Een dokter kan je namelijk een verdoving geven, zodat het geen pijn doet, maar een tattooshop heeft geen licentie om een verdoving te geven, waardoor de behandeling pijnlijk kan zijn.
Hoe lang duurt het verdovende effect? Het kan van persoon tot persoon verschillen, aangezien iedereen anders reageert, maar als richtlijn kan het over het algemeen 3-5 uur duren.
De verdovende zalf van Emla is een verademing bij het laten zetten van de tatoeage. Breng de Emla ongeveer een uur van te voren aan op de te tatoeëren plaats en dek deze af met plastic folie. Na 30-60 minuten mag de folie worden verwijderd en kan de huid worden gereinigd. Hierna kan de tatoeage worden gezet.
Je kunt voor of tijdens het zetten van je tattoo gerust paracetamol of Ibuprofen nemen. Scheer je huid niet van tevoren. Dat doet de tatoeëerder, om wondjes te vermijden.
Een tattoo in je gezicht, op je hoofd of in je nek zijn gevoelig. Ook de onderrug, de borst, de buik, de ribben, de ellenboog en de handen zijn gevoelig. Om de lijst af te maken zijn de knieën, de scheen en de enkel plekken die wat pijnlijker worden ervaren.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz. Dit betekend alleen niet dat je tattoo compleet geheeld is!
Uiteraard doet een tattoo laten zetten pijn. Maar het is belangrijk om geen pijnstillers te nemen als voorbereiding erop. Deze verdunnen namelijk vaak je bloed, waardoor de inkt minder goed door de huid wordt opgenomen én je meer zal bloeden. Vermijd dus zaken als ibuprofen en aspirine.
Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak GEEN alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Lidocaïne verdooft de huid, waardoor u de jeuk niet meer voelt. Het wordt bij jeuk vaak gebruikt in combinatie met menthol, onder de naam Lidocaïne-levomentholgel. Deze combinatie verdooft en verkoelt de huid. Lidocaïne werkt binnen enkele minuten.
Op de huid werkt het na 1-5 uur, bij de wond van een open been na een 0.5-1 uur en op slijmvliezen na 5-60 minuten. De werking houdt ongeveer 2 uur aan.
Tktx creme gold bevat 8% lidocaïne, 5% prilocaïne en 1% adrenaline (epinefrine).
Artsen schrijven lidocaïne orale gel ook voor om pijn te voorkomen bij onderzoek van mond, keel of slokdarm of bij het inbrengen van een voedingssonde. Lidocaïne verdooft de pijn gedurende korte tijd. De werking houdt ongeveer een kwartier tot een half uur aan na aanbrengen of doorslikken van de vloeistof.
Een initiaal, een figuurtje of een hartje – bijvoorbeeld op je pols – kost doorgaans ongeveer 50 tot 100 euro.
Wil je een kleine tattoo dan duurt het ongeveer tussen een half uur en 1,5 uur voordat deze klaar is; dit is afhankelijk van de tattoo en ook van wat voor huidtype je hebt. Geloof niet alles wat je op TV ziet, voor een programma wordt alles in een korte tijd weergegeven maar echt grote tattoo,s duren langer als 1 uur!
Hoe voelt het nou eigenlijk als je een tatoeage laat zetten? De pijn kun je vergelijken met een schaafwond. Een voordeel tijdens het zetten is dat je vaak alleen écht wat voelt op het moment dat de tattoo wordt geplaatst. Wanneer de naald niet in je huid gaat, is de pijn direct een stuk minder.
Over het algemeen wordt geadviseerd om 24 uur voor het tatoeëren geen alcohol drinken. Dat niet alleen, je tattoo artiest zal je zelfs aanraden ook om ná het zetten van je tattoo even geen alcohol te drinken.
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Vitamine K werkt het effect van de coumarines (fenprocoumon/Marcoumar®, acenocoumarol, warfarine) tegen zodat de INR lager wordt en het bloed dus 'dikker' wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken en dit wordt uit de voeding gehaald.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Volgens deskundigen zijn er bepaalde periodes in het jaar die beter geschikt en veiliger zijn om een tattoo te laten zetten. Over het algemeen adviseren deskundigen om de zomer te vermijden omdat je dan vaak in de zon zit of gaat zwemmen.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.