Doordat de trommel om zijn as draait, zijn de koffiebonen continue in beweging en kan de hitte gelijkmatig inwerken op de koffiebonen. De bonen worden gebrand op temperaturen tussen 100 en 220ºC, soms iets hoger. Bij het branden wordt het water uit de bonen wordt onttrokken en nemen de bonen in volume enorm toe.
Hoe de truc werkt? Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Met een korte brandtijd, krijgen de bonen een lichte kleur. De koffiebonen zijn hierbij delicaat gebrand, waardoor de koffie een subtiele en natuurlijke smaak krijgt. Weet je nog niet goed welke koffiesmaak jouw voorkeur heeft?
De koffiebrander lijkt op een grote, ronddraaiende trommel. Eerst gaan de koffiebonen in de trommel. Vervolgens komen de bonen op een koelrooster terecht. De temperatuur van de brander moet helemaal zelf worden ingesteld.
Een kopje koffie met donker geroosterde bonen is dikker en voller dan koffie die gemaakt is van licht geroosterde bonen. Koffie gemaakt van lichter geroosterde bonen heeft meestal meer delicate, complexe smaken. Licht gebrande koffie is doorgaans zoeter, helderder en zuurder.
Als je voor het eerst rauwe koffiebonen gaat eten, verwacht dan geen mooie nootachtige smaak zoals je zou krijgen van gebrande koffie. Rauwe of groene koffiebonen smaken erg zuur, zuur en houtachtig.
In het kort: Elke koffieboon bevat vet. Vette koffiebonen zijn slecht voor je koffiemachine. Droge koffiebonen niet. Vette koffiebonen zijn vaak ook bitter en hebben een minder volle body.
Van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant wordt Koffie gemaakt. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon en wordt daarom koffieboon genoemd.
Traditionele methode. Bij de traditionele methode worden de groene koffiebonen gebrand in een afgesloten om zijn as draaiende trommel, waarbij de warmte gelijkmatig en nauwkeurig gecontroleerd van buitenaf wordt toegediend. Hierdoor kan men niet massaal grote hoeveelheden branden, maar wel per melange specifiek.
De kosten per kilo variëren tussen de €3,00 en €8,00 afhankelijk van het type koffieboon. Bij ons in de webshop kunt u tot 20 kilo afnemen.
Je roostert ongeroosterde (ruwe) koffiebonen in een speciale koffiebrander. Het roosteren van 150 gram koffie duurt dan ongeveer 20 minuten. In verband met rookontwikkeling is het verstandig om dit buiten te doen. Naast een brander kun je ook koffie roosteren in een wok of koekenpan.
Koffiebon branden is een chemisch proces. In een koffieboon zitten zo ongeveer 2000 verschillende chemische stoffen. Deze worden tijdens het koffie branden afgebroken of omgezet in in enkele honderden vluchtige aromatische verbindingen. In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een intense verandering.
Geloof het of niet, gemalen koffie! Veel insecten kunnen namelijk erg goed ruiken, en de ongelooflijk sterke geur van verbrande gemalen koffie wordt het liefst door hen vermeden.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie.
Geduld. Na ongeveer 2 maanden zie je pas wat gebeuren. En ondanks dat je na 4 maanden al wel een klein koffieplantje hebt, moet je wel 3 jaar wachten tot de eerste koffiebes zich laat zien. En dan duurt het nog zo'n kleine 3 maanden voordat je bes rijp genoeg is om te plukken.
Het proces van ontkiemen tot volledige plant, duurt bij een koffieplant zo'n 3 tot 5 jaar. Pas dan gaat een koffieplant koffiebessen produceren. Vervolgens heeft een koffieplant een levensduur van ongeveer 30 jaar.
Gebrand op verse koffie
Ongebrande koffiebonen zijn groen van kleur en geurloos. Door het branden van koffiebonen ontwikkeld zich de typische koffiegeur en heerlijke aroma.
Er worden echter maar twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie. Het gaat hier om de Arabica en Robusta koffiebonen.
Via het Turkse kahve zijn de woorden koffie en café te herleiden tot het Arabische woord qahwa. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk "wijn" of "kracht" betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam.
Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.
Gran Maestro Italiano
Deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance Certified. Daarnaast ook klimaatneutraal geproduceerd. Zo is dit de lekkerste én de meest bewuste keuze. Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1.
Koffieboon. De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk. De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden.