Bijna de helft van de werknemers krijgt een 13e maand. De dertiende maand is vaak deelbaar: wie in de loop van het jaar met werken begint heeft recht op een deel van de dertiende maand, en dit naar verhouding van het aantal gewerkte maanden.
Is een dertiende maand verplicht? In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op. Behalve als er een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst.
Wat zijn gebruikelijke percentage bij berekening van de eindejaarsuitkering? De percentages voor de eindejaarsuitkering liggen vaak tussen de 4% en 8%. Het percentage kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de afspraken die in jouw cao of arbeidscontract zijn vastgelegd.
Mocht het zo zijn dat een werknemer ergens in het jaar bij je in dienst komt, dan is de 13e maand vaak een deel van een maandloon. Je berekent 13e maand dan naar rato. Dus werkt iemand 6 maanden bij je? Dan is de 13e maand de helft van een bruto maandloon.
De 13e maand is het eenvoudigste om te begrijpen. De medewerker krijgt een extra maand bruto salaris. Deze extra maand wordt niet meegeteld bij het vakantiegeld en telt ook niet mee voor het pensioen.
Met de invoering van het Individueel Keuzebudget (IKB) in januari 2020 zijn de vakantie- en eindejaarsuitkering voor rijksambtenaren komen te vervallen. Tot 31 december 2019 werd er nog vakantie- en eindejaarsuitkering gereserveerd. Dat gereserveerde geld ontvangt de rijksambtenaar in mei 2020.
De lagere inkomens ontvangen dit jaar iets meer vakantiegeld. Iemand met een maandloon van 1.000 euro bruto krijgt 15 euro netto extra vakantiegeld.Bij 1.250 euro bruto per maand wordt er netto 18 euro meer gestort. Vanaf modaal wordt het extra geld voor vakantie 'afgeknepen'.
Bijvoorbeeld: om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie 2022 moet u in de referteperiode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minimaal 65 dagen of 494 uur hebben gewerkt. Er worden maximum 5 dagen economische werkloosheid automatisch gelijkgesteld.
De eindejaarspremie is géén wettelijke verplichting voor je werkgever. Toch hebben veruit de meeste bedienden en arbeiders recht op een eindejaarspremie. Die werd in dat geval vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), in het arbeidsreglement of in je arbeidsovereenkomst.
Je vakantiegeld en eindejaarsuitkering worden berekend op basis van je salaris. Je vakantiegeld is 8% van je bruto jaarloon, met een minimum volgens de CAO.Je eindejaarsuitkering is 8,3% van het bruto jaarsalaris, met een minimum volgens de CAO. Het minimum vind je op het overzicht van de Salarisschalen.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 36,93 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.107 euro. Je houdt dan dus 1.893 euro netto over van je dertiende maand in 2023.
De eindejaarspremie is een som geld die je als werknemer krijgt van je werkgever op het einde van het jaar. Het is een bedrag dat je krijgt boven op het loon, op het einde van het kalenderjaar. Als het bedrag ongeveer gelijk is aan je maandloon, dan wordt het ook een '13de maand' genoemd.
Het feitelijk verdiende salaris betreft het werkelijk aan de werknemer uitbetaalde salaris, exclusief vergoedingen en toeslagen.
Of je een eindejaarsuitkering of 13e maand krijgt, staat niet in de wet. Wil je weten of je er recht op hebt? Kijk dan in je cao, bedrijfsregeling of je arbeidsovereenkomst.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in jouw paritair comité. Op jobat.be kan je zelf je eindejaarspremie berekenen. Welke talen spreek je?
Dubbel vakantiegeld is het gedeelte van het vakantiegeld waarop de werknemer recht heeft krachtens de gecoördineerde wetten op de jaarlijkse vakantie der loonarbeiders en dat niet overeenstemt met het gewone loon voor de vakantiedagen. Op dit gedeelte worden geen socialezekerheidsbijdragen berekend.
In de wet bestaat er alleen een minimumloon en dus geen 13e maand. Een werkgever is dus niet verplicht om u een extra financiële beloning te geven. Tijdens een onderhandeling over een arbeidsovereenkomst kunt u overleggen dat u graag een 13e maand wil krijgen voor uw werkzaamheden.
De bedienden ontvangen deze jaarlijkse extra vergoeding boven op hun enkel vakantiegeld bij het opnemen van hun hoofdvakantie. Bedienden ontvangen het enkel en dubbel vakantiegeld van hun werkgever. Voor de loonkosten van bedienden moet je dus rekening houden met het dubbel vakantiegeld.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
Bij een dertiende maand ontvang je aan het einde van het jaar een bruto uitkering van je maandsalaris bovenop je normale loon. Anders gezegd ontvang je dus daadwerkelijk een extra maandsalaris. Bij een eindejaarsuitkering is er sprake van een ander soort vergoeding.
Voor bedienden betaalt de werkgever het vakantiegeld. Je werkgever is verplicht je jaarlijkse vakantiedagen en -geld toe te kennen, zelfs wanneer je er niet om vraagt. Je werkgever kan zelfs sancties oplopen bij een overtreding hierop.
Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op uw loonstrook staat hoeveel vakantiegeld u krijgt. De meeste werknemers krijgen in mei of juni hun vakantiegeld.
Met de volgende voorbeeldsom kun je je netto vakantiegeld berekenen. Stel: per maand verdien je 2500. Je jaarloon bedraagt dan 30.000 euro. Je vakantiegeld bestaat uit 8 procent van je jaarloon, dat is in dit geval 2400 euro.
Werknemers die een modaal inkomen of meer verdienen, ontvangen dit jaar enkele tientjes minder vakantiegeld. Dat komt door de inkomensafhankelijke heffingskortingen. Daardoor wordt de korting op de heffing afgebouwd naarmate het jaarloon stijgt. Vanaf 3.086 euro bruto per maand, valt het vakantiegeld lager uit.