Als de vrouw ervoor kiest de zwangerschap uit te dragen en je bent niet getrouwd of geregistreerd partners, dan heb je als man de keuze het kind wel of niet te erkennen. Hier heb je de toestemming van de vrouw voor nodig. Door het kind te erkennen, neem je officieel het vaderschap op je.
Praat erover met iemand die je vertrouwt (je partner, een vriendin of familie).Dit helpt je om je gedachten te ordenen.Maak snel een afspraak met je huisarts of een andere hulpverlener. De huisarts helpt je jouw eigen keuze te maken en legt uit wat je kunt doen.
Durf open te praten over alle positieve maar ook negatieve gevoelens of gedachten die zij ervaart. Door erover te praten help je haar om inzicht te krijgen in haar situatie en zal zij zich beter begrepen voelen. Als ze voelt dat ze bij iemand terecht kan, kan dit beschermend en versterkend zijn voor haar.
De abortuspil is mogelijk tot een zwangerschapsduur van 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De abortuspil is een combinatie van 2 verschillende soorten tabletten die je op verschillende dagen inneemt, waarna je een miskraam krijgt.
Doet de abortuspil pijn? De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Meestal helpt een verloskundige je tijdens de zwangerschap en bevalling. Op sommige plaatsen in Nederland helpt een huisarts je. Maak meteen een afspraak als je weet dat je zwanger bent.
Toch krijgt 1 op de 5 vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap. 68% van deze zwangerschappen blijkt ook ongewenst. Een onbedoelde zwangerschap is een zwangerschap die ontstaat zonder dat dit de wens of planning was. Een onbedoelde zwangerschap kan ongewenst zijn, maar dat hoeft niet.
Vanaf een zwangerschapsduur van 22 weken (wanneer de grens van levensvatbaarheid bijna bereikt is) kan het zijn dat er een foeticide moet plaatsvinden. Men laat de foetus dan sterven in de baarmoeder door een injectie in het hartje door de buikwand van de moeder.
Met een curretage wordt je baarmoederholte leeggezogen via een buisje. Wat gebeurt er met het vruchtje? In het abortuscentrum of ziekenhuis wordt het vruchtje in een aparte kleine container opgevangen en later verbrand als medisch afval. Of je het vruchtje mee wil nemen naar huis wordt niet standaard bevraagd.
Een zwangerschap begint bij de bevruchting (ook wel conceptie genoemd): van de miljoenen spermacellen die vrijkomen bij een zaadlozing dringt eentje de eicel binnen.Deze twee cellen smelten samen tot één nieuwe cel, die zich vervolgens in de baarmoeder nestelt.
Het voorschrijven van de abortuspil valt niet onder basishuisartsenzorg, maar is extra aanbod. Huisartsen kunnen deze zorg bieden als zij dat willen en zich daartoe bekwaam achten.
Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:
Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen. Daarom zou je denken dat je geen risico loopt. Het risico zit in het feit dat een man tijdens de gehele vrijpartij toch wel iets van sperma kan loslaten voordat hij klaarkomt.
Tweede helft van de zwangerschap
Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te worden. Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie.
De belangrijkste methoden waren coïtus interruptus, spoeling van de vagina (irrigeren), vaginale sponsjes, pessarium occlusivum en condooms. Onder artsen was veel weerstand tegen anticonceptie, tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw; de hoogleraar gynaecologie Treub was een van de weinige voorstanders.
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Deze bevruchte eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte. Dit duurt een aantal dagen. In de baarmoederholte nestelt de eicel zich in. Vanaf 2 weken na de bevruchting wordt een zwangerschapstest overtuigend positief.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding).