Het is niet normaal voor een garnaal om uit het water te kruipen. De meeste soorten hebben niet genoeg kracht in hun relatief dunnen pootjes om goed te kunnen lopen en ondanks hun uitwendige beschermende harnas zullen ze ook snel verdrogen. Dat geeft aan dat ze niet graag uit het water zullen kruipen.
Inrichting van het aquarium.
Kienhout is belangrijk voor ze omdat ze hier veel voedsel en schuilplekken kunnen vinden. Verder is een sponsfilter voor het aquarium erg belangrijk. Garnalen kunnen in de spleten van een mechanisch filter klimmen, en dan door de motor in meerdere stukken weer naar buiten komen.
Garnalen kunnen korte periodes buiten het water overleven, daarom is een dichte kap op het aquarium nodig om te voorkomen dat ze ontsnappen en uitdrogen. Het aquarium moet ten minste de volgende onderdelen bevatten: een filter. een bodem van zand of grind met losse bladeren of mos.
Bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kunnen ze tussen de 5 en de 10 jaar oud worden.
Garnalen zijn fascinerende kleine wezens. Er zijn zelfs veel hobbyisten die uitsluitend garnalenhouders zijn! Wanneer ze in een aquarium met alleen soortgenoten worden gehouden, kun je hun eigenzinnige persoonlijkheden echt zien. Garnalen zijn dag en nacht actief.
De watertemperatuur voor garnalen is optimaal tussen de 20 en 28 graden. Dit kun je mooi regelen met een verwarmingselement. Zorg dat het niet warmer wordt dan 28 graden, hier kunnen je garnalen niet goed tegen. Gemiddeld gezien hebben de meeste zoetwatergarnalen het naar hun zin bij 25 graden.
Ververs iedere 2 weken 20% aquariumwater (vaak wordt eens per week gezegd, om de water balans niet te veel te verstoren is om de week meer dan voldoende) Sommige garnalen eten algen, reinig alleen het glas. Een beetje alg in je aquarium is alleen maar goed voor de jongen en extra voedsel.
Check dus even of de vissen die jij graag wilt in je bak wel goed samen gaan met de garnaaltjes en andersom. Trouwens, garnalen zijn echte groepsdiertjes. Start dus voor een 30-liter bak met een 20-tal garnalen. Meer is niet nodig, want je verwacht dat ze zich gaan voortplanten.
Ze zijn voornamelijk planteneters en hebben behoefte aan plantaardig voedsel om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Het dieet van Neocaridina garnalen kan bestaan uit een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder algen, afgestorven plantenresten en als aanvulling speciaal garnalenvoer.
Deze Endler guppen soort wordt niet groter dan 1.5 centimeter en hij heeft een zeer kleine bek. Dit maakt hem bijzonder goed geschikt voor een garnalen aquarium. Ook zwemmen guppy's bovenin aan het wateroppervlakte waardoor ze minder laag aan het jagen zijn op je baby garnalen.
Garnalen zijn geen dieren die goed kunnen overleven buiten het water. Als ze uit het water kruipen dan is dat vaak een overlevingstechniek.
Bijzonderheden over de zoetwatergarnaal. Garnalen gaan vaak vervellen en daarna paren nadat je het water hebt ververst. De zoetwatergarnaal is erg gevoelig voor vervuiling van het water. Nieuwe dieren moet je eerst vier weken apart zetten voor je ze bij de andere dieren doet.
Wist je dat garnalen in principe alleen maar achteruit kunnen zwemmen? Haak de Manic Shrimp dus niet in de kop maar in zijn achterlichaam! Dan krijgt hij de meest realistische actie mee. De Manic Shrimp lijkt erg op een echte garnaal en zijn pootjes bewegen mee met het zeewater.
Verlichting. Vrijwel alle soorten garnalen in een garnalen aquarium vinden een goed verlicht aquarium prettig. Niet zozeer omdat het zonaanbidders zijn, maar omdat het leven om de garnaal heen goed kan groeien. Pas met zonlicht wel op omdat het zorg voor temperatuurwisselingen.
De garnalen zwemmen het liefst in lekker warm water.
De garnaal heeft veel vijanden. In de eerste plaats natuurlijk de vissers, maar ook onder de veel in de Waddenzee voorkomende vissoorten staat de garnaal als graag geziene gast op het menu. In de Noordzee komen er nog een flink aantal vijanden bij zoals de schar, de kabeljauw en de wijting.
Je merkt al gauw wanneer een garnaal zwanger is aan de eitjes die ze onder haar lijf meedraagt. Let vooral op de kleur van de eitjes als je wil weten hoe lang het nog zal duren voor ze uitbreken. In het begin zijn de garnaal-eitjes licht van kleur, witgeel. Daarna worden ze donkergroen.
Onder de zoetwater garnalen heb je kleine varianten van 10 mm maar ook echte reuzen die meer dan 30 cm kunnen worden.
Garnalen zijn net acrobaten. Ze kunnen geweldig goed klimmen en dus ook uit je bak springen.
Het filter en verwarming
Naast het aquarium filter is een goede thermostaat belangrijk. Een optimale temperatuur voor het houden van garnalen is +- 20 tot 22℃. Het is dan ook raadzaam om de thermostaat hier op in te stellen.
Vele soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen roofdieren. In de kustwateren paaien ze om vervolgens te verplaatsen naar diepere wateren, terwijl de jongen volwassen worden. En vrouwtje kan wel tot 800.000 eitjes produceren.
Kun je kraanwater toevoegen aan het aquarium? Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen. Een goede waterverbeteraar zal deze concentraties grotendeels neutraliseren.
Catappa bladeren zorgen voor een verlaging van de ph, hebben een antibacteriële werking, voorkomen ziektes, etc. Tevens zeer geschikt als aanvullend voer voor garnalen.
De pH waarde (zuurtegraad)
Voor een startersaquarium / gezelschapsaquarium is de ideale waarde 6,8 (tot maximaal 7,5). Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH.