlopen, dansen, fietsen of zwemmen zijn sporten waarbij endorfine vrijkomt.
Je kunt het elke dag doen en waar je maar wilt. Het heeft veel voordelen voor jouw gezondheid.Zo helpt het stress verminderen en zorgt het voor ontspanning. Daarnaast geeft het je weer nieuwe en frisse energie.
Van dansen kun je (in combinatie met het juiste voedingspatroon) ook afvallen. Afhankelijk van de stijl, verbrand je met een halfuur dans al snel zo'n 300 calorieën. Het doet je mentale welzijn goed. Je hersenactiviteit krijgt een boost en er komen endorfines vrij, waardoor je je goed en gelukkig voelt.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Ze dansen naast elkaar en met elkaar. Ze leren samenwerken tijdens het dansen. Daarnaast leert een kind zichzelf te uiten en zichzelf te laten zien via dans. Tijdens het dansen wordt er op een positieve manier gewerkt aan het zelfvertrouwen.
Overmatig alcohol drinken, extreem ongezond eten met een tekort aan allerlei vitamines en natuurlijk overeten waardoor (extreem) overgewicht ontstaat zijn allemaal slecht.
Betere balans
Een goede balans komt voort uit een sterke core, bij dansen heb je vaak de core- en rugspieren constant aangespannen. Hoe beter jij je focust op de spanning op je core- en rugspieren en een focuspunt kiest, hoe beter jij bijvoorbeeld op één been kan balanceren.
Wanneer je aan het dansen bent maakt je lichaam het stofje endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Dit hormoon zorgt voor een geluksgevoel en heeft daarnaast een pijnstillende werking.
Daarentegen onderzocht de Universiteit van Jyvaskyla (Finland) welke sport nu het beste voor je geheugen is: krachttraining, High Intensity Interval Training of hardlopen. Daarbij kwam hardlopen het beste uit de test, omdat de productie van een bepaald stofje zorgt voor verhoging van de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Er bestaat geen toverpil die het geheugen of de gezondheid van de hersenen verbetert. Maar we kunnen verbeteringen tot stand brengen door positieve stappen te nemen. Regelmatig lichaamsbeweging zoals een stevige wandeling of fysieke activiteiten zoals in de tuin werken, kunnen het brein voeden en de batterijen opladen.
Je traint bijna al uw spieren
U staat tijdens het dansen misschien niet met zware gewichten te zwaaien, maar bijna ongemerkt traint u bijna al uw spieren. Vooral de beenspieren krijgen een flinke boost. Een aantal ritmische kniebuigingen en u verzet net zoveel werk als met een fitnessapparaat voor de bovenbenen!
Mede omdat dansen het lichaamsbewustzijn verbetert en bijdraagt aan het fysieke zelfvertrouwen. Dansen verbetert het geheugen, balans, concentratie. Mede doordat bewegen op muziek zo'n positief effect heeft op de hersenen. Dansen verlaagt het risico op vallen in ouderen.
Dansen kan het uithoudingsvermogen en de kracht van de spieren verbeteren.
Heel fijn: met een half uurtje dansles verbrand je tussen de 130 en 250 calorieën. Dat is ongeveer evenveel als bij een half uurtje rustig joggen. Tijdens het dansen pak je niet één of twee spiergroepen aan, maar een heleboel tegelijk.
Dansworkouts zijn ook goed voor de spieropbouw: naast de borst- en schouderspieren worden ook de been- en bilspieren uitgedaagd. Omdat dansen zo veel spiergroepen activeert, kan het ook rugpijn verminderen.
Een goede danssessie is een serieus effectieve cardiotraining, waarbij verrassend veel calorieën worden verbrand. Het kan de spieren sterker en strakker maken en nog belangrijker, je coördinatie, lenigheid en flexibiliteit verbeteren.
Dopamine is het specifieke gelukshormoon waar je je lekker van in je vel gaat voelen. Ook het hormoon serotonine is verantwoordelijk voor een geluksgevoel. Het hormoon zorgt ervoor dat je geluk en genot kan ervaren en dat je de gevolgen van deze hormonen duidelijk in je lichaam voelt.
Er zijn veel manieren om de productie van het gelukshormoon te stimuleren en van de voordelen te profiteren. Activiteiten zoals regelmatig sporten, het eten van pittig voedsel, het luisteren naar muziek die je leuk vindt en zelfs lachen kunnen allemaal bijdragen aan de afgifte van het gelukshormoon.
Dopamine. Dopamine is een stimulerende stof, ook wel het 'geluksstofje' genoemd. Tijdens het sporten maar ook bijvoorbeeld bij het eten gaat de hoeveelheid dopamine in het lichaam de hoogte in. Studies hebben aangetoond dat een een tekort aan dopaminereceptoren kan zorgen voor overgewicht.