Ook zonder tranen kun je emoties hebben We weten niet wát maakt dat mensen nooit huilen. Wel weten we dat het in sommige heel emotionele situaties geblokkeerd kan raken. Bijvoorbeeld als een geliefde plotseling sterft. In het algemeen is het misschien niet zo belangrijk als u denkt.
Waarom kan ik niet meer huilen? Als je sombere, vlakke of geblokkeerde gevoelens lang aanhouden, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je kunt dan niet meer genieten van leuke dingen. Ook klachten als vermoeidheid, je waardeloos voelen en suïcidegedachten kunnen tekenen zijn van een depressie.
Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken.Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.
Huilen can troostend zijn en je tranen zullen er nog vaak zijn als jij probeert om te gaan met je verdriet. Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide? Bel of chat dan met de hulplijn.
Daarnaast is huilen gezond omdat het je lichaam stimuleert oxytocine en endorfines aan te maken. Deze hormonen zijn kalmerend, pijnverlichtend en zorgen ervoor dat je in een beter humeur komt. Al voel je je tijdens het huilen misschien verschrikkelijk, achteraf zul je je meestal juist een stuk beter voelen.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Als stress een reden is tot huilen, dan kan het de afgifte van het stresshormoon cortisol stimuleren. Deze stof verstoort de barrièrefunctie van de huid, net als de talgproductie, waardoor de huid gevoeliger en onrustiger wordt. Probeer daarom manieren te vinden om stress te verminderen.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Huilen is een stukje loslaten. Het uit je lichaam laten van de emotie. Anders slaat de emotie zich op en dan wordt het een kluwen van trauma's en stress en verdriet. Als je huilt, dan ruim je het op en dat zorgt voor fysieke en mentale ruimte.”
Kom in beweging
Om meer in contact te komen met je gevoelens en je gevoelens beter te begrijpen kan het daarom ook helpen in beweging te komen. Ga lekker wandelen, hardlopen of fietsen en richt je op je lichaam. Je zult zien dat het een positief effect heeft op je emoties en gevoelens.
Ook zonder tranen kun je emoties hebben
We weten niet wát maakt dat mensen nooit huilen. Wel weten we dat het in sommige heel emotionele situaties geblokkeerd kan raken. Bijvoorbeeld als een geliefde plotseling sterft. In het algemeen is het misschien niet zo belangrijk als u denkt.
TE WEINIG TRANEN
Dat heeft vooral met de leeftijd te maken: hoe ouder je wordt, hoe minder tranen je traanklier produceert. Ook de kwaliteit van je traanvocht gaat er met de leeftijd op achteruit, waardoor je tranen sneller afbreken.
Daaruit bleek dus dat je inderdaad sneller emotioneel wordt als je moe bent, omdat je amygdala harder werkt. Daarnaast bleek uit dezelfde studie dat je amygdala en je prefrontale cortex, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor rationeel nadenken, veel minder communiceren als je niet goed slaapt.
Sommige mensen ervaren wanhoop en verdriet, terwijl anderen zeggen helemaal niets meer te voelen. De gevoelens van leegte gaan ook samen met minderwaardigheidsgevoelens of schuldgevoelens. Vaak is er ook sprake van problemen met eten en slapen. Door vermoeidheid is het lastig te concentreren of beslissingen te nemen.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Mannen huilen gemiddeld zes tot twaalf keer per jaar, blijkt uit onderzoek van huilprofessor Ad Vingerhoets uit Hilvarenbeek. Dat is vijf tot tien keer minder dan vrouwen.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid.Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.