Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Het leven is zwaar op het moment dat je het leven als zwaar beleefd. Die beleving kan heel logisch zijn, omdat sommige mensen heel nare ervaringen achter de rug hebben. Ook kun je last hebben van de aangeboren neiging om dingen negatief te zien en en te ervaren.
Simpel: maak eens een lijst met dingen waar je nu dankbaar voor bent. Dingen waar je tevreden over kunt zijn. Zo vul je je hoofd met fijne gedachten, en verdring je nare gedachten. Mediteren helpt ook, net als sporten en in de tuin werken.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Denk je aan zelfmoord, zie je het niet meer zitten en vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? Dan kun je ook anoniem met onze hulpverleners van de hulplijn bellen (0800-0113) en chatten.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Wie zwaar op de hand is, is erg serieus, ziet snel problemen, en is soms zelfs ronduit somber of pessimistisch. Zwaar op de hand zijn komt uit de paardenwereld. Sommige paarden hebben de neiging hun hoofd te laten hangen.
Wil je dus een relatie aangaan met iemand, dan zul je op hem of haar moeten afstemmen. Afstemmen begint met het kijken en aanvoelen wat de ander bezighoudt. Wanneer je alleen maar praat over de dingen die jou bezighouden en die jou interesseren, ben je niet aan het afstemmen op de ander.
De eerste reden is samen te vatten in één woord: Angst. Misschien schrik je van het woord 'angst', maar angst is menselijk – iedereen heeft er wel last van. Angst voor verlies, angst voor mislukking, angst voor een negatieve uitkomst. Dat is de reden waarom we niet doen wat we wèl willen.
Luisteren, ontvangen, muren van aandacht vormen om wat er zich in je afspeelt. Echt voelen betekent alles, alles wat er in je aanwezig is aandachtig waarnemen. Dan kun je vervolgens ook voelen wat je nodig hebt, wat je van jezelf verlangt.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Als je meer Mindful bent over de keuzes die je maakt en jouw persoonlijke doelen, dan maak je vaak ook bewustere keuzes die deze doelen ondersteunen. Bewust zijn van jezelf, leidt vaak tot een bewust leven en dat leidt weer tot bewustere keuzes over de impact die je op de planeet en de mensen daarop hebt.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.