Dit bot zit boordevol fantastische smaakmakers zoals been, merg, zenen en vlees. Dat maakt schenkel bij uitstek geschikt om een krachtige bouillon van te trekken of te laten stoven tot een sappige stoofschotel. Schenkel is werkvlees, het rund heeft er zijn leven lang op gelopen.
De schenkel is uitermate geschikt om te gebruiken als basis voor diverse soepen. Hiervoor kunt u de schenkel enkele uren laten 'trekken' en hebt u een heerlijk bouillon. Het vlees aan de schenkel is heerlijk als soepvlees. Een schenkel kan echter ook op een heel andere manier gebruikt worden.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Schenkel is natuurlijk bekend als een mooi stukje vlees met bot om soep van te trekken. Door de aanwezige merg, de uitzonderlijke smaak van het vlees, én de gelatine die in het bot zelf zit, is dat de beste basis voor een prachtige lekkere bouillon.
Schenkel wordt vaak gebruikt in stoofschotels en bouillons. Door de schenkel te laten “trekken”, breng je ongelooflijk veel smaak in je gerecht. Denk aan een hutsepot of in combinatie met zuurkool.
Hoe lang moet runderschenkel koken? Drie à vier uur is perfect om het vlees lekker zacht te maken. Varieer met het precieze runderschenkel recept, van een Mediterrane stoofschotel met tomaat en paprika erbij tot een Vietnamese pho met runderschenkel.
Rauw rundvlees kan 6 tot 12 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C. Vries het rauw rundvlees nog op de dag van aankoop/ontvangst in. Rundvlees wat al één keer ontdooit is geweest niet meer opnieuw invriezen.
Kies het gezondste stukje vlees
Je kunt kiezen uit kip, rund, kalkoen, paard, lam, en diverse soorten wild. Van elk dier komen stukken vlees die mager en vol voedingsstoffen zitten. Het gaat erom welk deel van het dier gebruikt wordt. Daarnaast is het erg belangrijk wat ermee gedaan wordt voordat het in het schap ligt.
Onbewerkt mager varkensvlees past ideaal in een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en gezonde mineralen. Een varken bevat procentueel gezien veel vet. De vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, worden ook verwerkt in allerlei ongezonde vleesproducten.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Bevordering van gezonde botgroei: Beenmerg is een rijke bron van voedingsstoffen zoals collageen, dat een belangrijk onderdeel is van gezonde botten. Ondersteuning van wondgenezing: de stamcellen in beenmerg kunnen helpen beschadigd weefsel te herstellen, wat kan helpen bij wondgenezing.
Heerlijke én gezonde mergpijpjes met veel natuurlijk beenmerg en een bron van ijzer, vitamine A, fosfor en onverzadigde vetzuren. Niet alleen een echte smaakmaker voor krachtige bouillons, ook erg lekker om te bakken of roosteren in de oven en het bot vervolgens leeg te slurpen of lepelen.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA. Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.
Runderschenkels zijn platte schijven gezaagd uit de bovenpoot. Ze bestaan uit vlees en been met merg. Natuurlijk zijn ze heerlijk in de soep. Ze geven bouillon een krachtige smaak.
Waarom is soepvlees taai? Door de structuur is soepvlees vaak een taai stuk vlees. Als je het wilt bakken heeft het veel tijd nodig om gaar en mals te worden. Om die reden kook je soepvlees.
Vleesbotten zijn bot met vlees eromheen. Bijvoorbeeld: kipkarkas, eendennek, haaskarkas, lamsribben en parelhoenvleugels. Ook runderpoten en schenkel vallen onder vleesbotten, maar die zijn niet geschikt om te geven, omdat ze veel te hard zijn.
Duurzamer vlees eten
Als je nu vaak rood vlees eet, zoals biefstuk of runderlappen, kies dan eens vaker voor kip. Dit helpt om de milieu-impact te verlagen. Van alle vleessoorten heeft kip het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest.
Het meeste gevogelte vlees is wit vlees, een uitzondering zoals eend, gans, duif, emoe en struisvogel daargelaten.Dit vlees is eerder rood. Wanneer u gevogelte koopt doet u dit het liefste bij een poelier die kennis van zaken heeft, zoals Poeliersbedrijf Lelie.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Het gaat om vrijwel alle vleeswaren, om (rook)worsten, om kant-en-klare hamburgers en om bijvoorbeeld paté. Kipfilet (zonder marinade), biefstuk, runderlappen of bijvoorbeeld varkensfilet zijn voorbeelden van onbewerkt vlees.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
In de vriezer kun je een schenkel zeker 9 maanden bewaren.In de koelkast is dat enkele dagen of zolang als op de verpakking staat.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden. Voor vis verschilt het ook per soort hoelang u dit kunt bewaren in de vriezer. Zo kunt u vis zoals kabeljauw, tonijn, koolvis en schol tot wel 6 maanden bewaren, mits het rauw wordt ingevroren.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.